“En nu voor echt”

frank willemse
De FERMETIST
Published in
6 min readMar 12, 2015

Virtuele boerenmarkt Fermet start samen met de lente

Maar eerst de testresultaten en hoe ze het gaan aanpakken in Antwerpen, Leuven en Gent

‘Een 8 op 10' krijgt Fermet, de nieuwe virtuele boerenmarkt, na een eerste test begin dit jaar in Antwerpen. Dat blijkt uit een survey bij de eerste 99 klanten. “Dat is overweldigend veel. Te veel misschien, want nu we voor echt gaan stelt zo’n hoge score ook hoge verwachtingen. Bij de start van de lente beginnen we onze zoektocht naar 999 klanten in Antwerpen. Eind april willen we ook in Leuven en Gent testen,” zeggen Aline Julia en Katrien Barrat, de initiatiefnemers achter Fermet. De test leverde hen in ieder geval een boel nieuwe inzichten op. “Met dank aan onze eerste 99 klanten.”

99 testers in Antwerpen bestelden in januari en februari vier weken lang op een virtuele boerenmarkt direct groenten en fruit, vlees en zuivel en hoeveproducten bij 9 boeren en kregen die thuis afgeleverd of in de buurt. Zo wilde Fermet uitzoeken of een directe en eerlijke band tussen boer en klant logistiek, financieel en digitaal haalbaar is. Maar ook hoe boeren en klanten zouden reageren. En? “We hebben de boeren bevraagd en die willen allemaal graag doorgaan. De 99 testers hebben we een survey in typeform gestuurd. Bijna twee derde heeft die ingevuld en we delen graag de resultaten,” zegt Aline Julia van Fermet. “En dat doen we niet omdat de resultaten goed zijn. We willen uitleggen hoe we tegemoet komen aan wat onze testers willen en het allemaal toch haalbaar willen houden.”

“Dat is belangrijk nu we voor echt gaan en 999 klanten in Antwerpen willen gaan bedienen en ook in Leuven en Gent willen gaan testen met telkens 99 klanten.”

Een groter aanbod

“Boeren melden zich ook spontaan aan met de vraag wat ze voor ons kunnen doen en dat levert vaak verrassend nieuwe mogelijkheden op. We willen echter niet te snel gaan en het aanbod geleidelijk uitbouwen,” zegt Aline Julia

88 procent van de Fermet-testers vindt ‘het aanbod compleet maken’ prioriteit nummer 1. In de test bood Fermet lokale fruit en groenten van het moment, melkproducten, verse kruiden, hoeveproducten en varkensvlees aan. Alles samen gauw een 70 tal producten in variabele verpakkingen. “Het was januari en februari, niet echt het grote oogstseizoen. Al waren we toch zelf verbaasd hoeveel groenten en fruit we konden aanbieden. De scores die de producten hebben gekregen van de testers tonen ook aan dat de kwaliteit van wat we aanboden werd gesmaakt,” zegt Aline Julia. Nu bij de start van de lente begint de natuur aan een nieuw en vooral meer gevarieerd aanbod zodat Fermet steeds meer zal kunnen aanbieden op het vlak van verse groenten en fruit. “We gaan nu ook duurzaam geteeld rundsvlees in pakketten aanbieden en blijven zoeken naar goeie eieren en kippenvlees. Boeren melden zich ook spontaan aan met de vraag wat ze voor ons kunnen doen en dat levert vaak verrassend nieuwe mogelijkheden op,” klinkt het. Maar …

“We willen niet te snel gaan en zullen het aanbod geleidelijk uitbouwen. Het moet logistiek ook nog mogelijk blijven zonder te grote investeringen. We zijn nu eenmaal starters.”

Open markt

“Als je wil dat er volk naar de markt komt, moet je er geen hek rond zetten,” zegt Aline Julia.

Tijdens de test in Antwerpen was de virtuele boerenmarkt enkel toegankelijk voor de testers. Nu het voor echt wordt, is de markt er open voor iedereen. Ook in Leuven en Gent zal dat het geval zijn als daar nieuwe testen worden gehouden. “Als je wil dat er volk naar de markt komt, moet je er geen hek rond zetten. Iedereen zal dus direct zijn winkelmandje kunnen vullen en pas op het eind moeten registreren om te kunnen afrekenen,” zegt Aline Julia. Het digitaal platform dat Fermet gebruikte voor de test wordt daarvoor aangepast. “Er wordt nog wel meer aangepast. De testversie werkte uiteindelijk prima maar was niet ideaal. Dat vonden wijzelf en ook de testers. Al krijgen we van hen toch nog een goeie score. Maar het kan zeker beter. We werken er aan,” klinkt het.

Thuis of in de buurt

“Uit de test blijkt dat de meerderheid 5 euro te duur vind maar uit de survey blijkt dat ze er wel voor wil betalen. Maar dan wel minder,” zegt Aline Julia.

Fermet organiseerde tijdens de test in Antwerpen zowel thuisleveringen voor 5 euro als gratis leveringen op een afhaalpunt. “We merkten dat veel testers voor afhaalpunten kozen. De meerderheid vond 5 euro te duur maar uit de survey bleek dat ze er wel voor willen betalen. Maar dan minder,” zegt Aline Julia. Leveren aan afhaalpunten kost ook geld en afhaalpunten organiseren is geen sinecure. “Voor de test heeft het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) ons speelruimte gegeven, maar nu het voor echt is moeten afleverpunten aan bepaalde voorwaarden voldoen en een vestigingsnummer hebben. Dat wordt geregeld en we houden dus afleverpunten maar we gaan wel twee euro vragen om het daar te komen oppikken.”

“ In één afleverpunt per stad blijft het gratis, het hoofd- en verpakkingskwartier”

Fermet heeft van het FAVV wel toestemming gekregen om per adres 5 pakketten te laten toekomen plus dat van de geadresseerde zelf. “Dat betekent dat buren zich kunnen organiseren en de vervoerskosten kunnen delen. Een thuislevering gaat 5 euro kosten. Een burenlevering 2 euro. De buur die zich twee uur beschikbaar stelt en de vlees- en zuivelbestellingen in een schone koelkast koel houdt op 2 graden betaalt niets en krijgt korting van Fermet op bestellingen,” legt Aline Julia een voordelig deelsysteem uit dat Fermet in ieders buurt moet kunnen brengen. Er is echter een grote MAAR. “We moeten eerst investeringen doen in het digitale platform voor we dat kunnen organiseren. Maar het staat klanten vrij om nu al met enkele buren onderling af te spreken en op één adres te bestellen. Dat zal sowieso goedkoper zijn.”

Fermet gaat er van uit dat een groter aanbod ook grotere bestellingen oplevert. Een van de redenen dat testers het vervoer te duur vonden was volgens Aline Julia omdat ze gemiddeld ‘maar’ voor dertig euro bestelden. Dan is 5 euro erbovenop veel.

“We maken daarom thuisleveringen gratis vanaf 65 euro. Bestellingen op afleverpunten worden gratis vanaf 35 euro.”

Dat online bestellingen gratis kunnen geleverd worden is natuurlijk een illusie. Vervoer en mensen blijven geld kosten . “Ja, maar hoe meer en hoe groter bestellingen, hoe goedkoper — relatief gezien toch — het voor ons wordt om te leveren en we de kost van het vervoer zelf kunnen dragen. Dat is nu eenmaal ook wat klanten steeds vaker verwachten als ze online shoppen. Dat het gratis is. We kunnen voor een deel aan die verwachting tegemoet komen,” klinkt het bij Fermet.

Delen en liken

Om de wensen van de 99 testers waar te maken en tegelijk een eerlijke prijs te kunnen bieden moet Fermet groeien. “Daarom gaan we nu in Antwerpen voor 999 klanten. Die willen we op termijn ook de keuze geven tussen afleverdagen. Voorlopig houden we het echter bij enkel vrijdagavond,” zegt Aline Julia. In Leuven en Gent wordt binnenkort opgestart. Want er is interesse. Er is een markt. Voor een directe band tussen boer en klant.

“Ik lees in de survey dat onze testers graag hun ervaringen willen delen en liken. Online en in het echt. Als ze dat allemaal doen en nieuwe klanten ook, kan het snel vooruit gaan. Na de lente komt de zomer, wie weet waar we dan staan.”

Bekijk alle testresultaten

check it out https://frankwillemse.typeform.com/report/P4h4BC/lrUo

--

--

frank willemse
De FERMETIST

‘Old skool, new way’-journalist and storybuilder.