Demofarm
Published in

Demofarm

Hoe een ongelukkig toeval zou leiden tot 8 Neo-Pathetic Scenes van Adult Fantasies

Kratgraven Op Z’n Belgisch | 013/600

Volgens de legende zou Adult Fantasies opgericht zijn wanneer Gerry Vergult (Aroma Di Amore) per ongeluk de opnames van zanger en accordeonist Dirk Seghers op dezelfde tape zou opnemen als die van multi-instrumentalist Gerrit Valckenaers. Het klonk zo goed dat het duo besloot om samen verder te gaan onder de naam Adult Fantasies. Al snel kregen ze onderdak bij Antler Records. Een label dat bekendstaat voor de EBM en synth-rock maar Adult Fantasies is toch totaal iets anders. De groep werd ergens omschreven als experimental art rock with EBM invloeden. Een omschrijving die nogal kort door de bocht gaat. In 1988 doken ze de studio in om hun eerste album 8 Neo-Pathetic Scenes op te nemen.

Releasejaar - 1988
Producer - Gerry Vergult
Platenlabel - Antler Records
Tracklist
---------
A1. - Fresh Kills
A2. - Life In Transit
A3. - But... You Are My Father's Wife! (Neo-Pathetic Drama)
A4. - Daddy-Bear
B1. - Give That Dog A Bone
B2. - In Darkness I Dwell (Renaissance Theme)
B3. - Lederhosen, Zack, Zack!
B4. - Parsi

Gerry Vergult zat achter de knoppen en haalde ook zijn gitaar boven. 8 Neo-Pathetic Scenes is een van die vele albums die zijn tijd eigenlijk ver vooruit was. Een opener als Fresh Kills heeft een erg kil gevoel en zou perfect passen in onze huidige tijd. Het is een nummer dat bezwerend en erg mysterieus is. Life In Transit zet het album even op pauze om je helemaal bij je kraag vast te grijpen en je ergens in een soort van trance achter te laten. Hetgeen Adult Fantasies hier bracht waren beklijvende songs die wat in de buurt komen van wat Nick Cave de laatste jaren laat horen. Het is ook allemaal erg minimalistisch en kalm maar toch weet het op momenten ook erg intens te worden.

8 Neo-Pathetic Scenes brengt minimalistische wave terwijl ze er ook jazz en wereldmuziek erbij halen. Na 8 Neo-Pathetic Scenes brachten de twee nog albums uit als For The Time Being en The No-Sleep Feeling. Nadien zouden Gerry Vergult en Gerrit Valckenaers nog samenwerken als Nasca waarmee ze een album maakten dat pas in 2019 door Cortizona werd uitgebracht. Gerrit Valckenaers zit ook nog in het geweldige The Colorist waarmee hij het veelgeprezen album The Colorist & Emiliana Torrini uitbracht. In 2020 werd ook een compilatie van solowerk van Fred Angst aka Gerry Vergult uitgebracht op Stroom waar ook Gerrit Valckenaers en Dirk Seghers op meespelen.

Foto’s — Stephen Feldman

Nadien bracht Stroom ook nog de compilatie Towers Of Silence uit met daarop een verzameling van nummers uit Adult Fantasies hun drie albums. De muziek van Adult Fantasies is dus duidelijk nog niet vergeten. Gerrit Valckenaers werkt tegenwoordig vooral bij Klara waar hij mee het muziekprogramma Valckenaers en Vanhoudt in goede banen leidt.

Koop op Discogs

Dit artikel is een van de delen van een heuse (onder)zoektocht in de wereld van de Belgische muziek. Deze zoektocht zijn we begonnen door een lijst samen te stellen met een honderdtal Belgische albums. Een zoektocht die ons leidt naar alle uithoeken en lagen van de Belgische muziek. De vereisten waaraan de uitgekozen releases moeten voldoen dat is dat het albums of verzamelalbums zijn, ze van voor 2010 dateren en dat ze moeten zijn (her)uitgebracht op vinyl. We begonnen met een selectie van 100 albums maar de selectie werd steeds moeilijker omdat we maar albums bleven vinden waarvan de geschiedenis moet verteld worden, de muzikale impact belangrijk is of het te lang onder de radar is gebleven. Uiteindelijk werd het een lijst van 600 albums waarvan dit artikel de 13de in de rij is.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Gunther Ramysen

Gunther Ramysen

More from Medium

Eat the Frog with a Pomorodo

4 Simple Clickfunnels Design Hacks That Anyone Can Use To Instantly Boost Conversions

InvestaNews — Dec 15, 2021

How to be a part of the Bondex community…