Demofarm
Published in

Demofarm

Absolute Body Control liet met hun naamloos debuut horen dat ze de meesters van de Minimal Synth zijn

Kratgraven Op Z’n Belgisch | 009/600

In 1978 zet Dirk Ivens onder invloed van The Kids als gitarist zijn eerste muzikale stappen in de punkband Slaughterhouse. De groep werd een jaar later al opgedoekt om de new-wave band The Few op te richten. Met The Few bracht hij de tape Tough Luck in 1979 uit. Ondertussen leert hij bands kennen als Suicide en Deutsch Amerikanische Freundschaft maar ook groepen uit Engeland als Joy Division, The Human League, Soft Cell, Cabaret Voltaire, Fad Gadget en Depeche Mode gaan er vlotjes in. Die groepen beginnen hun invloed te hebben wat resulteert in het in huis halen van zijn eerste Moog synthesizer. Met die eerste synthesizer, invloeden en de tijdsgeest achter de kiezen begint hij met Absolute Body Control in 1980.

Releasejaar - 1981 (2009)
Producer - Absolute Body Control
Platenlabel - Body Records (Vinyl-On-Demand)
Tracklist
---------
A1. - Waving Hands
A2. - Touch Your Skin
A3. - Baby's On Fire
A4. - So Obvious
A5. - Total Control
B1. - A Broken Dream
B2. - Do You Feel It Inside?
B3. - Game For A Laugh
B4. - Shake
(Bonustracks)
B5. - Intro
B6. - A Better Way
B7. - Turning Around

Eerst experimenteert hij wat op zichzelf maar kort nadien komen er enkele vrienden bij waaronder Mark De Jonge op synthesizers en Veerle De Schepper op backings. Het drietal krijgt nadien onderdak bij het plaatselijke platenlabel Blitz Records uit Zwijndrecht. Hun eerste single Is There An Exit? met op de b-kant het nummer I’m Leaving komt uit in 1981. Het nummer verschijnt nog eens op de verzamelaar Blitzpop 1. Dat nummer is de eerste aanzet van waar Absolute Body Control naartoe zou gaan. Ondertussen heeft Dirk Ivens zijn zus een relatie met Eric Van Wonterghem. Ivens ontdekt dat Van Wonterghem een fascinatie heeft voor elektronische muziek en het klikt vrijwel onmiddellijk tussen de twee. Wanneer Mark De Jonge de groep gaat verlaten wordt hij vrijwel onmiddellijk vervangen door Eric Van Wonterghem.

Een samenwerking en verwantschap die nog lang zou blijven duren in tal van verschillende gedaantes en met Absolute Body Control in zijn startschoenen zou staan. Wanneer het duo echt samen begint te werken beginnen ze volop te experimenteren en songs te schrijven. Ondertussen beginnen ze hun eigen platenlabel Body Records waarop ze releases van andere artiesten zouden uitbrengen. Releases die vooral op tape werden uitgebracht omdat het in de tijdsgeest paste en tapes goedkoper waren dan vinyl. In 1981 komt hun naamloze tape Absolute Body Control uit als eerste release op Body Records. Die naamloze tape zou nadien vooral bekend worden onder de naam Untitled en werd in 2009 voor het eerst uitgebracht op vinyl door het Duitse label Vinyl-On-Demand aka VOD Records.

Het mooie aan wat Absolute Body Control op die eerste tape deed was vooral het talent om erg minimalistische songs te maken met alleen synthesizers en een drumcomputer. Vanaf opener Waving Hands slagen ze daar wonderwel in en hoor je die mix tussen een groep als The Human League, invloeden van Kraftwerk en die zang en tekst die doet denken aan wat Ian Curtis liet horen bij Joy Division. Bij Touch Your Skin halen we direct die eerste plaat van Suicide voor de geest door het dreigende gevoel dat eindeloos herhaald lijkt te worden. Baby’s On Fire is een fantastische cover van het originele nummer van Brian Eno zijn debuut Here Come The Warm Jets. Een cover die door zijn eigenzinnige manier het nummer in een ander perspectief weet te plaatsen.

Ook de rest van het album is van een enorm hoog niveau. Zo is er Total Control dat door zijn bezwerende synths je meeneemt op de trip die Absolute Body Control voor je had uitgestippeld. A Broken Dream is door de emotionele lading en de breekbaarheid een van de hoogtepunten van dat eerste album. Deze eerste van Absolute Body Control zou het begin zijn voor een blitzcarrière van twee absolute Belgische pioniers binnen de elektronische muziek. Absolute Body Control zou een enorme invloed hebben ook al hebben ze maar bestaan tot 1984. Dirk Ivens en Eric Van Wonterghem zouden nadien The Klinik oprichten en nadien apart of samen in groepen zitten als Dive, Sonar, Motor!k, Monolith, Zenith en Detune-X. Allemaal groepen en projecten die elk apart toch wereldwijd een enorme invloed zouden uitoefenen op talloze bands en artiesten.

Dit artikel is een van de delen van een heuse (onder)zoektocht in de wereld van de Belgische muziek. Deze zoektocht zijn we begonnen door een lijst samen te stellen met een honderdtal Belgische albums. Een zoektocht die ons leidt naar alle uithoeken en lagen van de Belgische muziek. De vereisten waaraan de uitgekozen releases moeten voldoen dat is dat het albums of verzamelalbums zijn, ze van voor 2010 dateren en dat ze moeten zijn (her)uitgebracht op vinyl. We begonnen met een selectie van 100 albums maar de selectie werd steeds moeilijker omdat we maar albums bleven vinden waarvan de geschiedenis moet verteld worden, de muzikale impact belangrijk is of het te lang onder de radar is gebleven. Uiteindelijk werd het een lijst van 600 albums waarvan dit artikel de 9de in de rij is.

Foto’s afkomstig van de boxset ‘Absolute Body Control — Tapes 81–89’

Koop op Discogs

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Gunther Ramysen

Gunther Ramysen

More from Medium

La cumbre de los dioses / The Summit of the Gods

Monster of the Week: The Mothman

3 Unexpected and Highly-Anticipated Rewards of Setting Sail

🍊How about going to the Jeju with ASTA ?🍊