Het dorpsgevoel in de Geitenkamp

Gerjan Soetendaal
De Geitenkamp in beeld
4 min readMay 21, 2021

Van de 24 wijken die in Arnhem te vinden zijn, is er één extra opvallend: De Geitenkamp. Het is een wijk die zich kenmerkt door grote hoogteverschillen en architectuur met karakter. In de jaren ’20-’30 verrezen er honderden huizen die speciaal gebouwd werden voor de arbeiders in de omgeving. En door de jaren heen is de unieke plek getransformeerd naar een echte stadswijk waar het ‘dorpsgevoel’ er meteen uitspringt.

Het dorpsgevoel wordt vaak beschreven als het gevoel van verbondenheid en natuurlijk de achterdeur die voor eeuwig open staat. Maar wat betekent het op de Geitenkamp? En hoe ervaren de bewoners dit? Wij gaan jullie de komende tijd meenemen in onze zoektocht naar de antwoorden op deze vragen. Vragen die in onze eerste contacten met de wijk sterk naar voren kwamen. De kenmerken van dit dorpsgevoel en de bijbehorende cultuur staan daarbij centraal. We proberen daarbij zowel de positieve als negatieve kanten aan het licht te brengen. Hiervoor gaan we in gesprek met de bewoners en zijn we op zoek naar persoonlijke ervaringen en unieke verhalen.

Een dorp in een stad

Toen de wijk in 1918 werd ontworpen, had hij als doel om het woningtekort op te lossen en de arbeiders die door de industrialisatie naar Arnhem kwamen te huisvesten. Een bijzondere bijkomstigheid is de opzet; de wijk was namelijk bedoeld als een tuindorp. Dit zie je terug in de enorme hoeveelheid groen en de grootte van de tuinen die soms wel 25 meter diep zijn. Het resultaat: een dorp in de stad.

Beeld: Jesra Blom

Bij een dorp hoort veel sociale cohesie en een soort familiesfeer. We vroegen bij onze oriëntatie aan voorbijgangers wat zij ervoeren als het om het dorpsgevoel gaat. Er vielen ons al meteen verschillende dingen op. Dit had te maken met de reacties van de mensen over de wijk. Er waren mensen die ontzettend enthousiast waren, terwijl er ook een aantal mensen waren die juist wat negatiever waren.

Eén van de bewoners reageerde als volgt: “de Geitenkamp is een interessante wijk met veel diversiteit. De wijkagenten zijn ermee bezig om de wijk te verbeteren en ook de bewoners zelf komen met mooie initiatieven.” Verder kwam veel naar voren dat mensen veelal die sociale cohesie ervoeren, maar dat er wel sprake is van verandering en meer individualisme. Voor een inkijkje in onze gesprekken kan je de podcast luisteren die hieronder staat.

Initiatieven

Hoewel de Geitenkamp maar circa vierduizend van de meer dan 160.000 Arnhemmers huisvest, wat relatief weinig is in vergelijking met de omliggende wijken, zijn er ontzettend veel initiatieven die de wijk uniek maken.

Dit zit hem grotendeels in het helpen van elkaar en maatschappelijke initiatieven, bijvoorbeeld het opbouwteam in de wijk. Dit team heeft vooral als doel de bewoners te verbinden, zelfredzaamheid te vergoten en samenwerking tussen organisaties ten behoeve van de bewoners.

Eén van de initiatiefnemers van de Geitenkamp is Kunst op de Bult. Deze stichting stimuleert kunst en cultuur in de wijk, door middel van activiteiten en voorstellingen. Hierdoor hopen zij op meer creativiteit en plezier van wijkbewoners en proberen zij de wijkparticipatie te vergroten. Daarnaast hopen zij hiermee de leefbaarheid in de wijk te bevorderen.

Iets wat Kunst op de Bult ieder jaar organiseert, is de Wijktheaterdag. Tijdens dit evenement worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Zo kunnen wijkbewoners een workshop volgen of naar een theatervoorstelling kijken. Het festival duurt van drie uur tot en met negen uur en de toegang is gratis.

Daarnaast is er een elektrische winkelbus. Deze is bedoeld voor mensen met een handicap en ouderen en wordt gesponsord door ondernemers uit de buurt. De bus haalt klanten thuis op en brengt ze na het boodschappen doen weer naar huis.

Ten slotte is er ook nog het jaarlijkse hoogte80-festival dat op Hemelvaart plaatsvindt. Het festival wordt georganiseerd om mensen doormiddel van kunst en cultuur tot elkaar te brengen. Een echte trekpleister die de wijk op de kaart heeft gezet. In 2019 kwamen er maar liefst 26.000 bezoekers op af.

Beeld Jesra Blom

De Geitenkamp is dus een wijk met een uniek karakter. Er wonen veel verschillende soorten mensen, en de een heeft een positiever beeld van de wijk dan de ander. Maar uiteindelijk zijn er super veel initiatieven met als doel de bewoners samen te brengen. In hoeverre dit nou echt bijdraagt aan de sociale cohesie en het dorpsgevoel binnen de wijk gaan we de komende weken onderzoeken. Daarvoor zijn wij op zoek naar de verhalen achter deze unieke wijk. Ook jij kan hier een bijdrage aan leveren. Ben of ken jij een Geitenkamper? Laat het ons vooral weten en stuur een berichtje op onze Instagram/Facebook-pagina of mail naar geitenkampinbeeld@gmail.com

--

--