Maartje Wortel verschijnt als eerste schrijver bij Das Mag Uitgevers

‘Er moet iets gebeuren’ komt uit op 18 november

Maartje Wortel (1982) werd tijdens haar studie van de School voor Journalistiek gestuurd omdat ze te veel verzon. Inmiddels is ze als schrijver uitgegroeid tot het meest kenmerkende gezicht van haar generatie. Ze won de Anton Wachterprijs en de BNG Literatuurprijs. Nu is ze overgestapt naar een nieuwe uitgever. Haar boek wordt de eerste titel van de gloednieuwe uitgeverij van de makers van Das Magazin en Literaturfest: Das Mag Uitgevers.

In Er moet iets gebeuren probeert een echtpaar hun dode hond tot leven te wekken, ontregelt de komst van nieuwe buren een heel gezin en wordt de schrijver op een reis naar Istanbul verliefd op een barmeisje, terwijl in Nederland haar vriendin op de bank wacht. Wortel speelt een ingenieus spel met haar lezers en is genadeloos persoonlijk: ze richt zich tot haar ex-geliefdes, haar huidige vriendin, haar redacteur en de lezer. Duidelijk wordt dat de taal machteloos is en toch ons enige wapen tegen de tijd: “Er zijn in het leven meerdere momenten waarvan je zegt dat je ze niet zult vergeten, maar zonder taal vergeet je ze op den duur toch.”

‘Als schrijven het vinden van de juiste toon is, dan heeft Maartje Wortel de goede toon gevonden. Misschien wel de beste toon.’ –Arnon Grunberg

In de verhalen van Maartje Wortel hebben kleine gebeurtenissen grote gevolgen, terwijl de grote gebeurtenissen haast ongemerkt naar de achtergrond verdwijnen. Ze zijn vervreemdend en volstrekt logisch tegelijk, chaotisch en geordend, grappig en hard. Net als het leven zelf, eigenlijk.

Foto: Keke Keukelaar

Over Maartje Wortel

Maartje Wortel (1982) is geboren in Eemnes. Na haar debuut Dit is jouw huis schreef ze de romans Half Mens en IJstijd. Allen werden lovend ontvangen en leverden haar de Anton Wachterprijs en de BNG Literatuurprijs op.

Over eerder werk van Maartje Wortel

Meesterlijke roman. Humoristisch, slim […] Als het niet zo pretentieus klonk zou je Maartje Wortel de Nederlandse Haruki Murakami kunnen noemen.
De Morgen ★★★★★

Opnieuw een staande ovatie voor Maartje Wortel
VPRO Gids

De eigenzinnige Maartje Wortel schreef een meeslepend verhaal over liefde en identiteit. Heerlijke roman.
De Telegraaf ★★★★

Hartverscheurend. Je moet er Maartje Wortel voor heten om pijn raak en ontroerend te beschrijven zonder larmoyant te worden.
Vogue

Voor interviews of meer informatie: suus@dasmag.nl / 06 44 55 66 36.
Voor een recensie-exemplaar en beeldmateriaal: hotline@dasmag.nl.

Titel: Er moet iets gebeuren
Auteur: Maartje Wortel
Formaat: 12,5 x 20 cm
ISBN: 978 90 824 1060 0
Verschijnt: 18 november 2015

‘Er moet iets gebeuren’ is nu verkrijgbaar in de boekhandel en online te bestellen op dasmag.nl.