Görüntü İşleme Kurguları | CEYD-A

Cenker Sisman
Deep Learning Türkiye
2 min readSep 24, 2020

Alternatif uygulamalardan farklı olarak cihaz üzerinde çalıştığı ve kendine has bir programlama diline sahip olduğu için CEYD-A’ nın platform içinde görüntü işleme komutlarının da desteklemesi kaçınılmaz oldu. Bu yazımızda bu komutların kullanımına değineceğiz.

Gri Tonlama Filtresi ile görselin dönüştürülmesi
Gri tonlama kurgusu: CEYD-A uygulaması üzerinde denemek için https://kodla.ceyd-a.com sitesinden kendi kurgularınızı yazabilirsiniz.

Bildiğiniz gibi, isimlendirme kurallarına göre CEYD en alt seviye komutları cmd ön eki ile başlıyor. cmdloadimage komutu, adresi belirtilen görseli alıp bitmap formatına dönüştürmeyi amaçlıyor. Kullandığımız ignored değişkenine atama işlemini ise çıktının ekrana değil de gözardı edeceğimiz bir değişkene ataması için kullanıyoruz.

cmddrawimage komutu oluşan bitmap’i ekrana yazdırmak için kullanılıyor. İlk parametre olan 1 değeri, ekrana sığdırılması için kullanılan bir parametre. Eğer 0 kullanılsa idi görsel gerçek boyutlarında ekrana yazdırılacaktı.

cmdfilterimage komutundaki ilk parametre filtre tipini belirtiyor. Şu an için 3 tip filtre bulunmakta, ancak ilerleyen günlerde ihtiyaca göre çok sayıda filtre türü de entegre edilebilir. Mevcut filtreler greyscale,flip ve blur. Komuttaki diğer parametreler ise kaynak ve hedef bitmap değişkenlerini belirliyor.

Örneğimizdeki kurgu kodu, renkli CEYD-A logosunu gri tonlamalı hale dönüştürüyor.

Görüntü İşleme komutlarının hata ayıklama açık olarak CEYD-A uygulamasından denenmesi.
Görüntü İşleme komutlarını deneyen kurgu örneği

İkinci örneğimizde ise görseli piksel bazlı değiştiriyoruz. Döngü içinde her pikseldeki kırmızı ve yeşil tonlamanın değerlerini arttırıyoruz. Bu örnekte kullandığımız diğer görüntü işleme komutları ise

cmggetpixel, cmdsetpixel, cmdrgb ve cmdresizeimage

İlerleyen dönemde, CEYD-A platformunun Java destekli kütüphanesinin projelerde kullanılmaya başlamasıyla çok sayıda yeni komutun da platforma dahil olacağını söyleyebiliriz.

Kendi kod örneklerinizi ve kurgularınızı https://kodla.ceyd-a.com sitesinden oluşturabilir ve sonuçlarını CEYD-A uygulaması üzerinde deneyebilirsiniz.

Uygulamayı https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cenker.yardimci.app&hl=tr sayfasından ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Originally published at https://web.ceyd-a.com on September 24, 2020.

--

--

Cenker Sisman
Deep Learning Türkiye

Senior Software Architect in OTI Holding, Owner of CEYD-A Turkish Mobile Assistant, Istanbul Technical University Computer Engineering M.Sc.