Demofarm
Published in

Demofarm

Hoe grensverleggend is Skins nog na 10 jaar ?

Een terugblik op hoe grensverleggend het eerste seizoen van Skins na tien jaar nog steeds is en welke impact de reeks heeft op het huidige film en televisielandschap.

In januari 2017 was het tien jaar geleden sinds de eerste aflevering van Skins op televisie werd uitgezonden. Op dat moment maakten we kennis met een groep tieners uit Bristol. Een groep tieners die er een losbandig leven op nahielden. Ze namen drugs, bedrogen elkaar en de ganse tijd vloekten ze ook nog eens op elkaar. De wereld van de televisie en de normale conventies werden volledig overboord gegooid. De makers hielden zich niet aan de standaardregels van hoe een serie voor en over tieners er moest uitzien. Spijtig genoeg werd de tv-reeks bij ons enkel uitgezonden op JIMtv en kregen de uitzendingen niet echt de aandacht die ze eigenlijk verdienden. De impact die de serie had werd serieus overschat in het Verenigd Koninkrijk.

Daar dachten ze dat het losbandige gedrag van de tieners veel meer tieners zou aanzetten tot hetzelfde gedrag. Wat we vooral kunnen concluderen dat is dat Skins een enorme impact had op iedereen die in 2007 tussen 12 en 20 jaar oud was. De verhalen werden wel aardig aangedikt maar voor velen was het vooral een van de eerste televisiereeksen die begreep hoe je jezelf op momenten voelde, met welke angsten je rondliep en hoe je snakte naar de liefde. Het was en is nog steeds een serie om helemaal en direct voor te vallen. En niets beter dan het eerste seizoen helemaal te fileren tot het op het bot. De reeks begint met een hels tempo en met de eerste aflevering ‘Tony’ hakken ze er direct stevig op in.

De eerste aflevering laat direct zien aan wat je je nog allemaal ongeveer kan verwachten. Zo is er een hilarische scène waarin Sid (Mike Bailey) een ontmoeting heeft met de angstaanjagende drugsdealer aka psychopaat Mad Twatter (Stephen Walters) om drugs te gaan scoren in opdracht van Tony (Nicholas Hoult). Nadien is er het feestje waarop Chris begint te strippen en al snel de aanleiding is voor een massale vechtpartij. Even legendarisch is de scene waarin ze een groepsgesprek hebben via de telefoon en de hele cast bij het begin van de aflevering op een erg vernuftige manier op zeer korte tijd geïntroduceerd wordt. Op het vlak van technologie voelt de serie soms wat gedateerd aan door de andere manier van communiceren.

Toen was het nog gewoon bellen met de gsm terwijl de generatie tieners van nu vooral communiceren met WhatsApp, Messenger, Snapchat, Facebook en dergelijke. Ook het taalgebruik is soms wat anders door de vrijpostige manier waarop de reeks allerlei thema’s weet behandelen. Het acteerwerk van de jonge acteurs is uitstekend. Sommige acteurs van de televisiereeks groeiden uit tot regelrechte klasbakken. Terwijl anderen er dan weer de brui aangaven. Het grootste voorbeeld daarvan is toch wel Dev Patel die zijn eerste acteerervaring opdeed met Skins aangezien hij voordien nooit had geacteerd en ook geen acteerlessen had gevolgd. Ondertussen is Dev Patel uitgegroeid tot een acteur die op zijn 27ste al bijna voor alle film en televisieprijzen genomineerd is geworden en er ook al verschillende mee naar huis nam.

Andere voorbeelden van uitstekende acteurs die uit de serie zijn voortgekomen zijn er ook te vinden zoals Nicholas Hoult, Kaya Scodelario, Luke Pasqualino en Jack O’Connell. Maar ook Joe Dempsie en Hannah Murray die we tegenwoordig vooral kunnen kennen van Game of Thrones waarin ze respectievelijk de rollen van Gendry en Gilly voor hun rekening nemen. Ook achter de schermen zijn er wat talenten uit voortgekomen zoals Jack Thorne die momenteel hoge toppen scheert als scenarist en toneelschrijver. Hij schreef onder meer het toneelstuk van Harry Potter en The Cursed Child. In de cast en crew van Skins zat dus heel wat talent. De eerste aflevering van Skins stopt op een erg eigenzinnige manier.

Iets waar de serie in zijn eerste seizoen ook garant voor stond. Een ander woord om de serie ook mee te omschrijven is authenticiteit. Want waar de serie vooral in excelleert dat is de stijl en de manier waarop ze je een inzicht bieden in de leefwereld van tieners. Authenticiteit en eigenzinnigheid zijn vooral de grote krachten van de serie. Krachten en eigenschappen die 13 Reasons Why en Riverdale ook met zich meedragen. We zijn benieuwd of deze twee binnen 10 jaar ook nog steeds even stevig overeind blijven staan zoals Skins het eigenlijk nog steeds doet. Wij weten vooral dat toen we de serie zagen ook droomden van een leven vol rock ‘n roll en de nodige pepmiddelen maar dat het vooral bleef bij een droom naar avontuur. Skins blijft ons nog altijd bij en zal nog hele generaties aan tieners doorheen die moeilijke jaren helpen.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Gunther Ramysen

Gunther Ramysen

More from Medium

BTF 4Kids Sets Make a Difference In The Lives of Rural Area Students…

Social Care needs to change NOW!

Social care in crisis, millions to suffer

The End of Sound and The Beginning of Loud Anxieties

What would you like to see?