Demofarm
Published in

Demofarm

Hoe Airwave met Trilogique zich een weg wist te banen naar de top van de trance

Kratgraven Op Z’n Belgisch | 017/600

Airwave is het alter-ego van de uit Brussel afkomstige Laurent Veronnez. Veronnez experimenteerde vanaf zijn 14 jaar met synthesizers en computers. Wanneer hij 18 jaar is trekt hij met zijn songs naar enkele platenlabels. Bonzai Records was door zijn voorliefde voor Yves Deruyter een van zijn favoriete platenlabels. Wanneer hij daar zijn eerste demo’s laat horen krijgt hij een snel een platencontract aangeboden. Zijn eerste kleine successen heeft hij onder de namen PLG, North Pole, Montera en Magnetix in het hard-trance genre.

Releasejaar - 2006
Producer - L-Vee
Platenlabel - Bonzai Music/Bonzai Trance Progressive
Tracklist
---------
A1. - Symphony Beneath A Summerstorm
B1. - Higher & Higher
B2. - Ubiquity
C1. - Mice
D1. - When Things Go Wrong 2006
D2. - Hardtek
E1. - Hello Sunshine (Vocal Club Mix)
F1. - Sunspot 2006
F2. - Save Me (Whiteroom Remix)

Maar zijn echte grote doorbraak kwam er met de eerste release onder het alter-ego Fire & Ice samen met DJ Fire. Ondertussen verhuisde Airwave naar Antwerpen en begon hij zich meer en meer te richten op het maken van nummers maar ondertussen hield hij ook de vinger aan de pols als DJ. Vanaf 1998 zette hij de grote stap en ging hij zich fulltime met muziek bezighouden. Zijn focus lag vanaf dan vooral op Airwave. Uiteindelijk ontdekken grote Nederlandse DJ’s als DJ Tiësto, Ferry Corsten en Armin Van Buuren zijn muziek.

Ze spelen een hele belangrijke rol in het verspreiden van zijn naam. Zo vraagt DJ Tiësto hem naar 2 remixen van zijn hit-single In My Memory terwijl Armin Van Buuren dan weer met hem ging samenwerken aan de nummers Sunspot en Slipstream. Twee nummers die op hun debuutplaten Believe van Airwave en 76 van Armin Van Buuren terechtkomen. Ondertussen is zijn naam wijdverspreid en trekt hij met zijn muziek de wereld rond. Hij tourt door landen en gebieden als Groot-Brittannië, Azië, Nieuw-Zeeland en Canada. In 2002 komt zijn debuutalbum Believe uit en vanaf dan gaat het allemaal nog wat sneller.

Airwave doorheen de jaren …

Een nummer als Ladyblue wordt een echte klassieker binnen het genre. Ook singles als Innerspace en Alone In The Dark vallen goed in de smaak. Verschillende jaren later was het moederbedrijf van Bonzai Records failliet gegaan en stapte Laurent Veronnez mee in het nieuwe Banshee Worx samen met Fly, Marnik & Yves Deruyter. In 2006 komt Airwave zijn meesterwerk Trilogique uit. Trilogique is een album dat op CD uit drie delen bestaat. Het eerste deel was vooral een duik in het genre waar hij bekend voor stond terwijl hij op de twee andere delen dan weer nieuwe oorden opzocht.

Eerste Releases als PLG, North Pole, Montera en Magnetix

Met het album liet hij horen dat hij erg veelzijdig is. Maar op vinyl verscheen eigenlijk een soort van best-of van diezelfde CD. De vinylversie bevatte maar negen nummers terwijl er op de CD en de digitale versie dertig nummers stonden. De vinylversie van het album opent met het overdonderende en tien minuten durende nummer Symphony Beneath A Summerstorm dat dan weer niet te vinden is op de CD-versie. Het nummer zet direct de sfeer neer waar de rest van het album nog naartoe gaat. Higher & Higher is dan weer onvervalste en pure trance.

Het album was bij vele tranceliefhebbers de favoriet van het jaar. Nummers als Mice, Hardtek, Hello Sunshine en Sunspot 2006 zetten alles in lichterlaaie en gaven Airwave vooral een internationale uitstraling met zich mee. Het album opende voor hem de echt grote deur van de roem want het zorgde ervoor dat Airwave op de grootste festivals kwam te staan. En ondertussen heeft hij nog verschillende andere releases uitgebracht met als extra hoogtepunt toch wel de verzamelaar 20 Years waarop hij zijn beste nummers heeft verzameld. Maar Trilogique blijft toch een memorabel werkstuk waarop hij als Airwave liet horen dat hij op de top van zijn kunnen stond.

Koop op Discogs

Dit artikel is een van de delen van een heuse (onder)zoektocht in de wereld van de Belgische muziek. Deze zoektocht zijn we begonnen door een lijst samen te stellen met een honderdtal Belgische albums. Een zoektocht die ons leidt naar alle uithoeken en lagen van de Belgische muziek. De vereisten waaraan de uitgekozen releases moeten voldoen dat is dat het albums of verzamelalbums zijn, ze van voor 2010 dateren en dat ze moeten zijn (her)uitgebracht op vinyl. We begonnen met een selectie van 100 albums maar de selectie werd steeds moeilijker omdat we maar albums bleven vinden waarvan de geschiedenis moet verteld worden, de muzikale impact belangrijk is of het te lang onder de radar is gebleven. Uiteindelijk werd het een lijst van 600 albums waarvan dit artikel de 17de in de rij is.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Gunther Ramysen

Gunther Ramysen

More from Medium

My response to the ‘Carl Schmitt Discussion’ group

At thirty, I reflect

USA CHINA trade War, USA and CHINA trade War and trade war USA CHINA

At the age of 13 my beautiful, smart, popular, athletic, and seemingly healthy daughter was…