Java Projelerinde CEYD-A Hizmetlerini Kullanabilmek

Cenker Sisman
Deep Learning Türkiye
3 min readAug 23, 2020

CEYD-A, çalıştığı cihaz üzerinde kendine has yorumlayıcısı olan bir asistan geliştirme platformu. Bilinen asistan uygulamalarından farklı olarak internet üzerindeki bir sunucu üzerinde değil, cihaz üzerinde bire bir bağlantılara imkan verebilecek şekilde çalışan bir yapıdadır.

Bu özelliği sayesinde IoT ve bağımsız projeler için ideal bir geliştirme ortamıdır.

CEYD-A Geliştirme ortamının Java kütüphanesi çok yakında geliştiricilerle buluşacak. Geliştiriciler ve firmalar, kütüphanenin sağladığı metodlar ile CEYD komutlarını kendi Java projelerinde kullanabilecekler.
Kütüphane, kurulu olduğu cihaz üzerinde bir yorumlayıcı olarak işliyor ve istenilen komutları yerel ortamda gerçekleştiriyor. Gerektiğinde internete bağlanıyor ve kurgu sadece yerel çalışacak şekilde tasarlanmışsa çalışma yükü cihaz üzerinde kalıyor ve ağ yükü gerektirmeden hızlı cevaplara imkan sağlıyor.

Ayrıca bu, şu anlamlara da geliyor:

  1. IoT projelerinde Linux üzerinde yerel olarak çalışabilen bir CEYD-A ortamı sağlanabiliyor.
  2. Güçlü sunucular üzerinde platformdan bağımsız çalıştırılabileceği için CEYD-A’ nın gelişmekte olan makine öğrenimi komutları ile verimli kurgular oluşturmak mümkün olacak.
  3. Geliştirme ortamına Java üzerinden erişebilmesi imkanı ile asistan ve chatbot dışında farklı kategorilerde projeler de ortaya çıkabilecek.
Java kodlarında CEYD-A hizmetlerini kullabilmek için tek bir Jar dosyasını projeye eklemek yeterli olacak.

Java ile CEYD-A kurgularını çalıştırıp cevap almak çok kolay. Kurulumu kolaylaştırmak için sadece tek bir JAR dosyasını Java uygulamanızın Kütüphaneler (libraries) bölümüne eklemeniz yeterli olacaktır. Sonrasında uygulamanızda CEYDActivity sınıfını kullanıp içindeki call metodunun ilk parametresine CEYD kurgusunu veya konuşma dili ile yapmasını istediğiniz işi yazmanız yeterlidir. Örnekte parametre olarak Elmalı kurabiyenin kalorisi ne kadar parametresini gönderdiğimizde Thread dönüşünde stringParameter2 değerinde sonuç değerini bulabileceksiniz.

Sadece varolan 300 bin civarındaki kurguyu değil kendi oluşturduğunuz CEYD-A kurgularını da çalıştırabilmek mümkün. Kendi kurgularınız sizin isteğinizle onaylandığında diğer geliştiricilerin de kurgulardan yararlanma imkanı var.

Oluşturulan kurguların başka kurgular kullanarak türetildiğini de düşündüğümüzde birbirleriyle etkileşen, kullanıcılar tarafından hızla büyütülen bir modüler yapı ile karşı karşıyayız.

Kurgu ekleme sayfasına https://tasarla.ceyd-a.com sitesinden ulaşabilirsiniz.

CEYD-A web platformunda https://tasarla.ceyd-a.com sitesine giriş yapılarak oluşturulmuş Adafruit IO MQTT bağlantısı kuran bir kurgu görülmekte.
Bu kurguyu kaydettikten sonra kendinize ait tüm platformlarda bunu kullanabilmek mümkün.

Kurguyu kendi bağımsız Java programlarımızda çalıştırmak için call metodunu çalıştırmak yeterli.

Örneğin Windows işletim sisteminde basit bir Java uygulaması yazılmış ve içinde bu kurgu çalıştırılarak sonuç gösterilmiştir.

Kurgunun mobil cihazdaki CEYD-A uygulamasında çalışmış hali

Aynı şekilde Android işletim sistemi olan mobil cihaz üzerinde çalıştırılan CEYD-A uygulamasında da aynı sonuç alınmıştır.

CEYD-A’ nın rakiplerinden farklı olarak sunucuda değil de cihaz üzerinde derlenip çalıştırılması onun rakiplerinden farklı olarak birebir bağlantı kuran uygulamalar geliştirmenizi sağlamaktadır.

Originally published at https://web.ceyd-a.com on August 23, 2020.

--

--

Cenker Sisman
Deep Learning Türkiye

Senior Software Architect in OTI Holding, Owner of CEYD-A Turkish Mobile Assistant, Istanbul Technical University Computer Engineering M.Sc.