VueJS Nedir?
VueJS interaktif web arayüzleri oluşturmak ve aynı zamanda tek sayfa web uygulamaları geliştirilmiş için kullanılan açık kaynak kodlu bir JavaScript framework’dür.( https://vuejs.org/)
JavaScript framework’leri kolay şekilde modern uygulamalar yapmamız için yardımcı olurlar. VueJS’in var olan bir projeye dahil edilmesi çok kolay olduğu için kullanımı hızla artmaya devam ediyor. Geliştirmekte olduğunuz bir projeye sadece VueJS JavaScript dosyasını dahil ederek kullanmaya başlayabilirsiniz.
VueJS kullanıcı dostudur yani oldukça kolay ve anlaşılabilir bir yapısı syntax’ı vardır. Anlaşılabilir yapısı sayesinde oldukça kullanışlıdır. Çok yönlüdür istediğiniz herhangi bir özelliğini kullanabilirsiniz isterseniz core framework’ü kullanabilirsiniz isterseniz bu framework’ü pluginlerle genişletebilirsiniz , kendinize göre değişiklikleri gerçekleştirebilirsiniz.
Çok performanslı bir framework’tür. React ve Angular’a oranla daha performanslı bir framework’tür. Sürdürülebilir bir yapıya sahiptir yani siz bir uygulama geliştiriyorsunuz diyelim daha sonradan canlı sistemde çalışmaya başladınız ve bu projede sonrasında değişiklik yapmak istiyorsunuz işte bu noktada sizin yapmış olduğunuz uygulamayı tekrardan değiştirilebilir halde olabilmesi çok önemlidir VueJS bu kolaylığı sağlamaktadır.
Kendinize ait test senaryoları yazarak bu framework’te yapmış olduğunuz uygulamaları çok rahat bir şekilde test edebilirsiniz.
VueJS bir Progressive Framework’üdür. Peki nedir bu Progressive Framework ?
Sizin bir tane back-end uygulamanız olsun çok küçük bir HTML ve JavaScript koduyla bu back-end’deki uygulamanızı kullanıcı etkileşimli ve etkileyici progressive bir yapı haline döndürebilirsiniz. Ya da diyebilirsiniz ki ben back-end’deki business logic’i browser’a taşımak istiyorum işte tam bu noktada VueJS size çok güzel bir yöntem sağlamaktadır.
Sunduğu yöntem şudur VueJS ‘in sadece core framework’ünü kullanarak sizin her türlü değişkeninizi method tanımlamanızı tutacak state management yapısı sunuyor. Bunu vuex isimli dış bir kütüphane ile yapmaktayız fakat bu da VueJS ‘in kendisine ait olan bir kütüphanedir.( https://vuex.vuejs.org/) Bunu haricinde SPA(Single Page Application)’ın olmazsa olmazı router işlemleri yani yönlendirme işlemleri yapmak için de Vue-Router’ı rahatlıkla kullanarak uygulamalarınızı tek başına bir VueJS ile beraber geliştirebilirsiniz. Bunların haricinde VueJS sizlere components yapısı sunuyor.
VueJS de Reusable Components desteği bulunmaktadır. Zaten bu özellik diğer modern JavaScript framework’lerinde de bulunmaktadır.
( https://vuejs.org/v2/guide/components.html)
Yukarıdaki uygulamada her bir parçayı ayrı bir component olarak düşünebilirsiniz. Header component’i, Product Image component’i , Product Description component’i, Similar Product component’i bu componentlerden herhangi birini başka bir uygulamada kullanabilirim. Aslında components yapısı bizim tekrardan kodlama yapmamızı engeller.
VueJS ile ilgili seri şeklinde yazılar yazmaya devam edeceğim. Sorularınız olursa yorum kısmına yazmaktan lütfen çekinmeyin.