Demofarm
Published in

Demofarm

Get Ready, het wereldwijde succes van 2 Unlimited

Kratgraven Op Z’n Belgisch | 003/600

In 1983 richt Jean-Paul De Coster in Antwerpen zijn eigen platenzaak op waaruit in 1988 het platenlabel Byte Records voortvloeit. Op dat moment is de New Beat in volle opmars en We’re Gonna Catch You van Bizz Nizz wordt een groot succes. Dat eerste nummer maakt hij samen met Michel Heylen en Serge Ramaekers. Voor de succesvolle opvolger Don’t Miss The Party Line roept hij de hulp in van Peter Neefs. Vanaf dat moment lijkt het wel alsof het duo een zesde zintuig voor succes heeft. Ze lijken aan te voelen dat de newbeat aan het afzwakken is en ze nieuwe genres moeten verkennen. Het duo slaat de handen in elkaar met Phil Wilde aka Filip De Wilde. Filip De Wilde heeft zich voorheen al bewezen als succesvolle producer voor nummers als Slidy en Invisible Sensuality van T99 maar vooral met het nummer Laat Je Gaan van Petra.

Releasejaar - 2002
Producer - 1992
Platenlabel - Byte Records
Tracklist
---------
A1. - Get Ready For This
A2. - Twilight Zone
A3. - The Magic Friend
A4. - Contrast
A5. - Rougher Than The Average
B1. - Desire
B2. - Workaholic
B3. - Eternally Yours
B4. - Delight

De toevoeging van Filip heeft zijn effect wat te horen is aan de derde single Get Into Trance. De song komt al aardig in de buurt van welke richting ze met 2 Unlimited zullen uitgaan. Ondertussen werken Jean-Paul De Coster en Filip De Wilde naarstig verder en maken ze samen het instrumentale nummer Get Ready For This. Het nummer komt in de lente van 1991 op Byte Records uit. Het wordt uitgebracht als whitelabel in een generic sleeve met op de a-kant Get Ready For This (Orchestral Version) en op de b-kant Get Ready For This (800 Mix) en Pacific Walk. De twee zitten niet stil en werken verder aan het nummer Honey Honey. Dat nummer is bedoeld als de volgende release voor Bizz Nizz. Om het nummer af te werken hebben ze enkel nog een rap nodig. Daarom dat ze aan managementbureau CBA Artists vragen om iemand te zoeken die kan rappen.

Rond diezelfde moment werkt de 19-jarige Raymond Slijngaard als hulpkok op Schiphol. In zijn vrije tijd is hij een breakdancer die onder meer zijn talenten laat zien bij optredens van Marvin Tholen. Op een bepaald moment neemt Ray tijdens een optreden de microfoon af van Tholen en begint hij te rappen. Nadien bij een optreden in Malta doet hij het nog eens over. En wanneer hij daar rapt is het zo een succes dat het hele publiek naar hem toekomt. CBA Artists krijgt dit te horen en denkt dat Ray de ideale man is voor de vacature die De Wilde en De Coster hebben uitgeschreven. Ze vertellen Ray dat ze iemand zoeken voor twee producers in België en Ray die onder de indruk is gaat snel in op het aanbod. Wanneer hij bij de Soundsational Studio’s in Lovendegem aankomt krijgt hij de opdracht om een rap in te zingen. De Soundsational Studio’s bevinden zich op de zolder van de fonteinfabrieken van de familie De Wild.

Filip De Wilde en Jean-Paul De Coster hebben de rap al geschreven en Ray moet hem gewoon inzingen. Voor het inzingen krijgt hij 650 gulden als hij maar van de royalties afziet. Ray gaat akkoord en wanneer hij in de studio duikt ziet hij de whitelabel van Get Ready For This liggen. Hij vraagt aan Jean-Paul wat het is en of hij het mag beluisteren. Jean-Paul zet het op en het instrumentale nummer dat juist een kleine undergroundhit in de UK is geworden inspireert Ray. Ray vertelt dat hij gerust een rap kan schrijven voor het nummer. En De Coster zegt dat hij het maar moet proberen en ze dan wel zullen zien of ze er iets mee gaan doen.

Jean-Paul De Coster & Phil Wilde

Ray schrijft de rap uit en stuurt hem op naar de twee producers. Twee weken later krijgt hij te horen dat de twee producers het goed vinden en dat hij het maar moet gaan inzingen. Wanneer Ray het nummer terug opnieuw beluistert hoort hij dat er een refrein in zit dat beter gezongen kan worden door een vrouw. Op aanraden van Marvin Tholen moet hij contact opnemen met Anita Doth. Doth werkt op dat moment als secretaresse in het politiebureau.

De twee ontmoeten elkaar op café en daar doet hij haar alles uit de doeken. Dat hij een tekst heeft geschreven voor de producers en dat hij een zangeres nodig heeft voor het project. Hij laat het nummer horen en Anita is onder de indruk. Anita gaat er vervolgens ermee akkoord om het nummer in te zingen in de studio van de in 2020 overleden Geert Timmers aka Bob Fosko van de Raggende Manne. Fosko mixt de twee stemmen in elkaar en stuurt het afgewerkte bandje terug naar België. De producers zijn helemaal in de wolken met wat ze te horen krijgen. Ze komen snel naar Nederland om de zaken verder te behartigen. Ray en Anita kiezen ervoor om hun royalties 50/50 te verdelen. En vanaf dan is het hek van de dam. De nieuwe versie van Get Ready For This wordt ditmaal uitgebracht met een tekst en al snel breekt het nummer door in Groot-Brittanië.

Het staat wekenlang op de tweede plaats in de UK Top 40. En al snel valt ook de rest van Europa als een blok voor het nummer. Maar het blijft niet alleen bij Get Ready For This!. Want terwijl ze over de hele wereld gaan optreden worden ook de volgende singles die ze opnemen allemaal wereldwijde hits. Al snel volgt er in het kielzog van het succes het album Get Ready!. Get Ready! komt in België als LP alleen uit met de gezongen nummers terwijl er op de cd ook de instrumentale nummers verzameld staan. Het artwork is vrij simpel en ligt in de lijn van de singles. De hoes wordt ontworpen door Fred Van Lé die een groot deel van het artwork voor de band voor zijn rekening neemt. Het album laat vooral horen wat voor een indrukwekkende hitmachine de twee producers wel niet zijn en hoe Anita en Ray hun rol als frontvrouw en frontman waarmaken. Wereldwijd worden er van het eerste album 2,6 miljoen exemplaren verkocht.

De aanstekelijke dance-muziek van 2 Unlimited kenmerkt zich door een hoge kindervriendelijkheidsgraad plus meezingbaarheid en blijkt over de hele wereld bijkans even hitgevoelig als Abba in haar hoogtijdagen. — Oor’s Muziekencyclopedie (9de Editie)

Een ongezien cijfer naar Belgische normen maar wat het succes een nog grotere betekenis geeft is op hoeveel plekken de nummers van 2 Unlimited wel niet gebruikt worden. Zo staat Get Ready For This! nog steeds bekend als een van de meest gespeelde nummers op sportevenementen en daarnaast wordt het nummer ook nog steeds in tal van films en televisieseries gebruikt. Maar de tocht van 2 Unlimited zou bij het het eerste album niet stoppen want ook de volgende twee albums worden wereldwijde kaskrakers. Nadien zou het duo Slijngaard-Doth wel veel meer creatieve inbreng krijgen. We laten je als afsluiter ook even meegenieten van de volgende quote uit Oor’s Muziekencyclopedie (9de editie) “De aanstekelijke dance-muziek van 2 Unlimited kenmerkt zich door een hoge kindervriendelijkheidsgraad plus meezingbaarheid en blijkt over de hele wereld bijkans even hitgevoelig als Abba in haar hoogtijdagen.”

Koop op Discogs

Dit artikel is een van de delen van een heuse (onder)zoektocht in de wereld van de Belgische muziek. Deze zoektocht zijn we begonnen door een lijst samen te stellen met een honderdtal Belgische albums. Een zoektocht die ons leidt naar alle uithoeken en lagen van de Belgische muziek. De vereisten waaraan de uitgekozen releases moeten voldoen dat is dat het albums of verzamelalbums zijn, ze van voor 2010 dateren en dat ze moeten zijn (her)uitgebracht op vinyl. We begonnen met een selectie van 100 albums maar de selectie werd steeds moeilijker omdat we maar albums bleven vinden waarvan de geschiedenis moet verteld worden, de muzikale impact belangrijk is of het te lang onder de radar is gebleven. Uiteindelijk werd het een lijst van 600 albums waarvan dit artikel de derde in de rij is.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Gunther Ramysen

Gunther Ramysen

More from Medium

)“#Presales are a privilege usually reserved for only a few.

Who will be the ANC’s De Klerk?

India by Night, Italy by Day

Bialetti Moka Pot

CS 373 Spring 2022: Martin Nguyen