Demofarm
Published in

Demofarm

Het moment dat Charles Loos een andere richting uitging met Abraxis

Kratgraven Op Z’n Belgisch | 008/600

Als je aan de meeste mensen vraagt wat ze weten over Belgische jazz dan valt al snel de naam Toots Thielemans en Philip Catherine en als je wat geluk hebt dan kennen ze ook nog Marc Moulin. Andere jazzartiesten zijn dan weer dikwijls bij het grote publiek in de vergetelheid geraakt. Zo ook Charles Loos. Charles Loos werd in 1951 in Brussel geboren. Hij was een klassiek opgeleide pianist die meteen een voorliefde had voor de muziek van The Beatles. Maar daar bleef het niet bij want hij raakte eerst in de ban van bossanova om zich nadien helemaal onder te dompelen in de wereld van de jazz. In 1972 trok Loos naar Boston om daar in het prestigieuze Berklee College jazzcompositie en orkestratie te gaan studeren.

Releasejaar - 1977
Producer - Erwin Vervaecke/Les Lundis D'Hortense
Platenlabel - International Bestseller Company/Les Lundis D'Hortense
Tracklist
---------
A1. - Clear Hours
A2. - Valse De La Mort / A Boire / Et à / Manger
B1. - Sweetank
B2. - Billy The Keith
B3. - Jeronimo
B4. - Bolle Winkel
B5. - Arhumba

Wanneer hij terug naar België komt wordt hij door Daniel Schell gevraagd om bij zijn groep Classroom te komen als pianist omdat hun vorige pianist Jean-Pierre Destreé andere oorden was gaan opzoeken. Ondertussen heeft Daniel Schell Classroom omgetoverd tot Cos en duiken ze de Start Studio’s in om daar het bescheiden meesterwerk Postaeolian Train Robbery op te nemen. Net voor de opnames van het album verlaten Jean-Paul Musette en Jean-Luc Van Lommel de groep omdat ze in hun carrière meer de pure jazz willen omarmen en ontdekken. Met dat eerste album onder de arm mag Cos verschillende tournees doen door landen als Spanje, België, Duitsland en Frankrijk.

Wanneer ze tegen het einde van 1974 aan het toeren zijn in Frankrijk besluit Charles Loos om de groep ook te verlaten en een carrière te ambiëren waarin jazz zijn voornaamste doel is. Hij wilt de iets progressievere richting van Cos wat mijden. In de tussentijd brengt Charles Loos in 1976 nog het album Charles Loos & His Piano ’76 uit. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Charles Loos wilt een nieuwe groep oprichten. Hij vraagt daarvoor Jean-Paul Musette omdat die hetzelfde doel had als hijzelf. Jean-Paul Musette haalde er Dirk Bogaert en Jack Mauer bij die hij nog kende van zijn periode bij Waterloo.

Van l naar r: Dirk Bogaert, Paul Elias, Jean-Paul Musette, Charles Loos & Jack Mauer (Foto’s afkomstig van de achterkant van de platenhoes. (©Jean-Marie Tura))

Jack Mauer verdiende dan weer zijn sporen bij Adam’s Recital, Pazop en Waterloo en Dirk Bogaert bij Mathusalem, Pazop en Waterloo. Het tweetal nam ook mee het album First Battle van Waterloo op. Naast dat viertal kwam ook nog Paul Elias bij de groep. Hij speelde als gitarist bij Michel Fischer en André Bialek. Daarnaast is er ook nog Tony Malisan die de drummer van Esperanto was en ook mee op het album speelt als sessiemuzikant. Tegen het einde van 1976 trokken ze de studio in en namen ze een album op dat bij de meeste vooral doet denken aan de Canterbury scene.

Links: Charles Loos in de jaren ’80 (© Jacky Lepage) — Rechts: Michel Herr, Steve Houben, Charles Loos en Sadi (op piano), repetitie voor «Saxo 1000», Conservatorium van Luik, 1979 (© Jacques Joris)

Het album kwam tegen het begin van 1977 uit op International Bestseller Company. Alle songs behalve Sweetank en Jeronimo werden geschreven door Charles Loos. Het album werd opgenomen door Erwin Vervaecke die ook de producer was van een aantal albums van Machiavel. Het album bestaat uit free jazz, avant-garde en vooral veel experimenteerdrang met hier en daar wat progressieve rock erdoor gedraaid. Wat op zich ook wel erg opvallend is omdat Charles Loos eigenlijk Cos voor ongeveer die reden achter zich had gelaten. Abraxis bracht maar een album uit maar wel een album dat eigenlijk een verborgen pareltje is. Ook een groep als Focus passeert soms de gedachten door dat vleugje klassieke muziek dat er her en der in vervat zit.

Koop op Discogs

Dit artikel is een van de delen van een heuse (onder)zoektocht in de wereld van de Belgische muziek. Deze zoektocht zijn we begonnen door een lijst samen te stellen met een honderdtal Belgische albums. Een zoektocht die ons leidt naar alle uithoeken en lagen van de Belgische muziek. De vereisten waaraan de uitgekozen releases moeten voldoen dat is dat het albums of verzamelalbums zijn, ze van voor 2010 dateren en dat ze moeten zijn (her)uitgebracht op vinyl. We begonnen met een selectie van 100 albums maar de selectie werd steeds moeilijker omdat we maar albums bleven vinden waarvan de geschiedenis moet verteld worden, de muzikale impact belangrijk is of het te lang onder de radar is gebleven. Uiteindelijk werd het een lijst van 600 albums waarvan dit artikel de achtste in de rij is.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Gunther Ramysen

Gunther Ramysen

More from Medium

Freddy the Thingbug

La cumbre de los dioses / The Summit of the Gods

BEWARE With GlucoTrust! GlucoTrust Review! Does GlucoTrust Work? How To Take Gluco Trust?

Call for Entries: ‘Dive’ | International A tourist center to discover the underwater city of Shi…