Demofarm
Published in

Demofarm

Hoe Alain Buro op het geniale Fume C’est Du Belge chanson en progressieve rock mengde met maatschappijkritische teksten

Kratgraven Op Z’n Belgisch | 018/600

Er zijn heel wat Belgische albums die hoog op de verlanglijstjes van verzamelaars van het zwarte goud staan. Maar Fume, C’est Du Belge van Alain Buro is bij het grote publiek net iets minder bekend. Het is een album dat zich ergens nestelt in een rare mengelmoes van chanson en progressieve rock. Om het album verder te kunnen kaderen is het belangrijk om terug in de tijd te stappen en naar de eerste muzikale stappen van Alain Bureau (zoals Alain echt heette) te gaan kijken.

Die eerste stappen zette de van Lessines afkomstige muzikant als lid van de psychedelische hardrockformatie Light Fire. Light Fire haalde zijn mosterd onder meer bij Led Zeppelin en andere vergelijkbare bands uit diezelfde periode. In Light Fire zat naast Alain Bureau als gitarist ook toetsenist Guido Vanden Hauwe die voordien al zijn sporen had verdiend bij Clee’s Five. Daarnaast zat in Light Fire ook drummer Chris De Brakeleer, Luc Cosyns op zang en een of andere Marcel op basgitaar. Ook de vorig jaar overleden gitarist Clee Van Herzeele heeft zeker nog bij Light Fire gezeten. Clee Van Herzeele was de naamgever en gitarist van Clee’s Five en later ook de vaste muzikale arrangeur van Walter De Buck.

Releasejaar - 1975
Producer - Lou Deprijck
Platenlabel - Omega International/Up/Fonior
---------
A1. - Trilogie
A1.1 La Chine
A1.2 Bah... 't Es Niks, Santei
A1.3 La Race Des Soiffards
B1. - Brel
B2. - Les Réactions Chimiques
B3. - Grandeur Et Décadance
B4. - Post-Scriptum

Met Light Fire brengen ze in 1970 op Pink Elephant de twee singles My Baby Is Sweet en Love Is Outside uit. In 1973 probeert hij het op zichzelf en brengt hij de single Prends Ma Main uit. De single die binnen de lijntjes van de chanson kleurt doet niet echt veel en al snel komt hij onder de hoede van Lou Deprijck. Alain Bureau verandert zijn naam van Bureau naar het beter klinkende Buro. Lou Deprijck neemt met hem de singles Ma Cunégonde en Qui Pour Non op. Die twee singles komen uit in 1974 en doen ook weer niet erg veel. In 1974 gaan ze naar Studio Madeleine om daar zijn debuut Fume, C’est Du Belge te gaan opnemen met wederom Lou Deprijck achter de knoppen als producer.

Voor het album werd Buro bijgestaan door Robert Beleyn op gitaar, Gerry D’Ayens op percussie en drums en Eric De Wolf op zang en bas. Zij speelden ook mee op zijn vorige singles. Fume, C’est Du Belge opent met Trilogique. Een song die zoals je al wel kan vermoeden eigenlijk een trilogie is van drie aparte nummers (La Chine, Bah… ‘t Es Niks, Santei, La Race Des Soiffards). La Chine is een song die vrij stevig van start gaat en progressieve rock mengt wat oosterse invloeden. Bah… ‘t Es Niks, Santei is een geweldige song waarin de progressieve rock mooi aangevuld wordt met wat invloeden uit de hardrock. Uitgesponnen gitaren en dromerige toetsenpartijen die ervoor zorgen dat we naar het einde van de trilogie gedreven worden. Luister ook vooral naar de geweldige dwarsfluitpartij met nadien die fantastische gitaarsolo.

Het nummer L’Etang Mort sluit de a-kant op een erg stevige manier af terwijl ze met Brel weer iets totaal anders doen. Want voor Brel werd hij niet bijgestaan door zijn vaste kompanen maar door de muzikanten van Adamo. Wat ze hier doen op het album doet vooral denken aan de Franstalige progressieve rock van artiesten als Ange en Mona Lisa. Grandeur Et Décadence heeft niet enkel grandeur in zijn titel zitten maar ook in de manier waarop het nummer aangevat wordt. Fume C’est Du Belge is een geweldige plaat waarop progressieve rock en maatschappijkritische teksten hand in hand gaan. De foto op de cover is genomen in het iconische À café la Mort Subite in Brussel. Nadien zou Alain Bureau nog opduiken bij de punkband Hubble Bubble en bij cold-wave band Kuruki. Maar dat zijn weer verhalen voor later.

Koop op Discogs

Dit artikel is een van de delen van een heuse (onder)zoektocht in de wereld van de Belgische muziek. Deze zoektocht zijn we begonnen door een lijst samen te stellen met een honderdtal Belgische albums. Een zoektocht die ons leidt naar alle uithoeken en lagen van de Belgische muziek. De vereisten waaraan de uitgekozen releases moeten voldoen dat is dat het albums of verzamelalbums zijn, ze van voor 2010 dateren en dat ze moeten zijn (her)uitgebracht op vinyl. We begonnen met een selectie van 100 albums maar de selectie werd steeds moeilijker omdat we maar albums bleven vinden waarvan de geschiedenis moet verteld worden, de muzikale impact belangrijk is of het te lang onder de radar is gebleven. Uiteindelijk werd het een lijst van 600 albums waarvan dit artikel de 18de in de rij is.

Bronnen

http://ezhevika.blogspot.com/2009/07/alain-buro-fume-cest-du-belge-1975.html

http://docoverblog.blogspot.com/2019/03/cest-vraiment-du-belge.html

https://johnkatsmc5.tumblr.com/post/180183868184/alain-buro-fume-cest-du-belge-1975-belgium

https://jazzrocksoul.com/artists/alain-buro/

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Gunther Ramysen

Gunther Ramysen

More from Medium

How to do green mining without ruining the world?

CS371p Spring 2022: Manasi Ramadurgum — Week 14

Connect the dots

Improving The Critical Thinking with Question Formulation Technique (QFT)