Podcast #1: Nederlandse namen op Patagonische kaarten

Vanuit Argentinië trappen we met Gerard Hofman een nieuwe podcast af over de periode van 1585–1620, toen vele calvinisten uit de zuidelijke Nederlanden naar het noorden trokken. Onze aandacht wordt gevat door het aantal Nederlandse namen op de landkaarten van in Patagonië en Vuurland. Ze verwijzen naar beroemde ontdekkingsreizen van Jacques Mahu, Sebald De Weert, Olivier van Noort, Joris van Spilbergen, Jacob le Maire en Jacques l’Hermitte.

Zeestraat van le Maire en Staten Eiland in de Zuid-Atlantische Oceaan.

Om het verhaal daarvan te ontrafelen, vertrekken we eerst naar het Antwerpen van de helft van de zestiende eeuw, toen nog een bloeiende havenstad vooraleer de religieuze twisten en de oorlog met de Spaanse koning Filips II roet in het eten kwamen gooien.

Het Windhond-meer is het meest zuidelijke meer van de bewoonde wereld. Zo genoemd door Eugeen Schapenham van de expeditie van Jacques l’Hermitte en de Nassause vloot. (1622)
Eilanden van (Olden)Barnevelt voor de ‘valse’ Kaap Hoorn-eilanden. Genoemd naar de beroemde Landsadvocaat van Holland: Johan van Oldenbarnevelt.
Johan van Oldenbarnevelt, de “eerste minister” van de jonge Nederlandse Republiek.

Link naar de podcastaflevering over de Nederlandse namen in Patagonië, Doornikse inwijkelingen in Antwerpen, de lakenindustrie in de zuidelijke Nederlanden en het opkomende calvinisme in de Westhoek.

--

--

Tom Dieusaert
De Antwerpenaars van de Republiek (1570–1620)

Reporter. Writer. South America. Twitter @argentomas. Recently published “Rond de Kaap: Isaac le Maire contra de VOC".