Waarom Bol de boeken van Das Mag van zijn website heeft gehaald

Vorige week heeft Bol de boeken van Das Mag Uitgevers van zijn website gehaald. De reden: Bol wilde meer verdienen aan onze boeken, door een hogere korting te eisen. Hiervan zouden onze lezers niet profiteren. Ook kregen wij als uitgever geen extra diensten er voor terug. Dat leek ons geen goed plan.

Foetsie

De boeken van Das Mag hebben maanden op Bol gestaan, tegen normale voorwaarden. Totdat Lize Spit bovenaan de Vlaamse bestsellerlijst belandde. Toen wilde de webgigant dat Das Mag Uitgevers een nieuw contract zou tekenen, eufemistisch een ‘samenwerkingsovereenkomst’ genoemd. Bij weigering, zo mailden ze, zouden ze ‘de nodige stappen zetten’.

In deze samenwerkingsovereenkomst staan uitsluitend verplichtingen voor de uitgever. (‘Uitgever garandeert dat de boeken van Uitgever de reputatie en/of het imago van bol.com niet zullen schaden.’) Bovenal zou Das Mag Uitgevers plots een hogere korting aan Bol moeten verlenen, zodat ze 10% meer aan onze boeken konden verdienen. Anders zouden ze onze boeken van hun website halen.

Toen we vroegen wat hier tegenover stond, kwam een warrig verhaal over het optimaliseren van hun webshop. Normale bedrijfskosten, leek ons: we betalen ook niet mee aan de verbouwing van een boekhandel om hun verkoop te ‘optimaliseren’. Dus gingen we niet akkoord met de tussentijdse verandering en verdwenen onze boeken van Bol.

Nooit verlies

Bol heeft een lucratief bedrijfsmodel. Op de verkoop van een boek kan het nooit verlies lijden. Bol heeft namelijk geen opslag: een verkocht boek gaat rechtstreeks van het overkoepelende Centraal Boekhuis naar de klant. Bol blijft nooit met leftovers zitten, een risico waar normale boekhandels wel regelmatig mee kampen. Logischer zou zijn als Bol daarom juist minder korting zou krijgen.

Er zijn in Nederland en Vlaanderen honderden boekhandels die onze boeken verkopen. Dat doen ze uitstekend, want Bol vertegenwoordigde maar 2,65% van onze boekverkoop, véél minder dan wat mensen aannemen. Ondertussen doen de boeken van Das Mag het fantastisch: Jelle Brandt Corstius staat met As in tas op plek 2 in de Nederlandse bestsellerlijst en Het smelt van Lize Spit is al weken het best verkochte boek in Vlaanderen.

Sommige lezers houden van de expertise en gezelligheid van een boekhandel, andere kiezen voor het gemak van online bestellen — it’s all good. Een simpele zoekopdracht op Google wijst uit: onze boeken zijn op heel veel plekken online te koop. Uiteindelijk is het de lezer die met zijn portemonnee stemt hoe het boekenlandschap eruitziet. Daarbinnen heeft ook Bol zijn toegevoegde waarde te bewijzen.


Das Mag Uitgevers op:

Facebook
Twitter
Instagram

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Toine Donk’s story.