Vakit Nakittir: Marketing Automation

Batuhan Ünal
DAM Growth Hackers Not Defteri
4 min readSep 15, 2015

--

Vakit nakittir. Özellikle kısıtlı kaynaklar ile yaşam mücadelesi veren start-up’lar için zamanı etkin kullanmak oldukça önemli. Hedef kitlesi ile iletişime geçmek, ürün satışlarını gerçekleştirmek ve satış sonrası hizmeti sağlamak sadece vakit değil aynı zamanda iş gücünü ve belirli bir maddi yükün altına girmeyi de gerektiriyor. Belki de birçok potansiyel girişimci, daha iş fikirlerini hayata geçiremeden bu gereksinimlerden korkup ideallerinden vazgeçiyor olabilir.

Ancak günümüz dünyasında, İnternet ekosistemi son kullanıcıdan iş sahiplerine kadar bir birinden harika çözümler sunuyor. İhtiyaçlarınız doğrultusunda özelleştirebileceğiniz ücretli ve ücretsiz araçlar girişte bahsettiğim sorumlulukları omuzlarınızdan atarak bir nebze olsun yükünüzü hafifletiyor. Not defterindeki bu yazımda dijital pazarlama çalışmalarınızı belirli bir otomasyona bağlamanızı sağlayacak alan ve araçları irdeleyeceğiz.

E-mail

Her gün mail bombardımanına tutulup, teker teker bültenlerde “unsubscribe” butonuna basıyor olabilirsiniz. Ancak araştırmalar e-mail pazarlamanın hala en popüler yöntemlerden birisi olduğunu söylüyor. Marketing Sherpa’nın yaptığı araştırmaya göre pazarlama yöneticilerinin %60’ı e-mail pazarlanın ROI (yatırım geri dönüşü)’yi olumlu yönde etkilediğine inanıyor.

Not defterinden konu ile alakalı yazı: E-mail pazarlama işe yarar mı?

Hal böyle iken sizde hedef kitlenize mailing yaparak ulaşmak isteyebilirsiniz. Elinizde yeterli içerik ve kitleyi yarattığınıza inanıyorsanız ben de arkanızdayım! Ancak kontak bilgi toplamak, mail bültenleri tasarlamak ve gönderimini takip etmek vaktinizin büyük bölümünü alabilir. Bunun önüne nasıl geçeceksiniz?

Online araçlar kullanabilirsiniz. E-mail otomasyon araçları ile çeşitli kriterler belirleyip, mail gönderimlerinizi ayarlayabilir ve gerçek zamanlı pazarlama yapma imkanını yakalayabilirsiniz. Örneğin;

  • Belirli sayfaları ziyaret etmiş kişilere, o sayfa ile alakalı ürün/hizmetinizi tanıtabilir veya blog yazınıza yönlendireceğiniz bir mailing yapabilirsiniz.
  • Daha önce belirli bir ürünü almış kişilere, o ürünün yeni bir versiyonu veya benzeri hakkında bilgilendirme yapabilirsiniz.
  • Sitenize ilk defa gelmiş veya yeni üye olmuş kişilere hoşgeldin maili gönderebilirsiniz.
  • Ürettiğiniz e-kitap benzeri içerikleri elinizi sürmeden dağıtabilirsiniz. (Biz yaptık, bakın nasıl çalışıyor)

Ayrıca bu mailleri ne zaman göndereceğinizi belirleyip, ölçümleme aracınız ile entegre ettiğiniz takdirde arkanıza yaslanıp yatırımlarınızın geri dönüşünü izleyebilirsiniz.

Kullanabileceğiniz araçlar: Mailchimp, HubSpot, Active Campaign.

Sosyal Medya

Hedef kitleniz ile buluşabileceğiniz ve kendi hizmetlerinize göre özelleştirdiğiniz birkaç sosyal mecra elbette vardır (Ya da en azından kullanmayı düşünüyorsunuz). Bu mecralarda paylaşacağınız içerikler, kullanacağınız dil ve mevcut müşterilerinize vereceğiniz hizmetler marka bilinirliğinizi önemli ölçüde etkileyecektir. “E-mail’i güç bela hallettik bir de başımıza bu mu çıktı!?” diyip sayfayı kapatmadan iyi haberi vereyim: onun da kestirmesini bulmuşlar.

Kullanacağınız araçlar ile içeriklerinizi günlük, haftalık, aylık planlayabilirsiniz. Bu sayede excel dosyaları arasında kaybolmadan, belirlediğiniz gündeme dair içeriklerinizi tek bir yerde depolayıp gerçek zamanlı analizlere daha çok vakit ayırabilirsiniz.

Seçeceğiniz aracın analitik verileri ne derece sunduğuda önemli bir nokta. Paylaştığınız içeriklerin içerisindeki linklere tıklanma oranı, etkileşim ve görüntüleme metrikleri sosyal mecralarda ölçümlenebilir.

Son olarak, eğer WordPress gibi bir portal kullanıyorsanız çeşitli eklentiler sayesinde girdiğiniz içeriği anında belirlediğiniz sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz.

Kullanabileceğiniz araçlar: Buffer, Hootsuite, Zapier, IFTTT

Müşteri Memnuniyeti

Girişimlerin büyümesini engelleyen birinci sebep müşteri bağlılığını sağlayamamalarıdır –Kaynak– . Bu problemi ortadan kaldırmak için ise çare belli: müşteri memnuniyetini arttırmak.

Öncelikle ürün/hizmetinizde ve sunduğunuz portaldaki sorunları bilmeniz gerekiyor. Bunu öğrenmenin en kolay ve güvenilir yolu şüphesiz ziyaretçilerinize sormak. Anket ve poll organize ederek gözünüzden kaçan noktaları görebilir ve gerekli optimizasyonları yapabilirsiniz.

Konu ile daha detaylı bilgi: Her geri bildirim bir fırsat içerir

Kullanabileceğiniz araçlar: Hotjar, User Voice, Qularoo

Analitik Veri Analizi ve Gözlemleme:

Yaptığınız harcamaların ve harcadığınız eforun karşılığını bilmek isteyeceksiniz. Verileri gözlemlemek ve gerekli aksiyonları alabilmek için belki de birden fazla analitik araç kullanmanız gerekebilir. Bu araçlardan çıkaracağınız raporları sadece siz mi yoksa ilgili işten sorumlu ekipte görebilecek mi?

Bu soruların cevabına bağlı olarak çözüm önerileri geliştirmelisiniz. Ekibin tüm raporları incelemesi, olaya tamamen vakıf olmaları açısından faydalı olabilir. Ancak karar verici konumdaki kişilerin bunun için vakti olmayabilir.

Geçtiğimiz haftalarda Can Taner’in kaleme aldığı Hayat Kurtaran Küçük Şeyler serisinde de yer verdiği Intelligence Events özelliği bu konuda yardımcı olabilir. İşletmeniz için önemli olan metrikleri bu pencerede tanımlayıp gelişimini takip edebilirsiniz. Ayrıca custom reportlar oluşturup, bunu kendi mail adresinize otomatik olarak gönderimini sağlayarakta zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Kullanabileceğiniz araçlar: Google Analytics, Kissmetrics.

Bu başlık altında son olarak online dashboard seçeneğinden bahsetmek istiyorum. İşletmenizin büyüklüğüne ve bütçesine uygun bir araç seçerek analitik verilerinizi birden fazla kişinin erişimine açabilirsiniz.

Kullanabileceğiniz Araçlar: Geckoboard, Dashthis, Cyfe

Özetle:

Özellikle kullanıcı edinimi ve bağlılığını yaratma noktasında girişimlerin olabildiğince aktif olmaları gerekmektedir. Firmaların, test süreçlerini dikkate alarak tasarlayacakları dijital pazarlama faaliyetlerini belirli bir sistematiğe oturtması, kısıtlı kaynakların daha verimli kullanılması adına faydalı olacaktır. Yukarıda yer verdiğim bir otomasyon süreci olduğunu düşünüyorsanız lütfen yorum bölümünden paylaşın.

Herkese başarılar!

Originally published at www.damgh.com on September 15, 2015.

--

--