Demofarm
Published in

Demofarm

De magische trip van Aeroplane met het album We Can’t Fly

Kratgraven Op Z’n Belgisch | 014/600

Vito De Luca groeide op in Sambreville bij Charleroi. Rond zijn tiende begint hij muziekschool te volgen en in de tussentijd ontdekt hij de platencollectie van zijn oom die tijdens het hoogtepunt van de disco DJ was. Terwijl hij op school zit speelt hij bij verschillende metal- en grungebands. Maar alles verandert wanneer hij hij van een vriendin het album Homework van Daft Punk cadeau krijgt. Homework heeft een enorm effect op de jonge Vito en het zorgt ervoor dat er een nieuwe liefde ontstaat voor de elektronische muziek. Zijn liefde voor muziek is zo groot dat hij als negentienjarige in Namen zijn eigen platenzaak opendoet. Daar leert hij in 2004 Stephen Fasano kennen. Al snel ontdekken ze dat ze beide een voorliefde hebben voor elektronische muziek en dat ze graag zelf muziek maken.

Releasejaar - 2010
Producer - Aeroplane, Bertrand Burgalat
Platenlabel - Eskimo Recordings
Tracklist
---------
A1. - Mountains Of Moscow
A2. - We Can't Fly
A3. - Superstar
A4. - London Bridge
A5. - I Don't Feel
A6. - Without Lies
A7. - The Point Of No Return
B1. - Good Riddance
B2. - Caramellas (Album Version)
B3. - Fish In The Sky
B4. - My Enemy
B5. - We Fall Over

Al snel slaan ze de handen in elkaar en onder de naam Heavy Metal DJz staan ze op de compilatie Lektroklash — Compilation Vol. 01 met het nummer Everybody Po Go. Na die eerste stappen hernoemen ze zich naar Javelo. Onder dat pseudoniem brengen ze de twee EP’s Higher Desire in 2005 en Spleen in 2006 uit. Ondertussen raakt Stephen Fasano helemaal in de ban van wat Noren als Lindstrom, Prins Thomas en Todd Terje aan de wereld laten horen met hun cosmic disco. Vito De Luca herontdekte dan weer de italo-pop uit zijn jeugd. Het tweetal haalt deze invloeden boven om hun eerste nummer Caramella en Aeroplane te maken als Aeroplane. Dirk De Ruyck neemt ze onder zijn hoede en geeft ze een platencontract bij zijn platenlabel Eskimo Recordings.

Nadien brachten ze nog de singles Pacific Air Plane in 2007 en Whispers in 2008 uit. Door die eerste drie releases op Eskimo Recordings worden ze opgemerkt door tal van artiesten. Hun ster is rijzende en ondertussen trekken artiesten als Das Pop, Grace Jones, Cut Copy en Friendly Fires aan hun mouw om een remix van een van hun nummers te maken. Met de remix die ze maken van Paris van Friendly Fires worden ze overal bekend en gaan alle poorten open. Ondertussen werken ze aan hun eerste album. Voor dat album proberen ze alles uit de kast te halen. Zo probeerde Vito De Luca zelfs de ondertussen overleden Mark Hollis te pakken te krijgen om mee te zingen op het album.

Maar hij kreeg de zonderlinge Mark Hollis niet te pakken. Een andere poging die ze waagden was om David Gilmour van Pink Floyd te vragen om gitaar te spelen. Twee pogingen die natuurlijk faalden, maar het toont wel aan hoe groot ze de opnames probeerden aan te vatten. Een andere maar toch kleinere ster die wel mee op het album zit is Merry Clayton. Die kennen we vooral als de zangeres die meezingt op Gimme Shelter van The Rolling Stones en Sweet Home Alabama van Lynyrd Skynyrd. Normaal gezien gingen ze ook de hulp krijgen van Stephen & David Dewaele. Maar zij waren te druk bezig met de productie van Tiga zijn album Ciao! Het artwork staat volledig in het teken van de luchtvaart net zoals veel van hun songs en titels. Dit komt vooral door de angst voor het vliegen die Vito De Luca in de begindagen van het project had.

Muzikaal is Aeroplane vooral een bonte verzameling van allerlei genres met invloeden die erg breed gaan. Zo klinken de uitgesponnen gitaarsolo’s als Pink Floyd, de disco klinkt als de soundtracks van Giorgio Moroder en ligt er een laag pop over die doet denken aan Abba. Een vrij unieke mix waar ook nog electro overheen gegoten is. Opener Mountains Of Moscow begint met wat bliepjes en zet zich verder doorheen een mengeling van gitaarsolo’s en een sfeer die doet denken aan Vangelis zijn werk voor Blade Runner. We Can’t Fly heeft dan weer een sfeer van de rockbands uit de jaren ’70 terwijl er nadien weer soul in vervat zit.

Een enorme mengeling van invloeden die zorgt voor een album dat erg origineel uit de hoek komt. Het jammere is dat deze plaat van Aeroplane te vaak in dat hokje van de nu-disco wordt gestoken terwijl het veel meer dan dat is. Dit is een van die albums die een pure rockliefhebber ook aardig kan pruimen als hij zijn oren even openzet.

Koop op Discogs

Dit artikel is een van de delen van een heuse (onder)zoektocht in de wereld van de Belgische muziek. Deze zoektocht zijn we begonnen door een lijst samen te stellen met een honderdtal Belgische albums. Een zoektocht die ons leidt naar alle uithoeken en lagen van de Belgische muziek. De vereisten waaraan de uitgekozen releases moeten voldoen dat is dat het albums of verzamelalbums zijn, ze van voor 2010 dateren en dat ze moeten zijn (her)uitgebracht op vinyl. We begonnen met een selectie van 100 albums maar de selectie werd steeds moeilijker omdat we maar albums bleven vinden waarvan de geschiedenis moet verteld worden, de muzikale impact belangrijk is of het te lang onder de radar is gebleven. Uiteindelijk werd het een lijst van 600 albums waarvan dit artikel de 14de in de rij is.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Gunther Ramysen

Gunther Ramysen

More from Medium

Part 1: A Day In The Life of a Modern American:

The Culture Map: How culture shape our ways of thinking?

#EuyeoExperiences: An Ode To Remember

Analysis of Somatic Variants in Growth Hormone Secreting Pituitary Adenomas by Whole Exome…