Demofarm
Published in

Demofarm

Hoe Afrikaanse ritmes en newage hand in hand gaan op Live van Afro-Disiak

Kratgraven Op Z’n Belgisch | 015/600

Alain Gilbert is een percussionist en toetsenist maar ook een hoogleraar in de statistiek. Hij staat aan de basis van groepen als Anathème, Acousmie, Musicavomir, Presque Rien, Kivits, L’Ampleur Des Degats en nog verschillende andere. Daarnaast speelde hij ook een grote rol in het theaterlandschap in Wallonië. Hij componeerde muziekstukken voor tal van theatervoorstellingen van het Theatre de L’Esprit Frappeur, Le Rideau de Bruxelles, le Théâtre Benjamin en vooral voor het Théâtre du Tilleul. In de late jaren ’80 is hij een van de drijvende krachten om een nieuwe band Afro-Disiak op te richten.

Releasejaar - 1988
Producer - Afro-Disiak
Platenlabel - Franc'Amour
Tracklist
---------
A1. - Totems
A2. - Into Africa
A3. - Peau D'Orange
A4. - Telejayi II
B1. - Sigmund
B2. - Tambours D'Eau
B3. - Chant Vaudou II

Die groep richt hij samen op met Bob Dartsch, Poney aka Claude Gross en John Valcke. In 1986 brengen ze hun eerste single Kigambo uit. De b-kant Chant Vaudou kwam in 2018 terecht op de verzamelaar Discophilia Belgique van Sdban Records. Nadien volgde nog de single Lili met op de b-kant Telejaki. Echt grootser werd het wanneer ze hun definitieve line-up hadden met John Valcke op bas, Bob Dartsch op drums, Alain Gilbert op toetsen, Baudouin Dehaye en Poney Gross op percussie en B.J. Scott, Joanna Michel en John Valcke op zang. Met die line-up brachten ze in 1988 hun eerste en enige LP uit.

En dat was een LP die ze live opnamen tijdens enkele concerten. Afro-Disiak bracht vooral erg minimalistische wave met daaroverheen een hele laag afrikaanse en zuid-amerikaanse invloeden. Zelf stelden ze zich in een brochure van het Waalse ministerie van cultuur voor als “Il chauffe, ce groupe, et le thermomètre risque de passer la barre des quarante degrés à l’ombre. Une énergie percutante, de l’humour, des rythmes fous aux couleurs de l’Afrique et de l’Amérique du Sud… avec Afro-Disiak, c’est la fête assurée.” Het waren ook de late jaren ’80 en de new-age was ook in volle opmars en dat is waar het album ook dikwijls aan doet denken met als voorbeeld het nummer Tambours d’Eau. Nadien krijg je nog een overvloed van Afrikaanse ritmes, Zuid-Amerikaanse percussies en vooral erg veel sfeer.

Hier en daar zit er ook wat humor in en wat ik enorm kan appreciëren dat is dat ze zichzelf niet altijd even serieus nemen. De groep heeft na de release van het album niet echt lang meer bestaan maar ze hadden ook allemaal wel een enorme voor- en nageschiedenis in het Belgische muzieklandschap. Bob Dartsch was drummer geweest bij Cos, Poney Gross zat voordien bij de Franstalige punk/hardrockband Red ‘n Black, John Valcke zat bij Wallace Collection en Daydream, Joanna Michel zong mee op Je Suis Gaga van de Kris De Bruyne Band, Beverly Jo Scott zong backing vocals in voor onder meer Soulsister, 2 Belgen, Viktor Lazlo en tal van andere en Baudoin Dehaye verzorgde de percussie voor André Bialek, Raphy en Jofroi.

Koop op Discogs

Dit artikel is een van de delen van een heuse (onder)zoektocht in de wereld van de Belgische muziek. Deze zoektocht zijn we begonnen door een lijst samen te stellen met een honderdtal Belgische albums. Een zoektocht die ons leidt naar alle uithoeken en lagen van de Belgische muziek. De vereisten waaraan de uitgekozen releases moeten voldoen dat is dat het albums of verzamelalbums zijn, ze van voor 2010 dateren en dat ze moeten zijn (her)uitgebracht op vinyl. We begonnen met een selectie van 100 albums maar de selectie werd steeds moeilijker omdat we maar albums bleven vinden waarvan de geschiedenis moet verteld worden, de muzikale impact belangrijk is of het te lang onder de radar is gebleven. Uiteindelijk werd het een lijst van 600 albums waarvan dit artikel de 15de in de rij is.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Gunther Ramysen

Gunther Ramysen

More from Medium

Manifold Learning

Written Agreement for Housesitting

Meaningful Engagement between Distributors and Preferred Manufacturers with Rebate.ai — Rebate.AI

Rebate.ai — Buying Groups Rebate Management Platform

Field Trip to Cambridge