Firmalar Türkiye’de Neden Server Kurmuyorlar?

Ahmet Akif Kasım
DahaHızlıDahaUcuz
2 min readFeb 17, 2021

Merhabalar, ben Ahmet Akif. İbn Haldun Üniversitesi’nde İktisat ve İşletme bölümlerini okuyorum. Ekonomi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler konularına ilgim var. Bunların dışında ise #DahaHızlıDahaUcuz projesinde literatür, araştırma ve gündem ekibindeyim. Türkiye’de internet hizmetleri nasıl daha iyi hale ve daha makul fiyatlara getirilebilir bunun için çalışıyoruz.

Bildiğiniz üzere hepimizin oyun oynarken yaşanan ping sorunlarından dolayı ciddi manada huzursuzlanıyoruz. Peki ping nedir? Farzedelim bir oyundayız ve karşımızdaki rakibi yenmek için faremizde sol clicke basıyoruz. Bu komut, bilgisayarın ilgili birimine iletiliyor ve ardından bilgisayarımız, internet bağlantısını kullanarak bu komutu sunucuya başarılı bir şekilde iletiyor. Bu işlem, her ne kadar karmaşık görünse de milisaniyelik bir zamana tekabül ediyor. Ancak, bu milisaniyelik sürenin mümkün olduğunca en az seviyede tutulabilmesi için bilgisayarlar sunucu arasındaki mesafenin uzun olmaması gerekir. Eğer sunucu ile bilgisayar arasındaki mesafe yakınsa daha az gecikme (ping) yaşanır. Ping, “ms” ile ifade edilir. Ülkemizde de ping seviyelerinin yüksek olması, firmaların burada server kurmamasından ve belli başlı farklı etkenlerden dolayıdır.

Peki gelelim sorumuza… Firmalar ülkemizde neden server kurmuyorlar?

  1. Ülkemizde data center (veri merkezi) kurmak pahalı.
  2. Yasalarımız bu tarz büyük firmaları ülkemizde server kurmaya teşvik etmiyor.
  • Bu ne demek? firmalar, devlet istese de istemese de kullanıcıların verilerini devlet ile paylaşmak hükmündedirler. Böylelikle, kullanıcı verilerinde tekelleşemeyen firmalar, ülkemizde data center kurmak istemiyorlar.

3. Ülkenin internet omurgalarına (backbone) yatırım yapmaması.

  • Aşağıya bırakacağım linkte internet omurgalarını görebilirsiniz. Ege ve Akdeniz üzerinden ülkemize uğramadan Arap Yarımadası’na gidiyor ve o bölge de Orta Doğu (Middle East) olarak adlandırılıyor.
  • Buna karşı argüman olarak suyun altından kablo geçirmek her zaman karayı kazıp altından kablo geçirmekten daha kolay ve ucuzdur olarak verilebilir.
  • submarinecablemap.com adresinden Dünya üzerindeki internet omurga hatlarını görebilirsiniz.

4. Ekonomik stabilite de firmalar için bir ülkeye yatırım yapılırken en önemli etkenlerden biri.

Peki… Bu internet omurgaları ülkemizde yoksa biz nasıl bir çözüm yolunu kullanıyoruz? Cevap proxy (vekil) server. Örneğin, İstanbul’dan Münih’e olan tek bir Azure Server bağı sayesinde, Türkiye’nin içinden önce İstanbul’a, ardından direkt Münih’e bağlanarak gecikmeleriniz daha az seviyeye inecek. Tabii ki fiziksel server kadar etkili bir ping düşürmesi yok ancak yine de ciddi seviyede değişime yol açtığı söylenebilir.

--

--