YARATICILIĞIMIZI NASIL GERİ KAZANABİLİRİZ?

CVZ dergi
CVZ dergi
Published in
3 min readApr 18, 2020

Konferanslarda ya da sınav haftasında hayatın anlamını sorgularken izlediğiniz TEDx konuşmalarına tutunan biri iseniz özellikle son zamanlarda çok aranan bir özellik duymuşsunuzdur: Yaratıcılık.

Yaratıcılık nedir?

Yaratıcılık, özgünlüğü kucaklayan ve görünüşte birbirinden farklı fikirler arasında eşsiz bağlantılar yaratan bir yaşam tarzıdır. Steve Jobs’ın deyimiyle ise, bir şeyleri daha önce hiç bağlanmamış bir şekilde birbirine bağlamak eylemidir.

Bense şu şekilde ifade ediyorum: Gökyüzünde binlerce yıldız var, ancak onları büyük ayıya dönüştüren bizleriz. Onlara bakarak hayal kuruyoruz; milyonlarca kombinasyon arasında hangi yıldızları birleştireceğimizi kendimiz seçiyoruz… Yani orada hangi şeklin oluşacağı bize ve yaratıcılığımıza kalmış oluyor.

Einstein da bu fikirden tatmin olmadığı için noktaların arası mesafenin bizim limitlerimiz olduğunu vurgulamış olsa gerek.

Yıldızları daha önce bağlanmadığı bir şekilde bağlayıp yeni şekiller ortaya çıkarıyorsak, fikirleri de bağlayabiliriz. Ama çoğumuzun aklında yaratıcılık, yıldız yaratmamız gerektiği yönünde. Bunu da ancak duvarlara bakarak ilham perisini beklerken yapabiliriz.

Senelerdir birçok yaratıcı kişinin konuşmasını hayatımıza dokunacağını ve bizde ‘’yanlış’’ olan şeyleri değiştireceğini inanarak izliyoruz. Hiçbirinde ise kesin olarak ne yapmamız gerektiği söylenmiyor çünkü bu zor sorunun cevabını aslında izlediğimiz yaratıcı kişiler de bilmiyor…

Yaratıcı olma yolunda çevremizde genelde ‘’Denemelisin!’’ ya da ‘’Risk al’’’ gibi cümleler söylenir. Videolarını izlediğimiz insanlar ise hikayelerinde, ya boş bir şekilde duvara bakarken ya da çözüm bulacakları olayın esnasında gelen bir ilhamla başladıklarını söylerler. Fakat biz onlar kadar şanslı değiliz.

Ya da şanslı mıyız?

NASA’nın en yaratıcı çalışanını seçmek için yaptığı araştırmada, 5 yaşındaki çocukların %98, 30 yaşındaki bireylerin ise %2 oranında yaratıcı olduğu tespit edildi. Bu sonuçlar yaratıcılığımızın zaman aşımına uğramış olduğunun en güzel göstergesi. Bunun arkasında yatan temel sebep ise: korku.

‘’Benim özgüvenim tam. Kimden korkacağım?’’dediğinizi duyar gibiyim. En son ne zaman kendi aklınıza gelen bir fikri, bir ürünü veya uygulamayı sansürden geçirmeden en yakın arkadaşlarınız ya da akrabalarınızla paylaşabildiniz? Biliyorum, paylaşamadınız çünkü ısıtıcılı çorap üretmek istediğinizi söyleseydiniz bazı kişiler size güler, fikrinizi yaratıcı değil komik bulurlardı.

Tamam her şey güzel, anladık fakat içimizdeki çocuğu nasıl geri çıkartacağız?

Çekinme. Çevrendeki insanlarla aynı bakış açısında olmaman bir şeyleri paylaşamayacağın anlamına gelmiyor. O çorabı yap.

Fark edilmek istiyorsan önce fark etmelisin. Çevrende neler olup bittiğini araştır, neler olabileceğini öngör. Yapmadığını iddia etmiyorum ve onedio testi gibi duyulmak da istemem ama farklı kişilerin düşünce yapılarını benimsemek seninkini de geliştirir.

Sözün uçtuğunu unutma. Aklında bir pırıltı mı var? O sihirli ilham mı geldi? Bir defterin olsun ki yaz, çiz, karala. Eğer yapmazsan o fikirler hiç hayat bulmayabilir ama her yeni bir fikir yazışında bir öncekine oranla ne kadar yol kat ettiğini bir defter sayesinde görebilirsin.

Çok hata yap, çabuk hata yap. İşin sırrı deneme yanılmadan geçiyor. Ne yazık ki hayatımızda ezbere uygulayabileceğimiz bir formül yok ve maalesef hala bulunamadı. O yüzden unutma ki herhangi bir alanda fedakarlık yapmadan bulunduğu konuma gelen yok.

Ya sabır(!) Zaman işini yapsın. Basketbola başlayanların ertesi günü boyu uzamıyor.

Kendini bu adımların hepsi için çok üşengeç buluyorsan o zaman istediğin şeyi yeterince istemiyorsun demektir. Başarmayı gerçekten yapmak isteseydin önünde bir engel olur muydu? Olsaydı bunu aşarken bıkkın hisseder miydin? Hayır.

Bunlara rağmen fikir, beklemediğin bir anda ve her yerde gelebilir.

Çoğu kişi de böyle diyor ya zaten. O gelecek ama sen onu kabul edecek misin?

BONUS: Eğer daha fazlası ile ilgileniyorsanız bakabileceğiniz birkaç ingilizce kaynak:

Why is creativity important in everyday life?

https://tscpl.org/art/why-is-creativity-important-in-everyday-life

Creativity at Work:

https://www.creativityatwork.com/2012/03/23/can-creativity-be-taught/

--

--