PARİBU’nun Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması

Bahar Çekin
DataBulls
Published in
4 min readAug 5, 2022

--

Bu yazıda Paribu tarafından yayınlanan önemli bir sektörel raporun incelemesini bulacaksınız.

Photo by Quantitatives on Unsplash

Kripto para pastası büyümeye devam ediyor. Son yıllarda insanların kripto para kullanım alanları ve sıra dışı özellikleri hakkında bilgi sahibi oldukça, pastadan pay almak isteyenlerin sayısı da hızla artıyor ve pastadan alınabilen dilimlerin boyutu ise giderek küçülüyor.

Paribu adına Akademetre Araştırma Şirketi “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması-2022’ sonuçlarının rakamsal değerleri oldukça göz kamaştırıyor. Akademetre şirketine bir göz attığımızda Türkiye’de GAB 02 (Güvenilir Araştırma Belgesi 02) sahibi ilk Araştırma Şirketlerinden birisidir. Rakamların doğruluğu konusunda güven baştan tesis edilmiş 😊

Rapora göre 2022 itibarıyla Türkiye’de kripto parayla işlem yapanların sayısının 8 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Küresel ölçekte, ürün veya hizmetleri için ödeme olarak kripto para birimini kabul etmeyi seçen 18.000'den fazla şirket mevcut. Türkiye’nin uluslararası şirketlerle anlaşması şu an için minimal düzeyde olsa da Türkiye’nin kriptolarla ilgili mevzuat gelirse yükselen güven sonrası kaç katı olur acaba?

2023 yılına kadar küresel blok zinciri pazarının 23,3 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaşacağı ve 2026 yılına kadar kripto para birimi için pazar büyüklüğünün 1087,7 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor. Akademetre Araştırma Şirketi , kripto parayla işlem yapanların deneyimine dair de önemli çıktıları ise her 10 kişiden 9’u kripto parayı “yüksek getiri” beklentisiyle tercih ediyor. Bunu “merak/ilgi çekmesi” ve “teknolojiye dayalı olması” yanıtları takip ediyor.’’

Rakamlar neden mi artan ivmeyle devam ediyor ?

İstatistikler, günde ortalama 28.866 sosyal medya gönderisinin Bitcoin hakkında konuştuğunu gösteriyor. Hesaplamaları yaptığınızda her saat başı Bitcoin ile ilgili ortalama 1.203 paylaşım yapıldığını göreceksiniz. Bu, dakikada ortalama 20 gönderiye ve her üç saniyede bir gönderiye eşittir. Araştırmayla ilgili küçük bir karşılaştırma doğrular nitelikte olduğunu görüyoruz.

Şirketin başka bir görüşü Kripto paralara duyulan güven %59 arttığını ileri sürmesi ve “Regülasyonun gerekli olduğunu düşünüyor musunuz?” (farklı bir soru ile eksikliği göz önüne tekrar sermiş )sorusuna her 10 kişiden 7’si gerekli olduğu yönünde yanıt verdi. “Neleri kapsamalı?” sorusuna ise, paranın korunması ve vergilendirme şeklinde yanıt verilmiş.

Şimdi 2021'de dünya çapında 60.000'den fazla kullanıcı üzerinde kripto para birimi güveni hakkında bir anket gerçekleştirilmiş sonuç olarak bu kullanıcıların %97'sinin dijital varlıklara olan inançlarını itiraf ettikleri için kripto para birimine güvendiklerini gösterdi. Ayrıca ikinci husus olarak Vergi raporlamanın zorluklarına ve kriptoyu çevreleyen tartışmalara baktığımızda dijital varlığın dokuz ülkede tamamen yasaklanmasına neden olan ülkeler de var en azında güven endeksinde globel ile başa baş gitmemiz güzel yasaklayan ülke sayısı da az değil çünü.

Cezayir, Bolivya, Bangladeş, Dominik Cumhuriyeti, Gana, Nepal, Kuzey Makedonya, Katar ve Vanuatu. Dünyanın bitcoin madenciliğinin çoğunluğunu oluşturan Çin, şimdi kripto para birimlerini de tamamen yasaklamış.

Şirketin farklı bir konu olarak değindiği Kripto parayla işlem yapanların memnuniyet oranı geçtiğimiz yıla göre 8,7 puan artış gösterdi. Yüzde 84,9 ile memnuniyet düzeyi en yüksek olan kesim Y Kuşağı.

2022 Investopedia Finansal Okuryazarlık Anketi, 4.000 Amerikalıya yatırım alışkanlıkları hakkında sorular sordu Ankete katılan tüm nesiller arasında, Y kuşağının kripto para birimine yatırım yapma olasılığı daha yüksek. Ankete katılan Y kuşağının %64'ü yatırımları olduğunu ve %38'i bir tür kripto para birimi yatırımları olduğunu söyledi. Bin yıllık yatırımcıların yaklaşık %60'ı dijital para birimlerine sahip. Daha spesifik olarak, Y kuşağının %15'i , kripto para birimleriyle aynı blok zinciri teknolojisine dayanan bir dijital varlık olan, değiştirilemez bir tokene (NFT) sahip olduklarını söyledi .

Aarştırma raporu cinsiyet bazında memnuniyet olaranları ile ilgili rakamlar mevcut

İşlem yapan kadınların yüzde 64,2’si çok memnunken

Erkeklerin oran yüzdesi 44,8.

Kullanıcıların memnun olma nedenlerinin başında “alım satım kolaylığı” ve “yüksek kazanç” geliyor.

Bunu global olarak incelediğimizde erkek-kadın oranlarına dayanarak rakamsal ifadeleri bulabiliyoruz .

Morning Consult tarafından hazırlanan bir raporda yalnızca kadın erkek oranlarına dair araştırma bulgusu mevcut ;

Kripto para sahiplerinin yaklaşık yüzde 70'i de erkek, ancak genel nüfusun sadece yüzde 48'ini temsil ediyor. Kadınlar kripto sahiplerinin yüzde 30'unu, ancak genel nüfusun yüzde 52'sini oluşturuyor.

Kripto dünyasına dair….

Diğer Yazılar:

--

--