Demofarm
Published in

Demofarm

Hoe Age met Landscapes in België een belangrijke pioniersrol had in de elektronische muziek

Kratgraven Op Z’n Belgisch | 016/600

In 1976 kwamen Guy Vachaudez en Emmanuel D’Haeyere elkaar tegen terwijl ze de albums Irrlicht van Klaus Schulze en Rubycon van Tangerine Dream vast hadden. Ze begonnen met elkaar te praten en ze kwamen zo te weten dat ze alletwee thuis een synthesizer hadden staan. Kort nadien kwamen ze terug samen maar deze keer met hun synthesizers erbij. Op dat moment was Alain er ook nog bij waar ze verschillende keren mee samen speelden maar hij ging al snel een andere richting uit. Hij was de letter A in AGE terwijl de G voor Guy stond en de E voor Emmanuel. Vanaf 1977 begon het allemaal wat serieuzer te worden. Het tweetal groeide thuis op met klassieke muziek.

Releasejaar - 1980
Producer - Emmanuel D'haeyer, Guy Vachaudez, Herreman Jacques
Platenlabel - Gamm Record
Tracklist
---------
A1. - Hymalaya
A2. - Symfonieën
A3. - Landscape
A4. - Electronics
B1. - La Corde D'Argent
B2. - Plage
B3. - Ritmo

Emmanuel leerde Klaus Schulze en Tangerine Dream kennen nadat hij artiesten als Pink Floyd, Yes, Genesis, Mike Oldfield, Vangelis en Jean-Michel Jarre had leren kennen. Hij ontdekte Jimi Hendrix wanneer hij twaalf jaar was en voor Guy was het begin van alles de ontdekking van Mike Oldfield en Tubular Bells in 1974. In augustus 1980 trok het tweetal naar de Studio Multi-Track 24 in Doornik. Multi-Track 24 was de vaste studio van Gamm Record. Het label waar ze een platencontract hadden gekregen. Voor de twee was het erg moeilijk om zich aan te passen aan de meerdere sporen in de studio. Iets wat ze niet gewend waren omdat ze normaal gezien thuis alles live speelden en ze ook niet veel ervaring hadden.

Landscapes werd op drie dagen tijd opgenomen en de studiotechnieker had totaal geen ervaring met hun soort muziek. Het was voor hen vooral moeilijk om de technieker te laten begrijpen wat zij wilden en hem te laten zien hoe zelf werkten. Muzikaal brachten ze op het eerste album vooral een symbiose tussen de klassieke muziek en de minimalistische ambient en hier en daar een vleugje new-age. Er zit op het album een enorme muzikaliteit door het gebruik van de vele synthesizers, equalizers, drumcomputers, …. Er was nog geen MIDI om de instrumenten met elkaar te laten verbinden en alle instrumenten stonden los van elkaar of ze werden verbonden door apparaten die ze zelf maakten.

Bij Symfonieën hoor je overduidelijk de invloed van een man als Klaus Schulze op hetgeen ze doen. La Corde D’Argent is dan weer pure synthpop terwijl Plage zich meer in de richting begeeft van Vangelis. Guy Vachaudez zijn broer Marc drumt ook op enkele nummers van het album. Na dit eerste album zou Age in 1982 het album Dimensions uitbrengen. Bij die release zouden ze de deur niet alleen op een kier zetten voor de new-age maar ze gewoonweg helemaal openzetten. In 1982 brengen ze nog de tape Symphonie Pour La Terre / Symphonie Pour La Mer uit en in 1990 brengen ze nog het album Escales uit. Nadien blijft het stil rond de groep en duiken ze pas terug op als het 2015 is met het album Hall Of Memory en vanaf dan brengen ze geregeld in eigen beheer een album uit.

Koop op Discogs

Dit artikel is een van de delen van een heuse (onder)zoektocht in de wereld van de Belgische muziek. Deze zoektocht zijn we begonnen door een lijst samen te stellen met een honderdtal Belgische albums. Een zoektocht die ons leidt naar alle uithoeken en lagen van de Belgische muziek. De vereisten waaraan de uitgekozen releases moeten voldoen dat is dat het albums of verzamelalbums zijn, ze van voor 2010 dateren en dat ze moeten zijn (her)uitgebracht op vinyl. We begonnen met een selectie van 100 albums maar de selectie werd steeds moeilijker omdat we maar albums bleven vinden waarvan de geschiedenis moet verteld worden, de muzikale impact belangrijk is of het te lang onder de radar is gebleven. Uiteindelijk werd het een lijst van 600 albums waarvan dit artikel de 16de in de rij is.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Gunther Ramysen

Gunther Ramysen

More from Medium

Floki Inu ($FLOKI) Gets Introduced to ‘Hundreds of Millions New People’

The prisoner’s dilemma that explains what influences more when making decisions

Adored: The Beginning

Coinbase adds nearly 100 crypto assets for trading in 2021