Ημερίδα “Μετά το σχολείο… τι;” στο Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Christos Makris
CySE Articles
Published in
3 min readMay 24, 2017

Στις 6 Απριλίου το CySE συνδιοργάνωσε με το Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Λεμεσό ημερίδα με θέμα “Μετά το σχολείο τι;”. Στόχος της ημερίδας αυτής ήταν να αναδείξουμε τις ποικίλες επιλογές που έχει κάποιος στη μελλοντική επαγγελματική του σταδιοδρομία έχοντας αποκτήσει πτυχίο σε κλάδους των Θετικών Επιστημών ή των Οικονομικών.

Η ημερίδα ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη, έχοντας το καθένα διαφορετική θεματική ενότητα. Οι δύο ενότητες ήταν αυτές των Θετικών Επιστημών και των Οικονομικών. Το κάθε μέρος παρακολούθησαν μαθητές της σχετικής κατεύθυνσης. Το κάθε μέρος διήρκησε 2 διδακτικές περιόδους και σε αυτό οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν έξι διαφορετικούς ομιλητές και ακολούθως να προβούν σε τυχών ερωτήσεις.

Οι ομιλητές, προερχόμενοι από διάφορους κλάδους αφηγήθηκαν ο καθένας τη δική του προσωπική ιστορία. Εξήγησαν γιατί ακολούθησαν συγκεκριμένη πανεπιστημιακή σπουδή στην Κύπρο ή στο εξωτερικό και αναφέρθηκαν πως αυτή τους η επιλογή έχει καθορίσει τον χώρο στον οποίο δουλεύουν. Επίσης, σχολίασαν το πως εκμεταλλεύτηκαν τις διάφορες ευκαιρίες και αντιμετώπισαν τις όποιες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν μπροστά τους στην έως τώρα επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Ήταν μια ωραία εμπειρία για όλους μας, καθηγητές, ομιλητές και προ πάντως μαθητές. Ακολουθούν οι εντυπώσεις της Δήμητρα Αντώνιου μαθήτρια της Α’ Λυκείου:

“Ήταν μια πολύ καλή ιδέα των καθηγητών μας γιατί ξέρω πως πολλοί μαθητές του σχολείου μας δεν ξέρουν ακόμα τι θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Αυτή η ημερίδα μας βοήθησε να διευρύνουμε τις επιλογές μας αφού παρουσιάστηκαν αρκετά επαγγέλματα που δεν είχαμε λάβει υπόψιν μας στο παρελθόν. Όλοι οι ομιλητές μας μίλησαν με πολλή λεπτομέρεια για τα επαγγέλματά τους και απάντησαν σε όλες μας τις ερωτήσεις. Παρουσιάστηκαν αρκετά ενδιαφέροντα επαγγέλματα τα οποία εμένα την ίδια έβαλαν σε σκέψεις για το μέλλον μου. Κατά τη γνώμη μου όλοι οι μαθητές επωφεληθήκαμε αρκετά από την ημερίδα αυτή.”

Τις εντυπώσεις των ομιλητών περιγράφει η Άννα Στυλιανού, η οποία μίλησε στους μαθητές για ethical hacking αυτοκινήτων.

“Στην ημερίδα, μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για τις προοπτικές ενός πτυχίου της πληροφορικής. Έδωσα έμφαση στο γεγονός ότι ο κλάδος της πληροφορικής σου ανοίγει πολλές και ποικίλες πόρτες για καριέρα στο μέλλον. Επίσης, μίλησα για την ειδίκευση στη ασφάλεια στο διαδίκτυο. Επισήμανα ότι ο κλάδος αυτός προσφέρει ενδιαφέρον εργασία αφού η ασφάλεια είναι απαραίτητη σε συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή όπως για παράδειγμα ο υπολογιστής, το κινητό αλλά και το αυτοκίνητο. Δέχτηκα αρκετές ερωτήσεις για το πως μπορεί να γίνει κάποιος ethical hacker και συγκεκριμένα για το ποιές γλώσσες προγραμματισμού και ποια εργαλεία είναι χρήσιμα.”

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ομιλητές που αφιέρωσαν τον χρόνο τους για εμπνεύσουν τους μαθητές, Γιώργο Ηρακλέους, Ελένη Ηροδότου, Βασίλη Καούλλα, Άντρη Κυριάκου, Κωνσταντίνα Νεοφύτου, Θεοδώρα Παναγίδη, Μανώλη Πλατάκη, Αντώνιο Σταύρου, Άννα Στυλιανού, Γιώτα Χαραλάμπους, Αυξέντιο Χατζημηνά και Χάρη Χριστοφή καθώς και τους Δανάη Αναξαγόρα, Νούφρη Χατζηχαρίτου.

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Λύκειο Πέτρου και Παύλου για την αγαστή συνεργασία και ειδικότερα τη διευθύντρια κ. Μυρτώ Πουαγκαρέ και τους καθηγητές πληροφορικής του σχολείου.

Λάβαμε πολλά θετικά σχόλια καθώς και εισηγήσεις για βελτίωση και στοχεύουμε να το επαναλάβουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα. Θα ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδιά μας σύντομα.

--

--