Demofarm
Published in

Demofarm

De omarming van de gewichtigheid met Ballistic Statues van A Split-Second

Kratgraven Op Z’n Belgisch | 006/600

Mark Hendrickx was in zijn muzikale begindagen eigenlijk een drummer maar hij veranderde al snel naar basgitaar omdat hij zelf wilde zingen en zijn eigen songs wilde schrijven. In 1984 richtte hij zijn eerste schoolband Extraballe op. In Extraballe zaten naast Hendrickx zelf (basgitaar en zang), Filip Verstraeten (synthesizer), Willem Rottiers (leadgitaar), Wim Weyers (gitaar en synthesizer) en Fons Heymans (drums). Extraballe was een new-wave groep waarvoor hij zijn eerste eigen nummers schreef.

Releasejaar - 1987
Producer - A Split - Second
Platenlabel - Antler Records
Tracklist
---------
A1. - Rigor Mortis
A2. - Drinking Sand
A3. - Neurobeat
A4. - Close Combat
B1. - Check It Out
B2. - Cybernetics And Pavlovian Warfare
B3. - Ballistic Statues

De groep bracht enkele covers van groepen als Devo, The Cure, … Een van de eerste nummers die hij met die groep zelf schreef was Neurobeat. Maar tijden veranderen en in het midden van de jaren ’80 begon Marc meer en meer te experimenteren met MIDI sequencers en drummachines. Het was een hele verandering in de manier waarop muziek gemaakt werd want plotseling kon iedereen zelf thuis muziek beginnen te maken. Groepen als Cabaret Voltaire en Fad Gadget begonnen een steeds grotere invloed op hem te hebben. En door die mengelmoes van nieuwe bands en nieuwe instrumenten begon hij meer en meer een andere richting uit te gaan waar de elektronische muziek de hoofdmoot van uitmaakte.

Iets waar de rest van de groep niet echt iets mee kon wat dan het einde van de groep inluidde. Ondertussen begon Mark Hendrickx zich Mark Ickx te noemen en kocht hij met zijn laatste geld een versterker met een ingebouwde dubbele cassettedeck. Ickx had totaal nog geen studio ervaring wanneer hij Stained Impressions begon op te nemen. Hij nam het eerste materiaal van de tape op in single takes met cassette-to-cassette overdubs. In deze periode leerde hij Chrismar Chayell aka Peter Bonne kennen. Chayell was een oude klasgenoot die een studio had met een Fostex 4-Sporen Cassette Recorder. Chayell had al ervaring opgedaan door het werk met zijn andere bands zoals onder meer Twilight Ritual. Met Twilight Ritual had Chayell al het album The Ritual uitgebracht.

Chayell had dus de broodnodige ervaring en hij stelde aan Ickx voor om enkele nummers bij hem te komen opnemen die hij dan mee zou producen. Ickx ging hiermee akkoord en de eerste vijf songs van Stained Impressions werden verder in de studio van Chayell opgenomen. Voor het nummer Teargas And Champagne schreef Chayell een arrangement en speelde hij een keyboardpartij in. Het zou het echte begin van A Split Second worden. Andere songs zoals The Strip, Hunger en Neurobeat werden geschreven door Ickx voor zijn vorige band. Voor het meeste materiaal op die eerste demo waren ze grotendeels aan het improviseren zodat Ickx een idee zou krijgen van welke richting hij juist wou uitgaan. Na de release van de demo bleven ze verder werken in de Top-studio van Chayell.

A Split-Second — Impressions

Er werden heel wat nummers opgenomen onder de noemer A Split Second. Op een bepaald moment ging Henk Wallays een demotape opsturen naar platenlabels. En hij belde zijn goede vriend Chayell of hij niets had liggen om mee op een tape te zetten. Chayell antwoordde dat ze aan nummers bezig waren en dat ze nog niet helemaal af waren. Ze stuurden de demotape op naar Antler Records en die reageerden direct enthousiast met de vraag of ze nog nummers hadden liggen die direct uitgebracht konden worden. En het duo van A Split Second vond de nummers Burnout, Bodycheck, On Command en Flesh geschikt om uit te brengen. Beelen schaafde het geluid nog wat bij en Antler Records bracht Flesh uit in oktober 1986. Op die eerste EP was er al een geweldige en unieke mix tussen EBM en rock te horen. Het geluid was wel iets zachter dan tegenhangers zoals The Klinik en Front 242.

A Split-Second — Flesh

Een band als The Neon Judgement lag dan wel weer iets dichterbij qua geluid. Maar pioniers waren de mannen van A Split Second zeker wel. Want ondertussen hadden DJ’s het nummer Flesh ontdekt en begonnen ze het nummer op 33 in plaats van op 45 toeren te spelen waardoor volgens de overlevering de new-beat was geboren. A Split Second bleef verder werken zonder te veel te denken aan de hele newbeatbeweging en Chayell werd meer dan alleen een producer. Hij werd volwaardig lid van A Split Second en hij stak muzikaal zijn voet tussen de deur. Peter Meyvaert was degene die op het eerste album bijna alle gitaarpartijen inspeelde.

Want die wall of sound aan gitaren dat was wat hun debuutalbum in die tijd zo uniek maakte. Ook de bruutheid en de laagjes elektronica geven het album net dat extra vleugje mysterie met zich mee. De meeste songs op Ballastic Statues zijn erg sterk en geschreven door Ickx. En het artwork zit mooi in elkaar en heeft die geheimzinnigheid die het genre zo kenmerkt. Opener Rigor Mortis is al een uitstekend rocknummer terwijl Drinking Sand meer neigt naar de zachtere new-wave. Neurobeat is voor ons een van de beste nummers van het album terwijl Close Combat meer een stofwolk van vage ideeën lijkt op te werpen. Check It Out klinkt dan weer melodischer dan zijn voorgangers. En tot slot is het titelnummer Ballastic Statues nog een stevige brok die je toch even naar adem doet happen.

Koop op Discogs

Dit artikel is een van de delen van een heuse (onder)zoektocht in de wereld van de Belgische muziek. Deze zoektocht zijn we begonnen door een lijst samen te stellen met een honderdtal Belgische albums. Een zoektocht die ons leidt naar alle uithoeken en lagen van de Belgische muziek. De vereisten waaraan de uitgekozen releases moeten voldoen dat is dat het albums of verzamelalbums zijn, ze van voor 2010 dateren en dat ze moeten zijn (her)uitgebracht op vinyl. We begonnen met een selectie van 100 albums maar de selectie werd steeds moeilijker omdat we maar albums bleven vinden waarvan de geschiedenis moet verteld worden, de muzikale impact belangrijk is of het te lang onder de radar is gebleven. Uiteindelijk werd het een lijst van 600 albums waarvan dit artikel de zesde in de rij is.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Gunther Ramysen

Gunther Ramysen

More from Medium

With Great Power Comes Great Responsibility

Week 1: Learning the problem & Researching for Solutions

4 Simple Clickfunnels Design Hacks That Anyone Can Use To Instantly Boost Conversions

Fantasy Outlook and Prediction for Steelers at Vikings TNF matchup.