Yapay Zekâ Teknolojileri Tarafından Veri ve İş Süreçleri Üzerinde Yaratılan Katma Değer

Belde Duru Özcan
DataBulls
Published in
3 min readDec 18, 2021

Dijital dönüşüm serisine devam ediyoruz..

Photo by Michael Dziedzic on Unsplash

PwC tarafından yürütülen “2018 Yapay Zekâ Tahminleri” raporuna göre işletme yöneticilerinin %59’u yapay zekâ uygulamaları sayesinde işletmelerindeki büyük verinin geliştirildiğini söylemektedir (PwC, 2018: 11).

Kaynak: PwC 2017 Global Digital IQ Survey

Yukarıdaki grafikte sektörel olarak mevcut durumda veri üzerinden elde edilen katma değer gösterilmektedir. Burada yapay zekâ teknolojilerinin sağlayacağı katma değerden ve verimlilikten bahsedilir. Değer elde eden sektörlerin başında %43 ile kamu, %37 ile güç ve enerji, %33 ile endüstriyel ürünler ve otomotiv sektörü gelmektedir. PwC tarafından yürütülen raporda çalışmaya katılan 500 yöneticinin %54’ü tarafından uygulanan yapay zekâ çözümlerinin şimdiden verimliliği arttırdığı ifade edilmektedir (PwC, 2018: 8).

Harvard Business Review’un “İş Birliği Zekâsı: İnsanlar ve Yapay Zekâ Ekibe Katılıyor” başlıklı yazısında insanlar ve yapay zekâ arasındaki iş birliğini optimize etmekten bahsedilmektedir. Aşağıdaki beş ilke (prensip) bu konuda şirketlere yardımcı olabilir (HBR, 2019: 127–128):

  • İş süreçlerinin yeniden tasarlanması
  • Çalışan katılımının ve deneyiminin benimsenmesi
  • Doğrudan yapay zekâ stratejisine sahip olunması
  • Veri toplamada hassasiyet gösterme
  • İş süreçlerinin yapay zekâ teknolojileri ile entegre edilmesi ve çalışan becerilerini geliştirmesi için iş süreçlerinin yeniden tasarlanması

12 endüstride 1.075 şirket arasında yapılan ankette yukarıdaki ilkelerin ne kadar çok şirket tarafından benimsenirse işletmeler için yapay zekâ girişimlerinin hız, maliyet tasarrufu, gelir veya diğer operasyonel önlemler açısından başarılı bir şekilde gerçekleştirileceğini ortaya koymaktadır (HBR, 2019: 127–128).

Photo by Tianyi Ma on Unsplash

Düşük katma değer yaratan işlerin azaltılması ile birlikte verimlilik unsurunun işletme odağına geçmesi muhtemel olacaktır. Akıllı makinelerin / robotların insanların işlerini ellerinden almaları yerine insan makine iş birliği içerisinde çalışmaya başlanacaktır. Bu şekilde gerçekleşen ortak çalışma ile bilişsel teknolojiler organizasyon yapılarına dahil edilerek işletmelerin teknolojik dönüşüm sürecini başarıya taşıyabilecektir. Günümüzde düşük katma değer yaratan işlerin tümü geniş ölçeğe yayılırken yakın gelecekte yüksek katma değerli işlerin ise daha geniş bir yelpazede gerçekleştirileceği tahmin edilmektedir (PWC, 2017: 5). Yapay zekâdan beklenen verimlilik artışı ile rutin olmayan işlere daha çok vakit harcanabilecek ve yalnızca %20’lik bir rutin olmayan işin yapılması ile %80 oranlarına varan verim yakalanacaktır (Accenture, 2017).

PwC tarafından yürütülen “2018 Yapay Zekâ Tahminleri” raporuna göre çalışmaya katılan 500 yöneticinin %65’i çalışanların düşük katma değer yaratan işlerden kurtulacaklarını, %64’ü yeni iş fırsatları sağlayacağını düşünmektedir (PwC, 2018: 5).

Referanslar:

PwC, (2018), Will Robots Really Steal Our Jobs? An international analysis of the potential long-term impact of automation.

Harvard Business Review (HBR), (2019), On AI, Analytics, and the New Machine Age, Harvard Business Review Press.

PwC, (2017), Sizing The Prize What is the real value of AI for your business and how can you capitalize?.

Accenture, (2017), Why Is Artificial İntelligence Important?.

Diğer Yazılar:

https://medium.com/databulls/sigortac%C4%B1l%C4%B1k-sekt%C3%B6r%C3%BCnde-yeni-i%CC%87%C3%A7-sistemler-d%C3%BCzenlemesi-neleri-de%C4%9Fi%C5%9Ftirecek-e5d660c52768

--

--