Medium Yazılarımın Öne Çıkmasını Nasıl Sağlarım?

Okuyucuların ilgisini çeken Medium yazılarının sahip olması gereken özellikler üzerinedir.

Ayşen Bayraktar
DataBulls
4 min readJan 3, 2022

--

Photo by Sergey Semin on Unsplash

Medium’da her gün on binlerce yazı yayımlanıyor. Kendi yazınızı diğerlerinden ayrıştırmak ve okuyucuların ilgisini çekmek için elinizde iki güçlü aracınız var: başlık ve açılış görseli.

Başlık:

Başlık seçiminiz okuyucunun yazınız ile ilgili ilk izlenimi edindiği kısım olarak oldukça önemli. Sadece ilgi çekici bir başlık okuyucuyu yazınızı okumaya sevk edebilir. Başlığınızın duygulara ve insan psikolojisine hitap etmesi ilgi çekiciliğini artıracaktır. Bunun için “X bitti”, “X bozuldu” gibi büyük açıklamalar veya “asla”,“dur” gibi olumsuz kelimeler içeren başlıklar kullanabilirsiniz.

Okucuyu uzaklaştırdığından kullanmaktan kaçınmanız önerilen başlık stilleri ise:

  • Clickbait başlıklar
  • “X de iyi olmanız için gereken 11 adım” tarzı liste başlıklar

Ek olarak, yazılarınıza “Part1” şeklinde etiketlemeler ve başlıklar vermek okuyucuda metni okumanın çok uzun zaman alacağına dair bir algı oluşturmasından dolayı tercih edilmemeli.

Başlığınız, metninizin verdiği mesajla uyumlu olmalı ve çok uzun olmamalı.

HubSpot’un 6.000 blog gönderisi üzerinde yaptığı analize göre 8 -14 kelimelik başlıklara sahip yazılar daha fazla sosyal medya paylaşımı alıyor.

Peki, başlığımın yeterince ilgi çekici olduğunu nasıl anlarım? Metniniz için girdiğiniz başlığı analiz eden bu aracı kullanın. Seçtiğiniz başlığı girin ve 4 parametre üzerinden başlığınızı değerlendirin; başlığınızın yüzde kaç yaygın /sıradışı, güçlü ve duygusal olarak ilgi çekici olduğunu görün.

Photo by Mathieu CHIRICO on Unsplash

Görseller:

Açılış resmini metninizin elçisi olarak düşünebilirsiniz. Yazınız Facebook, Twitter ve Linkedin platformlarında paylaşıldığında okuyucular keşfetlerinde ilk olarak açılış resmini göreceklerdir.

İnsanlar görsel yaratıklardır. Güzel görseller insanların ilgisini çeker ve açılış resminizin ilgi çekici olması onların yazınıza tıklama olasılığını artıracaktır. Aynı zamanda, tüm bu nedenlerle metninizdeki görsellerin çözünürlüğü ve kalitesi iyi olmalıdır.

Yazınıza eklediğiniz görseller bir filmden veya popüler diziden bir sahne de olabilir. Eklediğiniz fotoğraflar metnin mesajını görsel olarak pekiştirmek ve onlara lezzet katmak için orada.

İzin gerektirmeden güvenle kullanabileceğiniz görseller arıyorsanız Pexels, Unsplash’a göz atabilirsiniz.

Medium’da görseller için 4 ayrı stil belirlenmiştir. Eğer görsel, bir çizelge veya tablo ise okunmasını kolaylaştırmak için büyütebilirsiniz. Görselin yazınıza etki bırakacağını düşünüyorsanız veya şok edici bir veriye sahipse en büyük boyda kullanmakta özgürsünüz. Görseli yazının yan tarafına gelecek şekilde kullanmanız yazının okunurluğunu zorlaştıracaktır.

Photo by Romain Vignes on Unsplash

İçerik:

Yazınızın başında konuya hemen giriş yapmaya gayret edin, gereksiz güncellemeler ve statüler sadece yazınızın süresini uzatacaktır. Eğer yazdığınız konuda uzmanlığınız varsa bunu belirtin. İnsanların zaman ayırarak uzmanlığınızı Google’dan öğrenmesini beklemeyin.

Hikayeniz boyunca güvenirliliğinizi güçlendirin. Argümanlarınızı verilerle destekleyin.

Medium veri bilimcileri optimal yazı süresinin 7 dakika olduğunu söylüyor.

Metninizin dili İngilizce ise Hemingway Editor’a yapıştırın ve aracın gereksiz zarflar, daha yaygın eşdeğer kelimeler ve diğer birtakım düzeltmeleri ile yazınızı iyileştirin. Ayrıca, araç yazınıza genel bir not seviyesi atayacaktır. 6 puan yeterli sayılmaktadır. Edebi bir dil kullanmanız ana dili İngilizce olmayan insanlar için metnin okunurluğunu azaltacaktır.

Kod:

Kodlar mümkün olduğunca resimlerden ziyade metin biçiminde olmalıdır. Böylece, kod okuyucular için daha erişilebilir hale gelir ve insanların onu kopyalayıp yapıştırmasını kolaylaştırır.

Medium üzerinde kodu görsel formattan metin formatına çevirmek için kod bloğunu seçin ve:

  • Windows: Control + Alt + 6
  • Mac: Command + Option + 6
  • Linux: Control + Alt + 6

Link:

Bir cümle içerisinde link kullanacaksanız okumayı zorlaştırmamak adına yalnızca birkaç kelimeyi linkleyin.

Bağlantılarda(linklerde) kalın veya italik kullanmayın. Bunlar zaten alt çizgi nedeniyle göze çarpıyor.

URL’leri şu şekilde doğrudan yapıştırmayın: http://www.example.com

Etiket:

Medium, yazınızda beş adet etiket kullanmanıza olanak sağlıyor, bu etiketler ile okurları yazınıza çağırın. En popüler olanlardan bazıları #tech, #life-lessons, #travel, #design, ve #startup.

Kullandığınız etiketleri takip eden kişiler, yazınızı haber akışlarında görebilir. Etiketler insanların arama sonuçlarında hikayenize rastlamasını kolaylaştırır.

Çok daha geniş bir kitleye ulaşmanın bir başka yolu da hikayenizi Medium’un yayınlarından birinde paylaşmaktır. Yazınızı yayımladıklarında onların takipçilerinin haber akışına yazınız düşer. Ayrıca, yazınızı açılış sayfalarında da gösterebilirler.

Medium’un kurum içi yayınlarını takip edin ve en çok etkileşim alan yazıları okuyun. Böylece yazılarınızı nasıl daha ilgi çekici yapacağınıza ve öne çıkartacağınıza dair içgörünüz oluşsun.

Diğer Yazılar:

--

--