Επισκέψεις εθελοντών CySE σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Γυμνάσιο Αγίου Αντωνίου, Λεμεσός

CySE
CySE Articles
4 min readMar 28, 2018

--

Γράφει: Andreas Lampis

Στις 6 Δεκεμβρίου 2017, ομάδα εθελοντών που απαρτίζουν το σωματείο επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό, έπειτα από πρόσκληση του σύμβουλου επαγγελματικού προσανατολισμού του σχολείου κύριου Γιώργου Σολωμού. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές σχετικά με το ρόλο που έχει να διαδραματίσει το σχολείο και το πανεπιστήμιο στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία, όπως είχαμε προβεί και με παρόμοιες επισκέψεις/εκδηλώσεις στο παρελθόν. Με το πέρας της εκδήλωσης ζητήθηκε από τον κύριο Σολωμού να σχολιάσει τη σημασία της σωστής καθοδήγησης των μαθητών αυτής της ηλικίας και κατά πόσο μπορούν από ανάλογες επισκέψεις να επωφεληθούν οι μαθητές.

Οι προκλήσεις, οι δυσκολίες και οι ευκαιρίες στα πεδία της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας είναι εντονότερες σήμερα από οποιοδήποτε χρονικό σημείο στο παρελθόν. Οι νέοι καλούνται να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις, σε μικρή ηλικία, για τις εκπαιδευτικές τους επιλογές και κατά συνέπεια το επαγγελματικό τους μέλλον. Η προσπάθεια τους δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι πρέπει να δράσουν και να δημιουργήσουν μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον με κύρια χαρακτηριστικά την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και την ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας.

Η φοίτηση στο Γυμνάσιο συνδέεται με την μετάβαση των παιδιών από την παιδική στην εφηβική ηλικία. Σε αυτή την φάση της ζωής εύκολα συγχέεται η πραγματική φύση των επαγγελμάτων με μια φαντασιακή και διαστρεβλωμένη εικόνα τους. Σε αυτό συντείνει ενίοτε η προβολή και προώθηση παραπλανητικών προτύπων από την τηλεόραση, τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης συχνό είναι το φαινόμενο της σύγχυσης των ενδιαφερόντων ενός παιδιού με την επιλογή επαγγέλματος που σχετίζεται με αυτά. Παρουσιάζεται δυσκολία στον διαχωρισμό της απλής ενασχόλησης με κάτι για ψυχαγωγία και ευχαρίστηση, από την επαγγελματική καριέρα που απαιτεί δέσμευση, τις ανάλογες ικανότητες και δεξιότητες.

Η Συμβουλευτική και Επαγγελματική Αγωγή αποσκοπεί στην ενίσχυση των μαθητών/τριών ώστε να πάρουν τις ορθότερες αποφάσεις για τους ίδιους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση, με επισκέψεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και χώρους εργασίας, με επαφή με ειδικούς, επαγγελματίες και επιστήμονες για επίλυση αποριών και απόκτηση εμπειριών.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στο σχολείο μας των μελών του σωματείου Κυπρίων Επιστημόνων και Μηχανικών (CySE). Οι ομιλητές κατάφεραν να θίξουν τα προαναφερόμενα ζητήματα αποφεύγοντας την απλή παράθεση στοιχείων και ερευνών αλλά και την χρήση δυσνόητων και εξειδικευμένων όρων. Με ζωντάνια και παραστατικότητα, με αμεσότητα και γλώσσα κατανοητή στα παιδιά κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους και έτσι να μεταδώσουν τις εμπειρίες τους αποτελεσματικά. Αναφέρθηκαν στο ταξίδι ζωής τους με αφετηρία τα μαθητικά θρανία, την μετέπειτα μετάβαση τους στο πανεπιστήμιο, τις αλλαγές στην πορεία της εκπαιδευτικής τους διαδρομής που χρειάστηκε να κάνουν. Μίλησαν για τις δυσκολίες, εμπόδια, απογοητεύσεις και ματαιώσεις αλλά και τις δημιουργικές προκλήσεις και ευκαιρίες που συνάντησαν μέχρι στιγμής στον χώρο της εργασίας.

Η εκδήλωση αυτή κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη αφού οι στόχοι που τέθηκαν εξαρχής για προβληματισμό των παιδιών και για απόκτηση μιας πιο ξεκάθαρης εικόνας της πραγματικότητας που αφορά τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές, επιτεύχθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είμαι πεπεισμένος ότι τέτοιες συναντήσεις πρέπει να γίνονται σε οργανωμένη βάση ώστε να καταστούν θεσμός που θα ενισχύει το έργο και την προσπάθεια της σχολικής μονάδας για πιο ώριμους, υπεύθυνους και ενημερωμένους μαθητές/τριες.

Η καθηγήτρια Μαθηματικών Σοφία Σαλλούμη και η Φιλόλογος Έλλη Στυλιανού που ήταν στην εκδήλωση δήλωσαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένες για το ψηλό ενδιαφέρον και συγκέντρωση των μαθητών/τριών που εκδηλώθηκε με την υποβολή ερωτήσεων και αποριών. Ανέφεραν ότι, δυστυχώς σπάνια τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με άτομα με σχετικά μικρή διαφορά ηλικίας από αυτά αλλά με τόσες πλούσιες εμπειρίες που είναι διατεθειμένα και πρόθυμα να μοιραστούν. Ο Βοηθός Διευθυντής Ιάκωβος Ραουνάς τόνισε την αμεσότητα στην επικοινωνία που επικράτησε στην συνάντηση και το ευχάριστο και εποικοδομητικό κλίμα.

Στις προσωπικές συνεντεύξεις που ακολούθησαν με τους μαθητές/τριες, μου ανάφεραν ότι η συνάντηση ήταν μια πρωτόγνωρη όσο και ενδιαφέρουσα εμπειρία. Τους βοήθησε να δουν πιο ξεκάθαρα πως ένα παιδί της ηλικίας τους πρέπει να θέσει τους στόχους του και να επιδιώξει την επίτευξη τους. Λαμβάνοντας φυσικά υπόψη ότι σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστεί να αναδιπλωθούν, να αμφισβητήσουν, να αναθεωρήσουν και να αλλάξουν πορεία αν χρειαστεί.

Συμπερασματικά θα ήθελα να τονίσω την αξία και την σημαντικότητα τέτοιων εκδηλώσεων, την ανάγκη για επανάληψη και καθιέρωση τους. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του συνδέσμου που ανάλαβαν αυτή την πρωτοβουλία και με τόση προθυμία και ενθουσιασμό αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο τους για χάριν των μαθητών/τριών και της παιδείας γενικότερα.

Κλείνοντας, θα θέλαμε και εμείς με τη σειρά μας να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον κύριο Σολωμού για την πρόσκληση στο Γυμνάσιο Αγίου Αντωνίου και την ευκαιρία που μας δόθηκε να μοιραστούμε προσωπικές μας εμπειρίες με τους μαθητές. Είναι και δική μας πεποίθηση ότι οι μαθητές βγαίνουν τεράστια κερδισμένοι μέσα από ανάλογες επισκέψεις και αναρωτιόμαστε αν είχαμε κι εμείς παρόμοιες ευκαιρίες ενημέρωσης στην νεαρότερη μας ηλικία μας κατά πόσο θα επηρέαζε τις εκπαιδευτικές μας αποφάσεις και κατ’ επέκταση το μέλλον μας.

--

--

CySE
CySE Articles

A group for Cypriot Scientists, Engineers or anyone interested in Science and Engineering. Read our articles and subscribe at https://medium.com/cyse-articles