Wat Das Mag Uitgevers anders gaat doen

Bij 3.000 oprichters wordt de uitgeverij officieel gelanceerd

Van weinig boeken uitgeven tot gratis ebooks, van luxe-edities tot zomerkampen — hieronder vind je alle manieren waarop Das Mag Uitgevers gelooft dat boeken uitgeven beter kan. Sluit je aan via www.dasmag.nl.


We geven maar een paar boeken per jaar uit

Minder boeken AUB — het is een vreemd motto voor een uitgever. Maar wij geloven dat een uitgever alleen met uiterste zorg boeken moet kiezen en maken. Zodat de lezer weet dat elke titel uit onze stal geweldig is. Zodat de schrijver weet dat wij hem met volledige aandacht redactioneel begeleiden en dat elk boek er prachtig uit komt te zien. Das Mag Uitgevers zal daarom slechts tien à vijftien boeken per jaar publiceren; grote uitgeverijen geven in dezelfde periode vaak zo’n 200 titels uit.

We geven het ebook gratis bij het papieren boek

Als je het papieren boek koopt, maar het ook wilt lezen op je telefoon of tablet, dan zou je daar niet nogmaals voor hoeven te betalen. Dat is nu wel het geval. Dat is raar en niet meer van deze tijd. In de afgelopen jaren was de angst voor het ebook dusdanig, dat het downloaden zo duur en ingewikkeld is gemaakt dat niemand het doet. Das Mag Uitgevers gelooft dat het ebook zijn plek heeft naast het papieren boek. Bij ons krijg je bij online aanschaf van het papieren boek, het ebook meteen in je inbox. Op ePub, Kindle en PDF-formaat, zonder DRM-beveiliging.

Online krijg je bij ons een mooiere editie dan bij BOL

We sturen je graag onze boeken zelf, omdat we geloven dat we dat persoonlijker kunnen dan BOL. In een mooie envelop en zonder verzendkosten. Om je te belonen sturen we jou dan in plaats van de gewone editie, de luxe-editie van het boek dat je besteld hebt. Die is genaaid (redactionele noot: hier werd eerst de term ‘gebonden’ gebruikt, maar die bleek tot verwarring te leiden en dat is het laatste wat we willen voor onze eerste lezers) en prachtig zwart met goud. En als je wilt kunnen we je op de hoogte houden van nieuwe titels, zodat we langzaam een gemeenschap van lezers opbouwen die weten wat elke titel van Das Mag bijzonder maakt.

We laten onze boeken ontwerpen door prijswinnende designers

Das Magazin en onze ontwerpers Vruchtvlees wonnen voor ons blad een European Design Award en een Red Dot Award. Daarmee zijn we het enige literaire tijdschrift dat ook prijzen wint voor zijn design. Diezelfde bezieling stoppen we in de ontwerpen van onze boeken. Die we ook nog eens drukken op prachtig papier. Wie het boek online bij ons bestelt, krijgt zelfs een nog mooiere editie, met zwart en goud.

We hebben een heel leertraject opgebouwd om de beste jonge schrijvers te ontdekken

Met het tijdschrift werken we al een tijd met de beste jonge schrijvers. We zijn er elke keer weer trots op om te horen dat ze zelden zulke goede redactionele begeleiding krijgen. We stoppen er veel tijd in. Twee jaar geleden begonnen we ook een zomerkamp voor jonge talenten (18-25 jaar) die net zijn begonnen en die geen uitgeverscontract hebben. Uit de vele aanmeldingen selecteren we twintig deelnemers die tien dagen lang meegaan naar een boerderij in Zuid-Limburg. Daar werken ze samen met ons aan een kort verhaal en krijgen ze workshops van bekende schrijvers. De beste talenten stromen door naar publicaties in ons blad. En de top schrijft een debuutroman bij ons. Zoals Lize Spit, zomerkamp-deelnemer in 2014.

We betalen veel hogere royalty’s uit aan schrijvers

Het modelcontract voor Nederlandse boeken schrijft als auteursgage 10% over de prijs van het boek voor. Dat verhogen wij met 50% bij Das Mag Uitgevers: 15%. Omdat we vinden dat schrijvers dat verdienen. Sterker, als een auteur via zijn eigen kanalen (Twitter bijvoorbeeld) boeken verkoopt, ontvangt hij daarover nog eens 50% extra: 22,5%. Dat lijkt ons wel zo eerlijk.

We betrekken onze auteurs bij de bedrijfsvoering

Er zijn weinig mensen die zo veel in contact staan met lezers en boekhandelaren als de schrijvers zelf. Zij zijn een grote bron van kennis, die we als uitgeverij dan ook willen benutten. Te vaak worden schrijvers bij hun uitgeverij op afstand gehouden, uit angst voor de bemoeizucht van mensen met een artistieke achtergrond. Wij zullen juist gebruik maken van deze kennis en betrokkenheid. Niet door onze auteurs in een statig grachtenpand te ontvangen, maar door ze onderdeel te laten zijn van de dagelijkse bedrijfsvoering — in een klaslokaal van een voormalige crèche.

Onze begeleiding houdt niet op wanneer het boek er is

Een veel gehoorde klacht van schrijver, boekhandelaar en lezer is: de promotie van een boek gaat altijd volgens dezelfde voorspelbare route, die eigenlijk niet meer van deze tijd is. Waarbij een boek niet meer de moeite van de promotie waard is als het een slechte recensie heeft gekregen. Omdat wij maar weinig boeken per jaar uitbrengen, kunnen we voor elk boek een eigen campagne uitzetten, die afwijkt van de mal waarin bijna elk boek tegenwoordig wordt geduwd. Met onze leesclubs en festivals hebben we bewezen dat er een (jonger) publiek bestaat dat de meeste uitgeverijen niet weten te bereiken. Dat geldt ook voor de buitenlandse vertaalplannen die we zowel met het blad, de festivals als met onze boeken hebben.