Over Das Mag

Click here for English

Das Mag begon in 2011 als literair tijdschrift Das Magazin. Ondertussen zijn we uitgegroeid tot uitgever, van de boeken van auteurs als Jelle Brandt Corstius, Lize Spit en Maartje Wortel. Daarnaast organiseren we leesclubfestivals in Amsterdam, Antwerpen en Berlijn en houden we elk jaar een zomerkamp voor nieuw, jong talent. Het blad verschijnt nog steeds vier keer per jaar in een oplage van 6.000 exemplaren — met de beste verhalen, gedichten en essays, op kenmerkende wijze ontworpen door Studio Vruchtvlees, waarvoor bekroond met een European Design Award en een Red Dot Award.

Uitgevers: Toine Donk & Daniël van der Meer
Redactie: Floor von Dülmen Krumpelmann, Marscha Holman & Isabel Harlaar
Publiciteit en marketing: Bowi van Onna & Roos Versantvoort
Evenementen
: Fanny van de Reijt en Roos Versantvoort
Financiën: Evert de Vries
Online merkbouwer: Yasmin Veenman
Copywriting: Maurits de Bruijn
In-house design: Lyanne Tonk en Frank Martens
Stagiairs
: Nora van Arkel en Demir Lugonja
Adres: Staalstraat 7a, 1011 JJ Amsterdam

Geschiedenis

Das Magazin werd in 2011 opgericht door Toine Donk en Daniël van der Meer. De twee ontmoetten elkaar op de dansvloer van het boekenbal, beiden rondlopend met het idee voor een jong, opgetogen literair tijdschrift. Daar in de Stadsschouwburg werd om half drie ‘s nachts een nieuw literair tijdschrift opgericht.

In september 2011 verscheen het eerste nummer van Das Magazin, dat werd gefinancieerd door crowdfunding: binnen 12 dagen werd 5.000 euro opgehaald. In 2012 kwamen de eerste volledige nummers. Editie één was binnen een maand uitverkocht. Een keur aan nationale en internationale auteurs — gevestigde namen en debutanten — verscheen in het blad, o.a. Joost de Vries, Chad Harbach, Maartje Wortel, James Franco, Pepijn ‘Faberyayo’ Lanen, Valeria Luiselli, Remco Campert, Jan Jaap van der Wal, Sticks, Rutger Kopland en Hanna Bervoets.

Op 6 juli 2012 bundelden Das Magazin en dagblad nrc.next hun krachten en presenteerden het grootste literaire tijdschrift van Nederland: 24-pagina’s-tellend, met hoogtepunten uit de eerste nummers van Das Magazin, bijgesloten bij de krant. De totale oplage van Das Magazin kwam hierdoor boven de 80.000 exemplaren te liggen, ongekend voor een literair tijdschrift in de lage landen. In december van dat jaar herhaalden de twee media hun samenwerking.

Voor de vormgeving van het tijdschrift zijn de mannen van Studio Vruchtvlees in Den Haag verantwoordelijk — Michael Danker, Roman Stikkelorum, Rindor Golverdingen en Niek Kessels. Hun verzorgde stijl en zucht naar typografisch experiment tillen de literaire teksten op een visuele troon.

Daarnaast organiseert Das Magazin de nodige evenementen.Tussen mei 2011 en mei 2013 ontvingen Ernst-Jan Pfauth, Tim de Gier en Toine Donk vijf keer per jaar in de talkshow Literaturfest interessante gasten in de Rode Hoed om over hun favoriete boek te praten. Onder het mom: niet gehinderd door enige kennis van zaken. Te gast waren onder meer: Katja Schuurman, P.F. Thomése, Peter Buwalda, Connie Palmen, David Sedaris, Donna Tartt en Arie Boomsma. Dit leidde ook tot de heruitgave van De autonauten, het boek dat Charlotte Mutsaers had meegenomen, maar dat nergens meer verkrijgbaar was. In januari 2014 gaf Das Magazin samen met Meulenhoff een nieuwe editie uit.

In 2013 werd besloten tot een megalomaan plan: we organiseerden een festival met 30 leesclubs, op 30 intieme locaties (zoals de oude werkkamer van Harry Mulisch) mét de schrijver zelf erbij. Het eerste Das Magazin Festival vond plaats op 18 mei 2013, uitverkocht en met een bomvolle after in de Melkweg waar schrijvers als Herman Koch en Hanna Bervoets tot laat nog op de dansvloer te vinden waren. Het jaar erop organiseerden we ook een Belgische editie in Gent. In de zomer van 2014 vond ook voor het eerst het Das Magazin Zomerkamp plaats, een tiendaagse onderneming in Zuid-Limburg, waar twintig schrijftalenten in de dop (18–25) in tien dagen werkten aan een kort verhaal en les kregen van schrijvers en redacteuren. In 2015 hielden we driemaal een Das Mag Festival: in Amsterdam (mei), in Londen (november) en in Antwerpen (december).

Ondertussen werd met de hulp van o.a. Arjen Lubach, Arie Boomsma, Kees de Koning en Arnon Grunberg, er hard gewerkt aan de oprichting van een gloednieuwe uitgeverij. In het najaar van 2015 lanceerde Das Mag Uitgevers haar grootse campagne: minder boeken uitgeven met meer aandacht, dat was de missie. Er sloten zich 3.000 oprichters aan en zo werd bijna twee ton opgehaald, waarmee het een van de meest succesvolle literaire crowdfundcampagnes ter wereld werd. Das Mag is inmiddels de trotse uitgever van onder andere Lize Spit, Maartje Wortel, Jelle Brandt Corstius, Walter van den Berg, Charlotte Mutsaers en Jan Postma.

Contact

Voor algemene vragen: info@dasmag.nl
Voor pers en boekhandels: hotline@dasmag.nl

Je manuscript insturen
Stuur de eerste twee hoofdstukken + een beknopte synopsis (max. 2 pagina’s) naar kopij@dasmag.nl. Het kan ca. 20 weken duren tot we je inzending hebben bekeken. Over afwijzingen wordt niet gecorrespondeerd. Inzendingen per post worden niet in behandeling genomen.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Toine Donk’s story.