Demofarm
Published in

Demofarm

De veelzijdigheid van Hugo Spencer op Medium Cool van 5th Ball Gang

Kratgraven Op Z’n Belgisch | 005/600

De impact van een band als The Shadows is eigenlijk in ons land echt niet te onderschatten. Door hun toedoen werden er vele gitaren verkocht en wilden alle toenmalige tieners net zoals hun grote helden hun eigen groepje oprichten. Een van de velen die dat deed in Antwerpen was de veelzijdige gitarist Hugo Spencer. Spencer zat in 1962 nog bij zijn eerste band The Modern Vampires waar weinig over terug te vinden is behalve een zeldzame foto. Wat we wel weten dat is dat Hugo Spencer zijn band in 1962 of 1963 The Navarones werd.

Releasejaar - 1976
Producer - Hugo Spencer (A1, A2, A3, B1, B3 & B5), Jonathan Rowlands (B2), Karel Bogaert (B4), Tim Rose (A4)
Platenlabel - International Bestseller Company
Tracklist
---------
A1. - Give Yourself A Chance
A2. - Lonesome Lover Blues
A3. - I'll Be Long Gone
A4. - You'll Be Blue
A5. - Gigina
B1. - Wonderland
B2. - Hold On
B3. - The Musician
B4. - Driving Me Mad
B5. - So Easy

The Navarones was een van de vele bands die er toen in het Antwerpse waren. Ze probeerden net zoals vele andere het circuit van wedstrijden en zalen af te schuimen. De meest prestigieuze prijs die ze wonnen was de finale van de Gouden Snaar International Rock Contest waarvan de finale plaatsvond in de Roma. Daarnaast wonnen ze ook nog de Grote Prijs Dynacord. Die twee prijzen had hen een stevige reputatie opgeleverd. De muziekwereld veranderde ondertussen danig en bands als Pink Floyd en Soft Machine leverde nieuwe invloeden op. The Navarones kwamen uiteindelijk in 1964 tot een einde.

In 1965 richtte Hugo Spencer samen met Jan Van De Ven, Koen De Bruyne, Gunter Hampel, Fredy Gosey, Arthur Indenbaum en Allen Wilson de groep Life op. Life werd opgericht als een groep die covers speelde van Jimi Hendrix en meer en meer in een jazzy en psychdelische richting evolueerde. Later werd de groep omgetoverd tot de formatie Time Is Now die door heel Europa tourde en psychedelische free jazz op het podium bracht. Zo traden ze op in voorprogramma’s van groepen als Soft Machine, Humble Pie, The Nice, Chicago Transit Authority, Sun-Ra, Focus en tal van andere grootheden. De groep toerde door heel Europa en in België traden ze op in de Muze in Antwerpen en in het RITS in Brussel. Door het optreden in het RITS kregen ze de kans om te gaan optreden tijdens een tentoonstelling van Victor Vasarely in de prestigieuze kunstgalerie Rive Gauche in Parijs. Door het onverwachte overlijden van drummer Jan Van De Ven ging de groep uit elkaar.

Van Links naar Rechts — Hugo And The Vampires, The Navarones, The Navarones, The Navarones & Life — Foto’s van Antwerpen in de 60’s & 70's

Een aantal jaren later richt Spencer de groep Us For You op. Ondertussen begint hij wat te reizen en gaat hij naar Schotland en gaat hij met Us For You naar Frankrijk. In 1972/1973 keert Hugo Spencer terug naar Antwerpen waar de hele rockscene in volle bloei is. Bij zijn terugkeer zet hij zijn gitaar aan de kant en verruilt die voor een basgitaar waarmee hij Ferre Grignard gaat begeleiden. Het is in de begeleidingsgroep van Ferre Grignard waar hij Herwig Duchateau leert kennen. Ondertussen richt hij ook Bloody Antwerp op. Een organisatie die zich bezighield met het promoten van Antwerpse muzikanten. Samen met Herwig Duchateau richtte hij in 1974 de groep 5th Ball Gang op. Met 5th Ball Gang speelden ze heel wat optredens. Het eerste wat 5th Ball Gang uitbracht in 1974 was de waanzinnige single My Brain Feel So well met op de b-kant Green Fluid You Can’t Shoot It. De single werd in eigen beheer op Bloody Antwerp Records uitgebracht. Door die single werden ze opgemerkt door platenbaas Henri Heymans van IBC (International Bestseller Company).

Hij tekende de band en in 1975 kwam hun volgende single Mister John uit. De single werd geproducet door Karel Bogard (Kandahar, Dwarf Records, …). Ondertussen kregen ze een budget van het platenlabel en gingen ze opnemen in studio’s als de Morgan Studio en Studio Madeleine in Brussel. Maar ze namen ook nog twee nummers op in de Eden Studio in Londen. Vanaf dat eerste album had de groep naast Hugo Spencer en Herwig Duchateau toch een iets of wat vaste kern die bestond uit drummer Luc Kuypers, gitarist Trevor Pape, gitarist en zanger Hugo Spencer, percussionist Dany Spencer, saxofonist Roland Robay en bassist Bart Rademaker. Daarnaast kregen ze voor hun eerste album ook nog de hulp van een hele resem muzikanten als Tony Kellas, Sergio Angelo, Daniel Dean, Antony Boast, Tim Rose, Frans Maes, Jean Blaute en Jan Fraeyman. Ook Herwig Duchateau zijn broer Pol Duchateau vervoegde de rangen van 5th Ball Gang. De twee broers zouden later mee ook mee Scooter oprichten (waarover later meer…).

Promoaffiche — Archief Philippe Golbert & Ticket Sfinkspop — Afkomstig van Facebookgroep Antwerpen in de 60’s en 70's

Het album Medium Cool opent met het meer jazzy Give Yourself A Chance, het rustige Lonesome Lover Blues, het allesomvattende I’ll Be Long Gone, de tragere You’ll Be Blue en het tropische Gigina. En wanneer we de LP omdraaien krijgen we toch weer meer het stevigere werk met Wonderland en nadien de bluesy songs Driving Me Mad en So Easy. Het jaar nadien in 1977 zou 5th Ball Gang als laatste wapenfeit het album Good Times uitbrengen. Beide albums deden niet echt veel qua verkoop, maar de 5th Ball Gang groeide wel uit tot een plaatselijke legende in Antwerpen. Qua artwork is het album voor die tijd vrij sober gebleven met op de achterkant van de hoes enkele foto’s van in de studio. Na de 5th Ball Gang ging Hugo Spencer samen met Herwig Duchateau, Harry Meeusen en Jacques Smeets de carrière van Ferre Grignard nieuw leven inblazen met hun ondertussen opgerichte band Mammouth.

Van links naar rechts — 5th Ball Gang — Promoposter, Ferre Grignard & Begeleidingsband Mammouth, Promoposter van Mammouth met vermelding van Bloody Antwerp Productions — Foto’s van Facebookgroep Antwerpen in de 60’s en 70’s & Philippe Golbert

Een groep waarmee ze de begeleiding van Ferre deden maar ook hun eigen weg probeerden op te gaan. Hugo Spencer was degene geweest die Ferre bleef aanmoedigen om nog een album op te nemen. En dat album werd I Warned You. Het album werd niet echt de grote terugkeer van Ferre Grignard alhoewel het toch wel een fantastische plaat is. In 1980 probeerde Spencer het ook nog eens met Cleaver waarmee hij het album Chalet Shuffle uitbracht. Het was een nieuwe richting waarin hij de wave omarmde maar het was toch niet volledig zijn ding. En Hugo Spencer verliet nadien België en trok naar de Camargue. Daar ging hij een jaar of zes bij de zigeuners in Formetera leven en speelde hij als bassist met Los Reyes (een vroege incarnatie van de Gipsy Kings, iets waar Hugo Spencer enorm trots op was), Morré Kempfer, Birreli La Green, Manitas de Plata, …

Debuutsingle My Brains Feel So Well/Green Fluid (You Can’t Shoot It) van 5th Ball Gang

De helft van het jaar bleef hij in Spanje en de andere helft ging hij toeren door Engeland, Zwitserland en Frankrijk met Antony Boast, Steve Grossman en Tim Rose. Daar ging hij allerlei muzikale projecten aan en trad hij quasi elke dag wel op. Nadien ging hij in Zwitserland wonen en richtte daar het Spencer-Shutz & Bourbon Trio op. Een groep bestaande uit Spencer, gitarist Claude Bourbon en bassist Marcel Shutz. Op een bepaald moment keert Hugo Spencer terug naar België en treedt hij terug op onder eigen naam. Samen met Anthony Boast, Nikki Langley, Jo Flamand, Herwig Duchateau en Bert Embrechts neemt hij in 1992 nog de twee albums Juke-Box From Hell en It’s All Wrong, But It’s Alright op. In de jaren nadien zou hij nog wat actief blijven maar in 2013 overlijdt hij aan de gevolgen van een slepende ziekte.

Dit artikel is een van de delen van een heuse (onder)zoektocht in de wereld van de Belgische muziek. Deze zoektocht zijn we begonnen door een lijst samen te stellen met een honderdtal Belgische albums. Een zoektocht die ons leidt naar alle uithoeken en lagen van de Belgische muziek. De vereisten waaraan de uitgekozen releases moeten voldoen dat is dat het albums of verzamelalbums zijn, ze van voor 2010 dateren en dat ze moeten zijn (her)uitgebracht op vinyl. We begonnen met een selectie van 100 albums maar de selectie werd steeds moeilijker omdat we maar albums bleven vinden waarvan de geschiedenis moet verteld worden, de muzikale impact belangrijk is of het te lang onder de radar is gebleven. Uiteindelijk werd het een lijst van 600 albums waarvan dit artikel de vijfde in de rij is.

Foto’s — Antwerpen In The 60’s & 70’s & Philippe Golbert

Koop op Discogs

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Gunther Ramysen

Gunther Ramysen

More from Medium

Parallel // A Beginners Guide

Find out why balenaEtcher failed creating a bootable USB

🍊How about going to the Jeju with ASTA ?🍊

Jaxon and the Vet