ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ IKOS ARIA

Artemis Zotaj
DELPHIS CREATIVE CLIMATE BLOG
4 min readJun 16, 2020

Για την ορθολογική διαχείριση ενέργειας στο IKOS ARIA, η Delphis ξεχώρισε με τιμητική διάκριση στα TOURISM AWARDS. Δείτε τη δήλωση του CEO της Delphis, Τίμου Δασκαλόπουλου, εδώ

Οι απαιτήσεις σε φορτία ψύξης και θέρμανσης είναι ιδιαίτερα υψηλές στον ξενοδοχειακό τομέα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του θέρους, εκτός της απαιτούμενης παραγωγής ψύξης για τον κλιματισμό των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων, συχνά απαιτείται και η παραγωγή θερμικού φορτίου για την θέρμανση των πισινών. Παρ’ όλο που, η πλέον οικονομική- από πλευράς κόστους κτήσης- λύση θα ήταν η λύση των λεβήτων, η μελετητική ομάδα SKEMMA ENGINEERS P.C., επέλεξε για την κάλυψη των θερμικών αναγκών των πισινών καινοτόμες αντλίες θερμότητας Clint. Οι αντλίες θερμότητας Clint κατασκευάζονται από την G.I. Industrial Holding S.p.A. στην Ιταλία, η οποία συνεργάζεται αποκλειστικά με την εταιρεία Delphis για την ελληνική αγορά. Η Delphis ανέλαβε τόσο την προμήθεια όσο και την υλοποίηση του πρωτοποριακού έργου στο IKOS ARIA, συμβάλλοντας στο πράσινο προφίλ του ξενοδοχείου και στην βιωσιμότητα του έργου.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΛΕΒΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Clint

Ενώ το αρχικό κόστος κτήσης των λεβήτων είναι χαμηλό, το λειτουργικό τους κόστος είναι υψηλό, καθώς η θερμική ενέργεια στους λέβητες παράγεται από καύση και έχει βαθμό απόδοσης της τάξης του 90% (έως λίγο πάνω από 100% στους σύγχρονους λέβητες συμπύκνωσης). Από την άλλη πλευρά, οι αντλίες θερμότητας Clint εκμεταλλεύονται το θερμικό περιεχόμενο του αέρα του περιβάλλοντος και καταναλώνουν ελάχιστη, σε σχέση με το παραγόμενο θερμικό φορτίο, ηλεκτρική ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να παράγουν θερμική ενέργεια, με τη μορφή ζεστού νερού, με συντελεστή απόδοσης (COP) της τάξης του 3 (δηλαδή βαθμός απόδοσης 300%). Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω μεγέθη και τα τρέχοντα κόστη καυσίμου (πετρελαίου ή φυσικού αερίου) και ηλεκτρικής ενέργειας, προκύπτει ότι το λειτουργικό κόστος μίας αντλίας θερμότητας είναι κατά 60% χαμηλότερο από αυτό ενός λέβητα, οδηγώντας σε άμεση απόσβεση της επένδυσης και υψηλά κέρδη για το ξενοδοχείο μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας.

Επιπλέον, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των αντλιών θερμότητας είναι ότι, η ενεργειακή τους απόδοση αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα με την θερμοκρασία του παραγόμενου ζεστού νερού. Επομένως, οι αντλίες θερμότητας ζητήθηκε να λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες νερού (40 °C) ώστε ο συντελεστής συμπεριφοράς (COP) τους να είναι ακόμα μεγαλύτερος, της τάξης του 3.8 (βαθμός απόδοσης 380%).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΨΥΧΡΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕ “ΤΕΤΡΑΣΩΛΗΝΙΑ” ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Clint

Η επιπλέον εξοικονόμηση ενέργειας για τις ξενοδοχειακές μονάδες IKOS ARIA επιτυγχάνεται και με την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας Clint που έχει τη δυνατότητα παράλληλης (ή και ανεξάρτητης) παραγωγής ψυχρού και θερμού νερού («τετρασωλήνια» όπως είναι και ο τεχνικός όρος) για την κάλυψη ψυκτικών (κλιματισμός χώρου και προκλιματισμός νωπού αέρα για αερισμό) και θερμικών αναγκών.

Ενώ η ανεξάρτητη παραγωγή ψυχρού ή θερμού νερού από μία «τετρασωλήνια» αντλία θερμότητας είναι μία ικανοποιητική τεχνική λύση, κάλυψης διαφορετικών αναγκών με ένα μηχάνημα, αυτό που προσφέρει το μέγιστο πλεονέκτημα, από πλευράς εξοικονόμησης ενέργειας, είναι η ταυτόχρονη παραγωγή ψύξης και θέρμανσης. Αυτό οφείλεται στο ότι η παραγωγή ψυχρού νερού έχει σαν πάρα-προϊόν την παραγωγή θερμότητας, η οποία ανακτάται εσωτερικά στην «τετρασωλήνια» αντλία θερμότητας, με αποτέλεσμα να παράγεται θερμό νερό δωρεάν. Σε αυτή την περίπτωση ο Ολικός Ενεργειακός Συντελεστής (TER)- όπως ονομάζεται πλέον ο βαθμός απόδοσης στις «τετρασωλήνιες» αντλίες θερμότητας- είναι της τάξης του 8 (βαθμός απόδοσης 800%).

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Για την θέρμανση των πισινών εγκαταστάθηκαν αντλίες θερμότητας Clint σε τρεις θέσεις. Στο δυτικό άκρο του συγκροτήματος εγκαταστάθηκε επί του εδάφους ένα ζεύγος αντλιών θερμότητας αέρα — νερού (HP.Α1 και HP.Α2) που ανέλαβε τη θέρμανση των πισινών D1, D2, D4 και D5.

Μία αντλία θερμότητας αέρα — νερού, η HP.Β, εγκαταστάθηκε επί του εδάφους στη βόρεια όψη της πτέρυγας A και ανέλαβε τη θέρμανση των πισινών Μ1 και M2.

Τις πισίνες M3, S1 και S2 τις θερμαίνει ένα συγκρότημα δύο αντλιών θερμότητας αέρα — νερού (HP.C1 και HP.C2) που εγκαταστάθηκε επί του εδάφους στην περιοχή ανατολικής όψης του Κεντρικού Κτιρίου και στο δώμα του.

Η μονάδα HP.C1 είναι τετρασωλήνια και εκτός της θέρμανσης των πισινών εξασφαλίζει τον προκλιματισμό (ψύξη) του νωπού αέρα των χώρων Pool, Spa, Flavours, Pastry και Washing. Οι συνολικές ανάγκες των χώρων αυτών είναι 35.700 m3/h νωπού αέρα και ~ 200 kW ψυκτικού φορτίου.

Όλες οι αντλίες θερμότητας προσφέρθηκαν εξοπλισμένες με μία σειρά εξαρτημάτων και επιλογών για επιπλέον βελτίωση της ενεργειακή απόδοσης, αύξησης της άνεσης και εξασφάλισης μέγιστης διάρκειας ζωής του εξοπλισμού.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

Χαμηλή στάθμη θορύβου (< 58 dBA, στα 10 μέτρα)

Σύστημα ρύθμισης στροφών των ανεμιστήρων, για εξοικονόμηση ενέργειας στα μερικά φορτία καθώς και για μειωμένη στάθμη θορύβου όταν αυτό ήταν επιτρεπτό.

Αντιδιαβρωτική προστασία καθώς οι μονάδες είναι τοποθετημένες κοντά στη θάλασσα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Με τη χρήση αντλιών θερμότητας Clint, το IKOS ARIA διασφαλίζει υψηλές συνθήκες άνεσης σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζομένους του ξενοδοχείου.

Παράλληλα, η καθοριστικής σημασίας μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται, σε συνδυασμό με την δωρεάν παραγωγή θερμού νερού χρήσης κάνουν το IKOS ARIA ένα από τα πιο «πράσινα» ξενοδοχεία του Αιγαίου.

--

--