HĂ€r kommer Datastory 🎈

Svett, tÄrar och statistik. Efter intensivt kodknackande, orÀkneliga designrundor och mycket skrivande Àr vi glada över att kunna lansera Datastory i betaversion.

Datastory Àr ett initiativ med folkbildning i fokus. Vi Àr ett team av journalister, programmerare, designers och forskare som arbetar i medborgarnas tjÀnst för att skapa effektiva, engagerande och anvÀndarvÀnliga verktyg för att förstÄ lokal och global utveckling.

Vi tycker att det Àr ett demokratiskt problem att sÄ mycket kunskap i dag kostar pengar att ta del av. Vi vill att fler ska kunna bidra effektivt till framtidens faktabaserade lösningar. Vi ser Datastory som en viktig pusselbit i den utvecklingen.

“Datastorys vĂ€rld” — Illustration: Gunilla Hagström

Datastorys födelse

Mitt intresse för pedagogik och global utveckling förde ihop mig med Hans Rosling och Stiftelsen Gapminder för snart 10 Är sedan. Vad som började med ett mejl till Hans Rosling (angÄende ett volontÀrarbete) blev till fyra Ärs nÀra samarbete med att förklara mÀnniskors levnadsvillkor och lÀnders utveckling genom TED Talks och andra förelÀsningar och aktiviteter i Sverige och utomlands.

Tio Ă„r senare har informationstekniken utvecklats och det som dĂ„ tog mĂ„nader att “koda” tar i dag dagar eller veckor. Samtidigt har det skett en snabb utveckling inom omrĂ„det â€œĂ¶ppna data” och alltmer information finns tillgĂ€nglig.

Men konkurrensen om uppmÀrksamheten Àr stor. Hur kan statistik och forskning om nya lösningar pÄ samhÀllets största utmaningar bli lika spÀnnande som Netflix, Dataspel eller roliga katt-videor?

Vi har inte svaren men Datastory Àr vÄrt bidrag till att hitta nya pedagogiska metoder.

Första publiceringen

VÄrt första projekt handlar om riksdagsledamöterna och deras intressefrÄgor. Med hjÀlp av det som pÄ byrÄkratiska kallas enskilda motioner vill vi hjÀlpa vÄra lÀsare att lÀra kÀnna politikerna. Vi vill visa vilka frÄgor de engagerar sig i och hur de anvÀnder det förtroende vi gett dem.

Enskilda motioner kan lĂ€ggas fram av vilken ledamot som helst och kan röra allt mellan himmel och jord. Vi laddade ner hela databasen av förslag frĂ„n Riksdagens webbplats och skapade en mer lĂ€ttillgĂ€nglig presentation av innehĂ„llet för perioden 2014–2017. Verktyget kommer uppdateras efter den “allmĂ€nna motionstiden” (som infaller pĂ„ hösten) varje Ă„r.

Riksdagsledamöter som lĂ€gger förslag om “Trafik” (via datastory.se)

Vi arbetar pÄ flera nya projekt inom olika teman och vill gÀrna ha hjÀlp av vÄra lÀsare. Vilka Àmnen tycker du att vi ska belysa under 2018? Mejla oss gÀrna pÄ hej@datastory.se.

Finansieringen

Datastory grundades med ett bidrag i form av arbetsinsats frÄn Lapidus Interactive AB samt med ekonomiskt stöd frÄn Vinnova för teknikutveckling.

FramÄt kommer Datastory finansieras genom en kombination av:

  • GrĂ€srotsfinansiering (stöd oss gĂ€rna via Swish 1234 01 80 24)
  • Böcker, konferenser och utbildningar
  • Samarbeten med forskare, universitet och organisationer som delar samma vĂ€rdegrund som Datastory.

Alla gÄvor till Datastory gÄr oavkortat till nya reportage, tjÀnster och drift av hemsida.

Personerna som gör det möjligt

Datastory bygger pÄ ett samarbete mellan flera discipliner och hade inte varit möjligt att skapa utan fantastiska medarbetare som designar, kodar, researchar och mycket mer. LÀs gÀrna mer om vÄra medarbetare pÄ hemsidan.

Jag vill ocksÄ rikta ett stort tack till familj och vÀnner som har bidragit med ovÀrderlig feedback och stöd. Jag vill ocksÄ tacka frilansare vi arbetar med och praktikanter som arbetat med Datastory under 2017.

Följ oss gÀrna pÄ Facebook!

Mer information:

Presskontakt: Daniel Lapidus (hej@datastory.se)
Facebook: https://www.facebook.com/datastory.se/
Webben: www.datastory.se