ITU GCIv5 Çalışmaları Başladı

Duygu Fidancıoğlu
Cyber Alliance | TR
3 min readSep 6, 2023
https://www.itu.int/en/ITU-D/Cybersecurity/Pages/global-cybersecurity-index.aspx

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından yayımlanan Global Siber Güvenlik Endeksi (Global Cyber Security Index GCI) Raporu’nun yeni dönem çalışmaları başladı. Üye ülkelere anket soruları iletilmiş ve 1 Ağustos’a kadar yanıt vermeleri için süre verilmişti. Ülkelerin yanıtlarına göre değerlendirme aşaması başlamış durumda..

ITU endeks çalışmaları 2013 yılında başlamış, bugüne kadar 2014, 2017,2018 ve 2021 yıllarında olmak üzere dört rapor yayımlanmıştır. Ülkemizin bu raporlardaki sıralaması ve puanları aşağıda verilmiştir.

Çalışmalar nasıl yapılıyor?

Global siber güvenlik endeksi, ITU’ya üye ülkeler bazında yapılmaktadır. Sıralamayı belirlemek için ülkelere her raporlama döneminde anket soruları iletilmekte, bu sorulara kanıt göstererek yanıt vermeleri beklenmektedir. Ankete verilen yanıtlar akademisyen, sektör vb. sahalardan katılan uzmanlarca da değerlendirilerek ülke puanları oluşturulmaktadır. Yanıt vermeyen ülkeler için açık kaynak bilgilerinin kullanılarak puanlama yapıldığı ifade edilmektedir. GCIv4 için 5 temel kategoriyi irdeleyen 20 göstergenin değerini ölçümlemek üzere 82 soruluk bir anket katılımcılara iletilmiştir. Sorular ve göstergelerde her dönem değişiklikler olmaktadır. Örneğin önceki yıllardan farklı olarak ulusal siber güvenlik merkezlerinin olgunluk seviyelerinin anlaşılması amacı ile son dönem yapılan çalışmada TF-CSIRT-SIM3 sertifikasyonu belgelendirmesi, çevrimiçi mecralarda çocukların korunması, siber zorbalık konularındaki hukuki, organizasyonel hususlar sorgulanmıştır. Puanlama usulünde de değişiklik olmuş, önceki versiyonlarda 1 üzerinden değerlendirilmekte iken, GCI’nin yeni yayımlanan versiyonunda 100 üzerinden değerlendirilmiştir.

GCIv4'te Türkiye’nin Sıralaması Nasıldı?

29 Haziran 2021 tarihinde yayımlanan GCIv4 raporuna göre; Türkiye 194 ülke içinde 11. sıraya, Avrupa’da ise 6. sıraya yükselmiştir. Bir önceki döneme göre globalde 9 sıra yükselmiştir.

Yayımlanan raporda aynı puanı alan ülkelerin aynı sırada yer aldıkları da görülmektedir. Türkiye’nin önünde global sıralamada 15 ülke yer almaktadır.

Türkiye’nin Global (soldaki) ve Avrupa(sağdaki) Sıralaması

Global siber güvenlik endeksi, ITU üyesi ülkelerin siber güvenlik alanındaki gelişmişlik düzeyini yasal boyut (Legal Measures), teknik boyut (Technical Measures), organizasyonel boyut (Organizational Measures), kapasite geliştirme (Capacity Development) ve işbirliği boyutu(Cooperative measures) ile değerlendirmektedir. Türkiye bu boyutlara göre değerlendirildiğinde “organizasyonel yapı” anlamında gelişime açık olarak ifade edilmiştir. Hukuki, teknik, kapasite geliştirme ve işbirliği alanlarında siber güvenlik yapılanması güçlü olarak ifade edilmiştir.

Türkiye’nin temel kategorilere göre pozisyonu

Ne oldu da Türkiye yükseldi?

2018 yılında yayımlanan raporda ülkelerin 5 temel kategoriye göre detay skorları verilmemiştir. 2018–2020 aralığında yaşanan aşağıdaki gelişmelerin ülke puanının yükselmesine olumlu katkısının olduğu değerlendirilmektedir.

· Dijital Dönüşüm Ofisi’nin kurulmasıyla “kamu dijital dönüşüm lideri” fonksiyonu oluşturularak e-devlet ve siber güvenlik koordinasyonun tek çatı altında toplanması.

· Bilgi ve İletişim Güvenliği Genelgesinin yayımlanması

· Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi’nin yayımlanması

· Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu — Siber Güvenlik ve İletişim Altyapısı Çalışma Grubu tarafından Siber Güvenlik Politika önerileri hazırlanması

· 2020–2023 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nın yayımlanması

· Siber Güvenlik Kümelenmesi Platformu’nun kurulması ve platform öncülüğünde yürütülen eğitim ve farkındalık faaliyetleri, sektör-sanayi işbirliği çalışmaları, yerli&milli ürünlerin yaygınlaştırılması çalışmaları

· Siber güvenlik kapasitesinin geliştirilmesine yönelik faaliyetler

· Siber güvenlik elemanı ulusal meslek standardı gibi meslek standartlarının yayımlanması

· Uluslararası çapta düzenlenen yarışmalar ve tatbikatlar

· Ortaöğrenim düzeyinde siber güvenlik eğitim ve müfredatının başlaması (Türkiye’nin ilk Siber Güvenlik Lisesinin açılması)

· Ulusal test yatağı merkezlerinin açılması

· Şebeke ve Bilgi Güvenliği Direktifi uyumlaştırmasına ilişkin çalışmalar

11. Kalkınma planında ve yıllık programlarda ülke siber güvenlik olgunluk/performans göstergesi olarak ITU’daki sıralamadaki ilerleme baz alınmaktadır. 11. Kalkınma planında Global Siber Güvenlik Endeksinde ülke sıralamasının 2023 sonuna kadar 14’e yükselmesi hedef olarak belirlenmiştir.

--

--