Timeline Retrospective

Gözde Berberoğlu Özen
Delivery Hero Tech Hub
2 min readJun 18, 2019

Merhabalar,

Geçtiğimiz hafta, İş Bankası Çevik Atölye ekibinin başlatmış olduğu, 18 farklı şirketten 37 Scrum Master’ın katılımıyla “Scrum Master Buluşmaları” etkinliğine Yemeksepeti olarak ev sahipliği yaptık.

Etkinlik sonrası, organizasyon ekibiyle Timeline Retrospective yaptık. Bu yöntemi bir projenin bitiminde yapmak üzere tasarlamıştım, ilk deneme şansını bu etkinlik sonrasında buldum. Daha sonra araştırınca benzer yöntemlerin kullanıldığını da gördüm. Bu yazıda bizim nasıl yaklaştığımızdan bahsetmeye çalışacağım.

Neden farklı bir retrospective yöntemine ihtiyaç duyduk?

Agile Klanı olarak ilk defa bu kadar yüksek katılımlı bir etkinlik düzenledik. İyi yaptığımız şeyleri birlikte kutlamanın, öğrendiklerimizin üstünden hep birlikte geçmenin, iyileştirebileceğimiz noktaları belirlemenin, daha sonra düzenleyeceğimiz etkinlikler için de bize yol göstereceğine inanıyoruz.

Sık kullanılan bir retrospective yöntemi de aynı ihtiyaçları karşılayabilirdi ancak bazı noktaları gözden kaçırmamıza sebep olabilirdi. Etkinliğin kendisi, parça parça başka etkinliklerin toplamından oluşuyordu. Bu yüzden geçtiğimiz adımların hepsine odaklanma fırsatını yakalayalım istedim.

Fasilitasyon için gerekli malzemeler

  • Tahta
  • Tahta kalemi
  • Post-it’ler
  • Keçeli kalem

Nasıl uyguladık?

  • Tahtaya etkinlik ajandası ve katılımcıların deneyimlerini yaşama sırasıyla aynı olacak şekilde ana başlıkları bir timeline üzerine yazdım. Bu başlıklar: Bina turu, Mekan kullanımı, Oyun, Workshop 1, Workshop 2, Forum
  • Başlıkların yanına çağrıştıcı olabilecek kelimeler ekledim. Örneğin Bina turu(Karşılama, yönlendirmeler) ve Workshop 1 (Fasilitasyon becerileri, timebox yönetimi, materyaller) gibi.
  • Timeline çizgisinin üst kısmına iyi yaptıklarımızı, alt tarafına da geliştirebileceklerimizi 15dk içinde yazmalarını rica ettim.
  • Timeline çizgisi dışında, karar vermemiz gereken başlıkları netleştirmek için de üç başlık açtım: “Diğer şirketlerden öğrenip kendimize kazandırabileceklerimiz”, “Etkinlik sonrası sosyal medyada neleri paylaşalım?” ve “Etkinliğe feedbackler(bizden sonra yapacak firmaya iletmek için)”.
  • Tüm maddelerin üzerinden geçtik yaklaşık bir saatte geçtik.
  • Her başlığın altına almak istediğimiz aksiyonları listeledik.

Sonuç

Bu yaklaşım sayesinde üstüne düşünmemiz gereken her başlığa hep birlikte değindik. Her başlık da kendine has aksiyonların alınmasını sağladı.

Buradan yola çıkarak, bu etkinlik içinden sadece bir bölümü başka bir zaman yinelemek istesek, aldığımız aksiyonlar bize yol gösterecektir.

Bu çalışma benim açımdan de hem çıktıyı, hem deneyimi hem de timebox kullanımını gözlemleyebilmek açısından MVP niteliği taşıdı. Buradan edindiğim kazanımları; bir sürecin, bir Quarter boyunca yapılan işlerin ya da bir yeni bir projenin hayata geçiş sürecini değerlendirmek için de kalabalık katılımcı grubu için kullanabilirim.

Umarım sizin için de faydalı olur.

--

--

Gözde Berberoğlu Özen
Delivery Hero Tech Hub

Agile Coach at Deliveryhero, Nonviolent Communication lover, ex-developer, human of two cats ^ↀᴥↀ^ http://www.gozdeberberoglu.com/