De Turnhoutsebaan-oplossing van Bart De Wever

De betonnen blokken baan

frank willemse
De Fitsivist
Published in
4 min readOct 23, 2014

--

http://youtu.be/Hfy1k72se-w

De situatie op de Turnhoutsebaan is onveilig. Wat iedere voetganger, fietser, automobilist en openbaar vervoer-gebruiker daar elke dag aan den lijve ervaart, stelden de Staten-generaal voor Verkeersveiligheid in Antwerpen en burgemeester Bart De Wever woensdag 22 oktober vast. En de burgemeester schudde gelijk een oplossing uit de mouw: de tram- en busbedding verhogen.

Dubbel parkeren leidt op de Turnhoutsebaan tot gevaarlijke situaties. De ene na de andere doet auto’s en fietsers uitwijken naar de tram- en busbedding. Vooral fietsers, de zwakste weggebruikers daar tussen weg, beddingborduur en tramspoor, lopen daar nogal wat risico soms. Ze moeten opzij voor vrachtwagens die lossen en laden in de winkelstraat. Taxi’s die wachten op passagiers die in- of uitstappen. Bestelwagens die een boodschap of vracht afleveren. Bewoners die iemand of iets afzetten. Lanterfanters die te lui zijn om een parkeerplaats te zoeken en macho’s, te cool om plaats voor een ander te maken.

Verhoogde trambedding

Voor burgemeester Bart De Wever (N-VA) is het dubbel parkeren de kern van het onveiligheidsprobleem en om dat aan te pakken is een van zijn denkpistes: de trambedding verhogen. De redenering volgt een logica met een gat erin: een verhoogde trambedding creëert een barrière zodat auto’s en fietsers niet meer kunnen uitwijken naar de tram- en busbaan. Als fietsers en auto’s niet meer kunnen uitwijken naar tram- en busbaan, zullen auto’s, bestelwagens, vrachtwagens, taxi’s, enzovoort niet meer dubbel parkeren. Waarom is niet echt duidelijk. Omdat ze snel bezwijken onder de fysieke, verbale en toeterende druk van al wie achter hen staat aan te schuiven, gevangen tussen geparkeerde auto’s aan de ene kant en een muur van betonnen blokken aan de andere kant? En wat dan met de belevering van winkels, het oppikken en afzetten door taxi’s, het in- en uitladen van boodschappen en passagiers door bewoners, …?

De lanterfanters die te lui zijn om een parkeerplaats te zoeken zullen misschien wijken voor de druk langs achter, maar de macho’s die daar te cool voor zijn ook? Dat wordt daar een getoeter en getier.

Auto en fiets in de eindeloze file

De tram- en busbedding verhogen lijkt technisch nogal ingrijpend en aangezien er nergens geld voor is en halfslachtige oplossingen de norm zijn, kunnen in het scenario van burgemeester en stad ‘betonnen blokken’ even goed dienen. Vervoersmaatschappij De Lijn zal sowieso blij zijn. Ze is al langer vragende partij om trams en bussen een obstakel-vrije doorgang te geven.

De Lijn pleit voor een ‘obstakel’-vrije doorgang voor het openbaar vervoer. Dat krijgen ze met het idee van de burgemeester. https://www.youtube.com/watch?v=RDrQ6d4xRUs

Goed voor de gebruikers van het openbaar vervoer ook. Een betere doorstroming betekent minder vertragingen. Al blijft er natuurlijk op het eind van de Turnhoutsebaan richting centrum nog wel de flessenhals aan het Astridplein. Ook voetgangers gaan er redelijk op vooruit. Ofwel hebben ze vrij baan bij het oversteken (wel opletten voor de tram of bus) omdat wat eerder op de Turnhoutsebaan een auto dubbel geparkeerd staat en geen auto of fiets nog langs kan. Ofwel kunnen ze tussen de stilstaande auto’s en fietsers door oversteken omdat wat verderop een auto dubbel geparkeerd staat en niemand daarachter nog verder kan. Overal oversteken zal wel niet meer kunnen. Tenzij ze die verhoging laag houden. Maar dan gaan die fietsers en 4x4's — verblind door frustratie — er ook mee overheen. Het is sowieso duidelijk dat auto’s, motors’, bestelwagens, vrachtwagens, fietsers en al wat niet op het voetpad of op de tram- en busbedding mag, er niet op vooruit zal gaan. Ze zullen in een eindeloze file op de betonnen blokkenbaan staan. Ook de buurt wordt er niet beter van. Meer files, meer uitstoot, meer lawaai, meer verkeersfrustratie en — agressie. Misschien toch niet zo’n idee dan.

Niet kiezen

Een optie die De Wever niet aanhaalde is om parkeerplaatsen op te offeren en van de hele parkeerstrook op de Turnhoutsebaan een laad- en loszone te maken. Zoveel wagens kunnen daar nu ook weer niet staan. En de helft van de tijd is er wel een hele strook afgezet met ‘verboden te parkeren’-borden. ‘Parkeerplaatsen schrappen’ staat echter niet in het woordenboekje van schepen van Mobiliteit Koen Kennis. Dan blijft nog over: plaatselijke fietsers een waardig en aangeduid alternatief bieden in de parallele straten die kris kras langs de Turnhoutsebaan leiden. En voor doorgaand verkeer een goeide route langs de Plantin-Moretuslei.

Alternatieven voor de Turnhoutsebaan gezocht. https://www.youtube.com/watch?v=7-akf2gqIqg

Het bestuur kan natuurlijk ook echt een keuze maken en op de Turnhoutsebaan meer plaats maken voor ofwel de auto en co ofwel voor het openbaar vervoer ofwel voor de voetganger ofwel voor de fiets. Voor allemaal tegelijk is de weg daar gewoon niet breed genoeg. En betonblokken zetten is nu toch ook niet wat je noemt ‘ruimte en vrijheid geven aan iedereen’. Ging trouwens de tram niet ondergronds op de Turnhoutsebaan en zouden de bussen niet geweerd worden uit de stad?

--

--

frank willemse
De Fitsivist

‘Old skool, new way’-journalist and storybuilder.