Python İle Veri Görselleştirme: Matplotlib Kütüphanesi-1

Mert Alabaş
Data Runner
Published in
4 min readJun 29, 2019

Merhaba! Bu yazı dizisinde Python’ın veri görselleştirme araçlarından olan Matplotlib kütüphanesini inceleyeceğiz. Yazı dizisi kabaca 3 ana bölümden oluşacaktır. İlk bölümde genel komutları ele alacağız, ikinci bölümde grafikler üzerinde özelleştirmeler (legend, text, savefig,grid vb.) yapacağız. Son bölümde ise farklı grafik türlerinden örnekler çizerek yazıyı sonlandıracağız. Keyifli okumalar..

1. Veri Görselleştirme Nedir?

Veri görselleştirme, karmaşık ve dağınık verileri düzenleyerek kolay anlaşılabilir, yorumlanabilir hale getirmektir. Bir başka ifade ile veri görselleştirme, elimizdeki soyut verilerin görsel hale getirilerek somutlaştırılması ve bundan bir ön bilgi elde edilmesi işidir.

Veri görselleştirilmesi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır;

  • Renklerin uyumlu olması (bunun için renk paletleri kullanılabilir:
  • Sade ve yalın olması, fazlalıklara yer verilmemesi.
  • Doğru grafik türünün seçilmesi ( Hangi veriyi hangi grafikle görselleştireceğiniz oldukça önemlidir. Bunun için veriyi tanımak ve grafik türlerini bilmek gerekir. Veri görselleştirme kataloglarından yararlanılabilinir.
  • Grafiğin anlaşılabilir olması.
  • Rakamların yerleşiminin doğru yapılması.

Matplotlib Nedir?

Matplotlib; veri görselleştirmesinde kullandığımız temel python kütüphanesidir. 2 ve 3 boyutlu çizimler yapmamızı sağlar. Matplotlib genelde 2 boyutlu çizimlerde kullanılırken, 3 boyutlu çizimlerde başka kütüphanelerden yararlanılır.

Kütüphanelerin Yüklenmesi ve Verilerin Düzenlenmesi

İlk 5 veri

Verileri yükledikten sonra pandasın enflasyon ve işsizlik verilerini string olarak algılamaması için floata çevirdim.

1. 1. Temel Görselleştirme ve Genel Komutlar

Daha önceki derslerde belittiğim gibi kütüphaneleri yüklerken çeşitli kalıplaşmış kısaltmalar kullanılır. plt kısaltması da matplotlib kütüphanesinin kısaltması olarak kullanılır. Grafikler bu komut ile çizilir.

plt.plot(): Grafiğin ana komutunu oluşturur. Bu komutun içine ilk önce x ekseni, sonrasında y ekseni yazılır. Grafikteki temel bazı değişkenleri değiştirmek istersek ilgili kodu buraya yazmamız gerekir. Örneğin grafiğin rengi, çizgi kalınlığı, aralıklar vs.

figsize:Grafiğin boyutunu belirler. Yaygın olarakplt.figure(figsize=(8,6)) şeklinde kullanılır. Farklı kullanımları da mevcuttur. Parantez içindeki ilk yazılan değer grafiğin eni, ikincisi boyudur.

plt.xlabel(): x ekseninin başlığını oluşturur.

plt.ylabel(): y ekseninin başlığını oluşturur.

plt.title(): Grafiğin başlığını oluşturur.

plt.show(): Grafiği çizdirmemizi sağlar. Bu kodu yazmazsak grafik çizilir fakat bazen ekranda gözükmeyebilir.

Bu komutları teker teker grafik üzerinde gösterelim.

Grafik-1

1.1.1. Grafiğe Başlık Eklemek

plt.title(): Grafiğin başlığını oluşturur.

Grafik-2

1.1.2. X Eksenine Başlık Eklemek

plt.xlabel(): x ekseninin başlığını oluşturur.

Grafik-3

1.1.3. Y Eksenine Başlık Eklemek

plt.ylabel(): y ekseninin başlığını oluşturur.

Grafik-4

1.1.4. İki farklı veriyi tek grafikte gösterme

Tek bir grafikte iki farklı veriyi gösterebiliriz ve bu değişkenleri özelleştirebiliriz. Örneğin enflasyon ve işsizlik değişkenlerime faklı renkler veriyorum. İkinci ya da daha fazla verinin görselleştirme kodunu eklerken ilk yazdığımız görselleştirme kodu gibi yazmamız yeterli olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta değişkenlerin x veya y eksenlerinin ortak olması gerekliliğidir. Örneğimizde tarih iki değişken için ortaktır ve x ekseninde gösterilmiştir.

Grafik-5

1.1.5. Birden fazla grafiği aynı anda çizme-subplot

subplot(x,y,z): Grafiklerin düzlemini ve kaçıncı grafik olduğunu belirtir. İlk sayı satırı, ikinci sayı sütunu, üçüncü sayı ise kaçıncı grafik olduğunu ifade eder.

Grafik-6

1.2. Figure Kullanarak Grafik Çizme

plt.figure(): Bu komut ile bir figür tanımlıyoruz. Yani aslında bir tablo içine bir şeyler yazmaya, çizmeye çalışıyoruz.

f.add_axes:Oluşturduğum figüre akses ekleyip koordinatlarını belirliyorum. Burada yazdığım ilk değer soldan ne kadar içerde başlayacağı,ikinci değer alttan ne kadar yüksekte olacağı,üçüncü değer ne kadar uzunlukta olması gerektiği,dördüncü değer ise ne kadar yükseklikte olması gerektiğini belirtmektedir. 0 ile 1 arasında değer almalıdır. Bu değerleri istediğiniz şekilde kendinize uygun formatta değiştirebilirsiniz.

Grafik-7

1.2.1. İç İçe Grafik Çizme

Bazen grafikteki değerleri daha iyi anlayabilmek ya da karşılaştırabilmek için iç içe görmek gereklidir. Böyle bir durumda 2.axes’i oluşturmamız gereklidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta grafiklerimizin koordinatlarıdır. Grafiklerin görünürlüğü açısından verilen koordinatların yeri oldukça önemlidir.

Grafik-8

Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim…Yazı ile ilgili görüşlerinizi bana linkedin üzerinden iletebilirsiniz. İsterseniz yazının ikinci kısmına geçebilirsiniz.

Facebook | Twitter | Instagram | Slack | Kodcular | Editör | Sponsor

--

--

Mert Alabaş
Data Runner

#datascience #machinelearning #python #r #knime #tableau #powerbı