ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΩΠΟ ΑΕΡΑ

Artemis Zotaj
DELPHIS CREATIVE CLIMATE BLOG
3 min readMay 5, 2020

Γράφει ο κος Βλάσιος Ζαχαρής, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MBA,MSc, Διευθυντής Πωλήσεων στην Delphis

Τα τελευταία χρόνια, οι εφαρμογές κλιματισμού- κατά τις οποίες απαιτούν τη διαχείριση σημαντικών ποσοτήτων νωπού αέρα- απασχολούν όλο και πιο πολύ τον τεχνικό κόσμο.

Παράλληλα, ο ευρωπαϊκος κανονισμός EcoDesign (οδηγία 2009/125/EC) έχει εντατικοποιήσει την απαίτηση για υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα των μονάδων κλιματισμού, κάνοντας απαραίτητη την χρήση διάταξης ανάκτησης ενέργειας υψηλού βαθμού απόδοσης. Επιπλέον, η συμμόρφωση με τον κανονισμό EcoDesign είναι αναγκαία για την σήμανση CE των μονάδων κλιματισμού και την διακίνησή τους εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την ανάκτηση θερμότητας μεταξύ νωπού και απορριπτόμενου αέρα, οι αυτόνομες μονάδες κλιματισμού του οίκου Lennox διαθέτουν καινοτόμες τεχνολογίες. Οι αυτόνομες μονάδες κλιματισμού της Lennox οδηγούσαν ανέκαθεν τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα. Το 2014, η σειρά ENERGY+ ήταν η πρώτη μονάδα FULL VARIABLE SPEED ROOFTOP, ενώ εν έτει 2020 η σειρά e-Baltic είναι η πρώτη μονάδα ROOFTOP η οποία λειτουργεί με ψυκτικό μέσο R-32.

Οι τεχνολογίες ανάκτησης θερμότητας μεταξύ νωπού και απορριπτόμενου αέρα των αυτόνομων μονάδων κλιματισμού της Lennox είναι οι παρακάτω:

1.Εναλλάκτης τύπου «τροχός» | Wheel Heat Recovery

Ο εναλλάκτης θερμότητας τύπου «τροχός» μεταφέρει θερμότητα μέσω του περιστρεφόμενου στοιχείου -τροχού απο τον αέρα υψηλότερης θερμοκρασίας προς τον αέρα χαμηλότερης θερμοκρασίας. Έτσι τον χειμώνα προ-θερμαίνεται ο νωπός αέρας πριν την είσοδό του στο στοιχείο της μονάδος και αντίστοιχα το καλοκαίρι ο νωπός αέρας προ-ψύχεται πριν την είσοδό του στο στοιχείο.

2. Πλακοειδής εναλλάκτης | Plate Heat Exchanger

Ο πλακοειδής εναλλάκτης θερμότητας διασταυρούμενης ροής μεταφέρει θερμότητα απο το ρεύμα αέρα υψηλότερης θερμοκρασίας πρός το ρεύμα χαμηλής θερμοκρασίας μέσω του στοιχείου του οποίου η κατασκευή είναι τέτοια έτσι ώστε να μην υπάρχει ανάμιξη μεταξύ των δύο ρευμάτων αέρα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μεγάλη επιφάνεια εναλλαγής θερμότητας μεταξύ των δύο ρευμάτων αέρα.

3. Θερμοδυναμικός εναλλάκτης θερμότητας | Thermodynamic Heat Recovery

Ο θερμοδυναμικός εναλλάκτης θερμότητας βασίζεται στην βελτίωση της απόδοσης του θερμοδυναμικού κύκλου της μονάδος μέσω της αυξημένης ικανότητας αποβολής (παραλαβής) θερμότητας απο τον συμπυκνωτή (εξατμιστή) της μονάδας. Η αυξημένη ικανότητα αποβολής (παραλαβής) θερμότητας οφείλεται στο γεγονός ότι ο αέρας απόρριψης οδηγείται στον συμπυκνωτή (εξατμιστή) της μονάδας κατά τη λειτουργία σε ψύξη (θέρμανση), με αποτέλεσμα την λειτουργία σε πολύ ευνοϊκές συνθήκες. Για παράδειγμα, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ο συμπυκνωτής δε δουλεύει με θερμοκρασία αέρα περιβάλλοντος π.χ. 38 °C αλλά με την θερμοκρασία του αέρα επιστροφής απο τον χώρο π.χ. 27 °C, γεγονός το οποίο- εκτός απο την αυξημένη απόδοση της μονάδος- συμβάλλει και στην μειωμένη καταπόνησή της κατά τον χρόνο λειτουργίας της.

Για την βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τις ιδανικές συνθήκες άνεσης στον χώρο, το ποσοστό του νωπού αέρα ορίζεται μέσω των μετρήσεων αισθητηρίου CO₂.

H νέα σειρά αυτόνομων μονάδων e-Movair του οίκου Lennox στηρίζεται αποκλειστικά στον θερμοδυναμικό εναλλάκτη θερμότητας και μπορεί να λειτουργήσει απο 0 εώς 100% νωπό αέρα σε οποιεσδήποτε συνθήκες περιβάλλοντος. Διαθέτει συμπιεστή inverter ενώ οι ανεμιστήρες είναι Plug Fan τεχνολογίας EC. Eπιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα εσωτερικής τοποθέτησης.

Όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα της μονάδος e-Movair, η οποία χρησιμοποιεί την θερμοδυναμική ανάκτηση θερμότητας σε λειτουργία 100% νωπού αέρα, ο αέρας επιστροφής δεν έρχεται σε επαφή με τον νωπό αέρα. Επιπλέον, η μονάδα διαθέτει πιστοποίηση D1,L1,F9 κατά ΕΝ1886 (πάνελ 50mm πολυουρεθάνη)και είναι πιστοποιημένη σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια κατά το πρότυπο VDI6022 Part1 που την καθιστά ιδανική λύση σε εφαρμογές όπου υπάρχουν υγειονομικές απαιτήσεις.

Επικοινωνήστε με την ομάδα της Delphis για περισσότερες πληροφορίες.

--

--