Lize Spit, Jelle Brandt Corstius en Walter van den Berg niet welkom op boekenbal

We merkten de afgelopen week dat mensen vreemd opkeken wanneer we ze vertelden dat Lize Spit, Jelle Brandt Corstius en Walter van den Berg deze vrijdag niet welkom zijn op het boekenbal. Het is ook raar, want de schrijvers hebben een indrukwekkende staat van dienst:

  • Lizes roman staat op nr 3 van de best verkochte Nederlandstalige boeken van 2016, hoger dan Koch, Grunberg en Cruijff (de nieuwe Grote Drie)
  • Datzelfde boek (Het smelt) werd door de Nederlandse boekhandels gekozen tot Beste Boek van het Jaar
  • Walters en Lizes boeken werden maandag nog door de Libris Literatuurprijs uitgeroepen tot twee van de zes beste romans van het jaar
  • En Jelle werd dit jaar met As in tas genomineerd voor de NS Publieksprijs en schreef in 2014 zelfs het boekenweekessay

Eerlijk gezegd kunnen we weinig schrijvers bedenken die de laatste tijd meer hebben gedaan voor de Collectieve Propaganda van het Boek. Daarom een korte uitleg wat er aan de hand is.

Het bal is de opening van de jaarlijkse boekenweek, een week met twee duidelijke doelen:

  1. Het publiek warm maken voor boeken (goed!)
  2. De schrijvers ervan op een voetstuk plaatsen (jeej!)
  3. 🤔

Daarom hebben we er meerdere malen bij de CPNB (de organisatie achter de boekenweek) op aangedrongen om Lize, Jelle en Walter uit te nodigen. Het lijkt ons dat de boekenweek en het bijbehorende bal draaien om… nou ja, noem ons ouderwets... boeken. Maar de CPNB ziet dat anders. Voor hen staat voorop dat Das Mag zich niet wil aansluiten bij de uitgeversbond. Hier dringen ze al sinds de oprichting van onze uitgeverij tevergeefs op aan. De uitgeversbond is een club die ‘vernieuwingen agendeert in product, marketing en proces’. Juist het jarenlange uitblijven van die vernieuwingen was de reden dat we onze uitgeverij oprichtten. NRC concludeerde na ons eerste jaar niet voor niets positief instemmend: ‘Das Mag: de uitgever die alles anders doet.

Geen uitgeversbond, geen bal, zo wil de CPNB. Een rare eis, want elk jaar worden honderden mensen uitgenodigd op persoonlijke titel: journalisten, BN’ers, decorbouwers, maar óók schrijvers. Waarom dan niet Das Mag-schrijvers, vraag je je dan af…

Daarom stelden we de CPNB voor: nodig toch gewoon de schrijvers die het afgelopen jaar een boek bij ons publiceerden op persoonlijke titel uit. Wij betalen keurig hun kaartjes (want die zijn niet gratis, net zomin als de drankjes, scoop!) en zo leveren wij de bijdrage die de CPNB graag wil.

Een positief antwoord bleef uit, terwijl deze oplossing zo voor de hand ligt. Daarom andermaal nog maar via deze weg: beste CPNB, wordt het vrijdag een vakbondsfeestje of een bal dat draait om de favoriete schrijvers van lezers?


(PS. Zin in een feestje mét leuke schrijvers? Check het Das Mag Festival, daar kan iedereen intiem praten en dansen met de auteurs.)