Yazılarımın İçeriğini Nasıl Düzenlemeliyim?

DataBulls’ta Yayınlanacak Makaleleri Düzenlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yagmur Sahin
DataBulls
3 min readApr 12, 2021

--

İçindekiler:

1-Başlık ve Başlık Stili

2-Çarpıcı bir Fotoğraf

3-Atıflar ve Referanslar

4-Vurgulu Bölümler

5-Linkedin ve Slack

6-Diğer Yazılar

7-Yazı Dili

· Başlık ve Başlık Stili

1.Çekici Bir Başlık

Yazınıza çekici bir başlık koymanız hem bizim için hem de sizin için önemlidir. Clickbait başlıklardan kaçınmak ve başlıklarımızı atarken anlattığımız konudan uzaklaşmamak istiyoruz.

Medium’un kuralarına uygun olarak içeriğinizi en iyi anlatan başılığı belirlemeniz bu nedenle çok önemlidir. Aynı zamanda alt başlıklarla konunuzun içeriği hakkında okuyucularınıza bilgi vermeniz mümkün.

Bu nedenle size bir tavsiyemiz var;

Yazınızı bitirdikten sonra bir kere baştan sona okuyun, içeriğinizi en iyi anlatan bir kaç kelimeyi yan yana getirin ve nasıl gözüktüğüne bakın.

Ana başlıklarınızı büyük T ile yazarken,

Alt başlıklarınızı küçük T ile yazın.

2. Başlığın altına bir kısa açıklama cümlesi ekleyin.

Başlığınızın altında kısaca yazının içeriğinde nelerden bahsettiğinizi anlatın. Ara başlıklarınızı yazının en başında verirseniz okuyucularınız yazınızın içeriği hakkında önceden bilgi edinebilir veya doğrudan incelemek istediği bölüme gidebilir.

·Çarpıcı bir fotoğraf

1. Görselleştirmeler

DataBulls’ta yalnızca yazılarımız ile ön plana çıkmıyoruz. Veriler her yerde ve ağlar arasında aktarılıyor. Bu verileri anlamlı kılabilmek için ise görselleştirmeler kullanıyoruz.

Blog sayfamızda okuyucularımıza içeriklerimiz hakkında fikir verebilecek görseller kullanmaya çalışıyoruz. İlgi çekici görseller kullanmamızın yazımızın okunurluğunu da arttıracağını unutmayalım.

Photo by h heyerlein on Unsplash

Bu fotoğrafların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi hem Medium politikası hem de bizim için önem taşıyor. Yazılarınıza koyacağınız fotoğrafları Medium’un içine gömülü ücretsiz fotoğraf kaynağı olan Unsplash’tan çekebilir, ya da Pixel, Shutterstock gibi ücretsiz stok fotoğraf sağlayan platformlardan edinebilirsiniz. Kendi çektiğiniz fotoğrafları ya da Canva gibi araçlardan tasarladığınız modellemeleri ve afişleri de kullanabilirsiniz.

· Atıflar ve Referanslar

Yazılarınızın en sonuna yayınımızdaki diğer yazarların ilgili makalelerini ekleyebilirsiniz. Onlar da sizin için aynısını yapacaklar. Bu sayede birbirini destekleyen bir yazar ağı ve sürdürülebilir bir yayıncılık ekosistemi oluşturmayı amaçlıyoruz.

Bununla birlikte makalelerimizi oluştururken yararlandığımız referans kaynaklarını “Referanslar:” isimli bir bölüm açıp kaynaklarımızı belirtiyoruz.

·Vurgulu Bölümler

Yazdığınız yazıdaki bir paragrafın en can alıcı noktasını vurgulamak için yazı stilini değiştirin.

(“bu yazı tipini özellikle alıntılama yaptığınızda kullanabilirsiniz.”)

İlgili cümleleri kalınlaştırın veya

sayfanın ortasına gelecek şekilde büyütülmüş yazı tiplerini kullanın.

· Linkedin ve Slack

1.Linkedin

Yazılarımızın en sonuna Linkedin profillerimizi ekliyoruz. Hepimiz Veri üzerine profesyonel olarak çalışan veya veri yönetimi ve güvenliğine, gizliliğine ilgi duyan insanlarız. Yazdığımız yazıların doğru bilgileri içermesi için azami miktarda özen harcıyoruz ve mümkün olduğu kadar yazılarımıza referans veriyoruz. Bu nedenle yazılarımızın en sonunda kendimizi tanıtıyoruz.

Aynı zamanda Linkedin ağımızı da aktif olarak kullanıyoruz. Aşağıdaki linkten DataBulls’u takip edebilir ve ağımızdaki diğer yazarlarla tanışabilir, yazılarınızı Linkedin’de okuyabilirsiniz:

2.Slack

Slack, bulut tabanlı bir ekip iş birliği uygulamasıdır. Slack çalışma ortamımıza aramıza katılmak isteyen yazarlarımızı ekliyoruz. Burada yazarlarımız aralarında doğrudan iletişime geçerek iş birliği oluşturma fırsatı buluyorlar. Aynı zamanda aramız yeni katılan yazarları ve yeni makaleleri ve okunma istatistiklerimizi de Slack kanalımızda paylaşıyoruz.

Slack kanalımıza katılmak isteyen yazarlarımız aşağıdaki formu doldurarak e-posta adreslerini bizimle paylaşabilir ve Linkedin ve Slack ağımıza katılabilirler.

·Diğer Yazılar:

Linkedin profilinin hemen altında “Diğer Yazılar:” ifadesini içeren bir başlık açarak; Diğer yazılar bölümüne en az 2- 3 adet yazarlarımıza ait ilgili yazı koymanızı öneriyoruz. (Aşağıda örneğini bulabilirsiniz.)

·Yazı Dili:

Eğer yazı ingilizce ise referans gösterdiğiniz diğer yazıların da ingilizce olması gerekmektedir.

Yayınımızın uluslararası bir yayın olmasını ve dünyadaki her kesimden insana hitap etmesini istiyoruz. Her ne kadar Türkçe yazılarımız bulunsa da aslında ingilizce bir yayın oluşturmayı planlıyoruz. Bu nedenle şimdilik ingilizce yazılarınızı önceliklendiriyoruz. Bir süre sonra tüm yazılarımızı ingilizce olarak DataBulls’ta bulabileceksiniz.

Aklınıza takılan tüm sorular için bizimle iletişime geçebilir, aramıza katılmak isterseniz bu yazının altına yorum bırakabilir yahut aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

İletişim: databullstr@gmail.com

Diğer Yazılar;

--

--

Yagmur Sahin
DataBulls

London 📍 Lawyer | Privacy & Data Protection Professional | Philosophy-Psychology-Tech Linkedin: https://www.linkedin.com/in/data-privacy-yagmursahin/