Kur’an’da neden dünyanın (yeryüzü) döndüğünden bahsedilmiyor?

Eren Erduran
Düz Dünya
Published in
2 min readFeb 23, 2022

Güneş ve/veya Ay’ın Kur’an’da belli bir yörüngede belli bir süreye kadar döndüğünü ifade eden 10'dan fazla ayet var.

Peki, onların döndüklerini gözle görülür bir şekilde -ayet olmasa dahi- idrak edebiliyorken, Allah neden bu kadar fazla sürekli aynı şeyi tekrarlayan ayet indirmiştir?

Yeryüzünün de döndüğünü ifade eden 1 ayet yazamaz mıydı?

Eğer yeryüzüne ait herhangi bi sıfat/tanımlama yok ise Kur’an’da, demekki buna ait özel bir durum olabilirdi. Lakin.. yeryüzünü tanımlayan birden çok ayet var. Bu tanımlamaların arasına döndüğü ile alakalı bir şey eklenemez miydi? Yeryüzünü tanımlayan ayetlere baktığımızda, yine aynı tekrarları görebiliyoruz. Bu tekrarlar yerine dönmesi ile alakalı bir ayet de yazılamaz mıydı? Yazılabilirdi tabii, nasıl ki güneş ve ay için yazıldıysa. Peki neden yazılmadı?

Bu kadar çapraz bilgi değerlendirmesinden çıkan sonuç, dünyanın dönmediğidir. Döndüğünü iddia edip Kur’an’ı varolan ‘bilime’ göre yorumlayanları ileride ne bekliyor, bilemiyorum.

…güneşle ayı emrine boyun eğdirdi. Bunların her biri belirli bir vakte kadar yörüngesinde dönüp duracaktır. (Ra’d / 2. Ayet)

Bir düzen içinde kendi yörüngelerinde dönüp durmakta olan güneşi ve ayı hizmetinize veren ve gece ile gündüzü de faydanıza sunan yine O’dur. (İbrahim / 33. Ayet)

Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı yaratan da Allah’tır. Onların her biri kendi yörüngesinde yüzüp durmaktadır. (Enbiyâ / 33. Ayet)

Görmez misin ki, Allah geceyi gündüze katıyor, gündüzü de geceye katıyor. O, güneşi ve ayı emrine boyun eğdirmiştir; her biri kendi yörüngesinde belirlenmiş bir vakte kadar akıp gidiyor. Şüphesiz Allah, sizin yaptıklarınızı da gâyet iyi biliyor. (Lokman / 29. Ayet)

O, geceyi gündüze katmakta, gündüzü de geceye katmakta, böylece onları uzatıp kısaltmaktadır. Güneşi ve ayı da emrine boyun eğdirmiştir. Onların hepsi belirlenmiş bir vakte kadar yörüngesinde akıp gider. (Fâtır / 13. Ayet)

Onlar için bir başka delil olan güneş, kendine ait yörüngesinde belli bir kanuna göre akıp gider. İşte bu, kudreti dâimâ üstün gelen ve her şeyi en iyi bilen Allah’ın takdiridir. (Yâsin / 38. Ayet)

Ay için de bir takım menziller tâyin ettik; dolaşa dolaşa sonunda o, eski hurma salkımının ağaçta kalan yıllanmış sapı gibi kuru, sarı, hilal gibi kavisli olur. (Yâsin / 39. Ayet)

Ne güneş aya yetişip çarpabilir, ne de gece gündüzün önüne geçebilir. Her biri, kendine ait bir yörünge de yüzer, gider. (Yâsin / 40. Ayet)

O, gökleri ve yeri belli bir gâye, büyük bir hikmet ve şaşmaz bir nizam üzere yaratmıştır. Sürekli olarak geceyi gündüzün üzerine sarıyor, gündüzü de gecenin üzerine sarıyor. Güneşi ve ayı da emrine boyun eğdirmiştir. Her biri belli bir süreye kadar kendi yörüngesinde akıp gidiyor. (Zümer / 5. Ayet)

Güneş ve ay bir belirli bir hesâba göre hareket etmektedir. (Rahmân / 5. Ayet)

Gerçekten bunda aklını kullanan bir toplum için nice ibretler, dersler vardır. (Nahl / 12. Ayet)

--

--