İç Denetimin Dönüşümünde İletişim Becerinizle Fark Yaratın!

İletişim ve ilişki kurma becerilerimiz, dönüşüm ve ilerlemenin en önemli itici gücü…

Gokhan Polat ☀️
DataBulls
3 min readSep 19, 2019

--

İletişim ve ilişki kurma becerilerimiz, dönüşüm ve ilerlemenin en önemli itici gücü. Bu, insanın elde ettiği deneyimleri paylaşabilme, değiş tokuş etme imkânı sağlıyor. Ortak/kümülatif bilişe katkı sağlayarak yeni sentezler ortaya çıkmasına yardımcı oluyor.

Etkileşimin artması, ilerlemenin de hızını ve çeşitliliğini artırır. Sekteye uğraması ise ilerlemeyi yavaşlatır, durdurur hatta geriye doğru bir ivme kazanmasına neden olur. Issız bir adaya düştüğünüzü hayal edin, sahip olduğunuz teknoloji ve yeteneklerin ne kadarını kullanabilirsiniz? Birçoğunu terk edip, temel ihtiyaçlarınıza hizmet edenleri kullanmaya başlayacaksınız. Diğerleri unutulup gidecek. Bunun asıl nedeni onlara artık ihtiyacınız olmaması değil, kolektif akıldan yalıtılmış hale gelmenizdir.

Bağlı olduğunuz ağın boyutu, gelişim ve ilerleme düzeyinizi etkiliyor. Tarihi ticaret yolları üzerinde bulunan Mezopotamya toplumlarının, Antik Yunan’ın bilişsel düzeydeki ilerlemesinin dayandırıldığı temel noktalardan birisidir bu. Kolektif anlayış ve kültüre ne kadar dahil olursanız, ondan ne kadar etkilenirseniz, ilerlemenizin hızı, kanallarınızın çeşitliliği de o oranda büyük oluyor.

Bunlar doğrultusunda, internetin en önemli keşiflerimizden birisi olduğunu söylemeliyim. İnternet sayesinde, insanlar için bir şeyler üretip bunları diğer insanlarla paylaşabiliyoruz. Hem de farklı formatlarda ve çok hızlı bir şekilde. İnternet sayesinde, mesafe, zaman kavramları değişim yaşadı. İnsanların interneti dünyayı değiştirdi. Son yıllarda başka bir türün internetinden bahsediliyor; nesnelerin interneti. Nesnelerin interneti de, insanların dünyasını değiştirmeye başladı bile.

Bir nesneyi alırsınız, ona çevresinde olup bitenleri hissedebileceği, deneyimleyebileceği sensörler ve elde ettiği verileri aktarabileceği iletişim kabiliyeti eklerseniz, bu nesne artık internet üzerinden diğer nesnelerle deneyimlerini paylaşabilir, büyük veriye katkı sağlar hale gelebilir. Bir nesne ne kadar becerikli ise o kadar çok işlem yapması gerekir.

Shannon Entropy teorisi, bilginin fiziki ölçümüyle ilgili bir teoridir. Bu teoriye göre yapılan hesaplamalarda, iki insan arasında gerçekleşen iletişimin fiziki veri değeri düşük. Saniyede/8 bit gibi bir rakama denk geliyor. Ancak iki bilgisayar, kablo ile karşılıklı bağlandığında gerçekleşen iletişimdeki verinin fiziki değeri saniyede/gigabitleri buluyor.

Uluslararası İç Denetim Enstitüsü IIA tarafından 2017 yılı içinde yapılan araştırma sonucunda, teknoloji risklerinin iç denetim tarafından öncelik verilmesi gereken alanların başında geldiği anlaşılıyor. Aynı araştırmada, iç denetçilerde aranılan en önemli becerilerin; analitik/kritik düşünme, risk yönetim, iletişim becerileri ve bilgi teknolojileri olduğu görülüyor. Bu açıkça, denetim uzmanlarının teknolojiyle iç içe olmaları, ondan etkilenmeleri ve kendilerini de dönüştürmeleri gerektiği mesajını veriyor.

Az önce saydığım becerilerden, iletişim becerisinin dahi, sadece insanlar arası, karşılıklı iletişim olduğu düşüncesinde değilim. Teknolojinin sağladığı farklı iletişim türleri, kanalları ve araçlarını kullanabilmeliyiz, nesnelerle iletişim becerilerimizi geliştirmeliyiz. Nesneler veri sağlıyor ancak biz bunu, analiz edip anlamlandıramıyorsak, burada nesneler açısından monolog veya onların dilinden simpleks bir iletişim ortamı olduğu söylenebilir.

İç denetçiler olarak, süreçlerde yaşanan değişimin paydaş beklentilerine yansımalarını iyi değerlendirip, kendimizi bunları karşılayabilecek şekilde değiştirmeliyiz.

Diğer Yazılar:

--

--

Gokhan Polat ☀️
DataBulls

DataBulls Co-Founder I Strategy & BizDev Lead | CSA TR Board Member | Btguru Advisory Board Member | Writing on Emerging Tech & Digital Trust