Demofarm
Published in

Demofarm

De impact van As Heard On Radio Soulwax Pt. 2

Kratgraven op z’n Belgisch| 002/600

Dit eerste artikel is het begin van een heuse zoektocht in de wereld van de Belgische muziek. Een tocht die we zijn begonnen door een lijst samen te stellen met een honderdtal Belgische albums. Een zoektocht die ons leidt naar alle uithoeken en lagen van de Belgische muziek. De vereisten waaraan de uitgekozen releases moeten voldoen dat is dat het albums of verzamelalbums zijn, ze van voor 2010 dateren en dat ze moeten zijn (her)uitgebracht op vinyl.

We begonnen met een selectie van 100 albums maar de selectie werd steeds moeilijker. Dit omdat er maar albums bleven opduiken die op een of andere manier een belangrijke impact had op het verdere verloop en de ontwikkeling van de Belgische muziek. Uiteindelijk werd het een lijst van 600 albums.

Releasejaar - 2002 (2012)
Producer - 2 Many DJ's
Platenlabel - PIAS
Tracklist
---------
A1.1 - Emerson Lake & Palmer - Peter Gunn (Live)
A1.2 - Basement Jaxx - Where's Your Head At (Head-A-Pella)
A2 - Peaches - Fuck The Pain Away
A3 - The Velvet Underground - I'm Waiting For The Man
A4 - Polyester - J'Aime Regarder Les Mecs
A5 - Sly And The Family Stone - Dance To The Music
A6 - Ready For The World - Oh Sheila (A Capella)
A7.1 - Bobby Orlando - The "O" Medley
A7.2 - Felix Da Housecat - Silverscreen-Shower Scene
B1.1 - The Stooges - No Fun
B1.2 - Salt 'N' Pepa - Push It
B2.1 - Hanayo With Jürgen Paape - Joe Le Taxi
B2.2 - The Jets - Crush On You (A Capella)
B3.1 - Funkacise Gang - Funkacise
B3.2 - Soul Grabber - Motocross Madness
B3.3 - Lil Louis And The World - French Kiss
B4 - Zongamin - Serious Trouble
B5 - Garbage - Androgyny 'Thee Glitz Mix' By Felix Da Housecat
B6.1 - Frank Delour - Disc Jockey's Delight Vol. 2
B6.2 - The Residents - Kaw-Liga (Prairie Mix)
B7 - Carlos Morgan - Shake Your Body
B8 - Alphawezen - Into The Stars (Firebirds Remix)
B9.1 - Copyright - Concepts
B9.2 - Nena - 99 Luftballons
C1.1 - Destiny's Child - Independent Woman Part 1 (A Capella)
C1.2 - 10CC - Dreadlock Holiday
C2.1 - Dolly Parton - 9 To 5
C2.2 - Royksopp - Eple
C3 - Arbeid Adelt - Death Disco
C4 - Jeans Team feat. MJ Lan - Keine Melodien
C5.1 - Skee-Lo - I Wish (A Cappella)
C5.2 - Maurice Fulton Presents Stress - My Gigolo
C5.3 - The Breeders - Cannonball
D1 - The Cramps - Human Fly
D2 - The Wildbunch - Danger! High Voltage
D3 - Op:l Bastards - Don't Bring Me Down
D4 - ADULT - Hand To Phone
D5 - Vitalic - La Rock 01
D6 - Queen Of Japan - I Was Made For Loving You
D7.1 - New Order - The Beach
D7.2 - Detroit Grand Pubahs - Sandwiches (A Capella)
D8 - Lords Of Acid - I Sit On Acid (Soulwax Remix)
D9 - Streamer feat. Private Thoughts In Public Places

Jarenlang krijgen de Dewaele-broers van hun platenlabel PIAS vrij spel om hun creatieve exploten naar buiten te brengen. Hun buitenlandse avonturen zijn meestal een verlies voor het platenlabel maar platenbaas Kenny Gates gelooft rotsvast in zijn poulains Stephen en David Dewaele. Zo investeert hij een heleboel geld in de opnames van hun debuut Leave The Story Untold uit 1996. En voor het tweede album Much Against Everyone’s Advice uit 1998 mogen ze de studio induiken met topproducer Dave Sardy. Dat ze een eersteklas behandeling krijgen bij het platenlabel is een understatement van jewelste.

Met dat tweede album in de achterzak moeten de broers zich houden aan een stevig tourschema. Elke avond spelen ze diezelfde songs waardoor de verveling al snel toeslaat bij de broers. Zoals we in het boek “Belpop — De Eerste Vijftig Jaar” van Jan Delvaux lezen trekken de twee broers na hun optredens dikwijls naar de clubs waar ze vragen of ze zelf niet mogen draaien omdat ze de muziek die er gespeeld wordt niet echt goed vinden. Op die aftershows draaien ze muziek onder de naam The Flying Dewaele Brothers. Een bijnaam die ze te danken hebben aan Chris Goss de producer van hun eerste album.

Hij noemde hen zo omdat ze zo snel waren met het bedienen van het mengpaneel in de studio. De broers hadden een hele eclectische muzieksmaak en dachten niet echt in genres. Het DJ’en was voor de broers puur plezier en in 1999 mochten de Dewaeles niet alleen Rock Werchter openen met Soulwax maar ook afsluiten als The Flying Dewaele Bro’s. Mark Coenen die in 1999 producer was bij Studio Brussel was aan het werken aan een nieuw radioprogramma Hank The DJ. De inspiratie voor het programma haalde Coenen bij het iconische album My Life In The Bush Of Ghosts van Brian Eno en David Byrne. Voor het radioprogramma werd aan verschillende artiesten gevraagd om te spelen met songs en samples die niet bedoeld waren om met elkaar gecombineerd te worden.

De zogenaamde mash-ups (what’s in a name) die toen ook in volle opgang waren en waarvoor Studio Brussel artiesten aantrok als DJ 4T4, Praga Khan, Discobar Galaxie en Extince. De eerste reeks van afleveringen kwam op de radio van 1999 tot 2000. In 2001 keerden de broers nog eens terug voor Hang The DJ en mochten ze de hele show alleen onder handen nemen. Het was exact hetzelfde concept maar dit keer kwam hun perfectionisme en hun ervaring naar boven. Zo duurde het maken van een mix voor Hank The DJ maar een dag en vooral erg last-minute terwijl ze voor Hang The DJ er meer hun tijd voor namen. Hang The DJ zou op de radio lopen van 2001 tot 2002.

Ondertussen begon Kenny Gates meer en meer aan de mouw van de broers te trekken. Hij zag enorm veel potentieel in wat op ze op de radio deden en probeerde de broers te overtuigen om er een album van te maken. Uiteindelijk na veel vijven en zessen geven de broers toch toe en bezorgen ze Kenny Gates een lijst met 187 nummers die ze gecleard willen hebben om te kunnen gebruiken op het album. De rechten voor de songs clearen is een helse job en een half jaar later waarin meer dan 860 e-mails en 160 faxen verstuurd worden en ontelbare telefoontjes naar 45 platenmaatschappijen worden gepleegd is de eerste aanzet om een album te maken tot een einde gekomen. De rechten voor 114 van de 187 nummers zijn gecleard en de broers mogen aan de slag gaan om alles te mixen.

Ze gebruiken liefst 114 verschillende songs voor 46 tracks. Origineel komt het album in 2002 alleen op CD uit maar in 2014 verschijnt het album ook als LP voor Record Store Day. Het album was niet alleen belangrijk voor de Belgische muziek, maar ook wereldwijd zou het een enorme impact hebben. Het was niet alleen de eerste officiële mash-upplaat ooit, maar het belandde ook op de eerste plek in de eindejaarslijst van de New York Times. Een ongeziene prestatie voor een Belgische plaat. Voor de hoes van het album gebruikte ontwerper Marc Meulemans een foto van Elton John die uit Langans Brasserie komt en het vredesteken laat zien. Meulemans doet een bruine zak over het hoofd van Elton John om problemen met de rechten te vermijden. Maar de originele fotograaf Richard Young weigert om hen de foto te laten gebruiken en Meulemans vindt er niets beters op dan de hele foto te verwijderen met typex en enkel de bruine zak over te laten.

Het is dit beeld dat het jaar nadien gebruikt wordt wanneer de cd heruitgebracht wordt. Van zodra je het album op de speler legt is het feest al op volle gang. Die eerste tonen van Peter Gunn van Emerson, Lake & Palmer waaroverheen Where’s Your Head At gemixt wordt. Het maakt direct duidelijk dat de broers thuis zijn in vele genres en ze ook een enorme durf tentoonspreiden. Want op dat moment zat het muzikale spectrum veel meer in hokjes vast. Het vertoonde een zekere lef en durf om songs van bands zoals The Breeders, The Velvet Underground en The Stooges te mengen met clubfavorieten van artiesten a la Basement Jaxx, Felix Da Housecat en Destiny’s Child. Ook internationaal valt het album erg in de smaak want er worden meer dan 500.000 stuks van verkocht.

At this point, though, all I hear is a temporary house-party enhancer that, while fun for a while, isn’t the kind of thing you’re going to come back to in five years (or even two) to find that it’s withstood the test of time. Enjoy it while you can. — Quote uit de recensie die Rob Mitchum voor Pitchfork schreef over 2 Many Dj’s — As Heard On Radio Soulwax Pt. 2

Kenny Gates had dus toch zijn gelijk gehaald. Nu we enkele jaren later terugkijken naar het album is het wel duidelijk dat Rob Mitchum van Pitchfork in zijn recensie van het album een kleine flater heeft begaan: “At this point, though, all I hear is a temporary house-party enhancer that, while fun for a while, isn’t the kind of thing you’re going to come back to in five years (or even two) to find that it’s withstood the test of time. Enjoy it while you can.”

Koop op Disco.gs
Beluister Hank The DJ & Hang The DJ op 2ManyBootlegs.com

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Gunther Ramysen

Gunther Ramysen

More from Medium

7 Best Failproof Ways to Sell Used Phones at Your Cell Phone Repair Shop — General Info Blog

Finding optimal color preference — Through the Machine Learning Technology

Interview with Robert O’Connor about How to Achieve Smooth Handovers

Do you know how to use sales mistakes to learn?