Demofarm
Published in

Demofarm

Hoe Trop Petit het hoogtepunt werd van 2 Belgen

Kratgraven op z’n Belgisch| 001/600

Dit eerste artikel is het begin van een heuse zoektocht in de wereld van de Belgische muziek. Een tocht die we zijn begonnen door een lijst samen te stellen met een honderdtal Belgische albums. Een zoektocht die ons leidt naar alle uithoeken en lagen van de Belgische muziek. De vereisten waaraan de uitgekozen releases moeten voldoen dat is dat het albums of verzamelalbums zijn, ze van voor 2010 dateren en dat ze moeten zijn (her)uitgebracht op vinyl.

We begonnen met een selectie van 100 albums maar de selectie werd steeds moeilijker. Dit omdat er maar albums bleven opduiken die op een of andere manier een belangrijke impact had op het verdere verloop en de ontwikkeling van de Belgische muziek. Uiteindelijk werd het een lijst van 600 albums waarvan dit artikel de première is.

Releasejaar - 1985
Producer - Rembert De Smet
Platenlabel - Vogue Records
Tracklist
---------
A1. Lena
A2. Operation Coup De Poing
A3. Same Song Never Again
A4. I Am A Star
B1. I Was A Fool
B2. Dancing Thoughts
B3. Secret Soul
B4. Brigadier Sabari (Trop Petit)

Het is 1981 en Rembert De Smet en Herman Celis vormen een band die 2 Belgen noemt. Rembert De Smet zou over die naam later zeggen: ‘Het enige wat Herman Celis en ik gemeenschappelijk hebben, is onze nationaliteit.’

Het enige wat Herman Celis en ik gemeenschappelijk hebben, is onze nationaliteit. — Rembert De Smet

Rembert De Smet speelt op dat moment gitaar en is volop aan het experimenteren met de eerste iets of wat betaalbare synthesizers terwijl Herman Celis de drums voor zijn rekening neemt. Tijdens een talentenwedstrijd wordt het tweetal al snel ontdekt door Maurice Engelen. Engelen was getipt door een vriend om toch maar eens te gaan kijken naar de groep terwijl ze optraden in Sint-Niklaas. Engelen was zelf op zoek naar nieuwe bands voor zijn zojuist samen met Roland Beelen opgerichte platenlabel Antler Records.

Het tweetal valt in de smaak van Maurice Engelen en Roland Beelen omdat ze hun geluid op het podium wisten uit te breiden met een gitaarsynthesizer. En Rembert De Smet zette op zijn gitaar zowel bas- als ritmegitaren zodat hij en Celis een totaal eigenzinnig geluid hadden. Ook de podiumpersoonlijkheid van De Smet droeg veel bij aan hun markante en eigenzinnige uitstraling. Het tweetal vond dus snel onderdak bij Antler Records waarbij ze in 1982 hun eerste single Quand Le Film Est Triste uitbrachten. Op de b-kant van de single stond ook de oerversie van Lena. Van die eerste single zouden volgens de overlevering 5- á 6.000 stuks verkocht worden.

Kort na de release van die eerste single weten ze ook de jury en het publiek van Humo’s Rock Rally te overtuigen. Want de 2 Belgen mogen het zilver mee naar huis nemen. Kort nadien en nog in hetzelfde jaar volgt hun eerste naamloze mini-elpee 2 Belgen met daarop heel wat grappige en experimentele songs waarop ook uitstekend te dansen valt. Voor hun tweede plaat Soulsmasking krijgen ze de hulp van enkele muzikanten zoals Jean-Lou Nowé, Herman Truyens en Chris Whitley. Het leverde een erg experimenteel en uitstekend album op maar de grote massa was niet echt mee met wat ze daarop probeerden.

Zo zijn er heel wat geprogrammeerde drumritmes te vinden en is de wereldmuziek al meer aanwezig dan op zijn voorganger. Na de release van het album viel de band ook enkel terug op Rembert De Smet want Herman Celis hield het voor bekeken. De Smet moest op zoek naar andere muzikanten. Gitarist Jean-Lou Noë, bassist Alan Gevaert, pianist Koen Brandt en drummer Uli Kraemer (die Duits was) waren plotseling de 2 Belgen geworden. Ondertussen in 1984 vertrok Rembert De Smet een maand naar Benin en Togo. Daar in Lomé in Togo hoorde hij voor het eerst het nummer Brigadier Sabari van Alpha Blondy.

Door de satirische tekst van Alpha Blondy kreeg De Smet de ingeving om er zijn eigen tekst bij te verzinnen. Het is pas in een platenwinkel in Parijs dat Rembert De Smet ontdekt dat het een nummer van Alpha Blondy is. In Parijs ontmoet hij Alpha Blondy en Alpha Blondy geeft hem de zegen om het nummer naar zijn hand te zetten. Operation Coup De Poing wordt uitgebracht en wordt een enorm succes. Rembert beseft dat dansbare nummers het succesrecept zijn en geeft dit ook toe in een interview. Het is daarom ook dat hij Lena herwerkt naar het nummer zoals we het nu allemaal kennen. Het album Trop Petit wordt ondertussen uitgebracht en de tweede single Lena valt helemaal in de smaak van het grote publiek.

Zo hebben de 2 Belgen ook succes in Frankrijk en Nederland. Wat ook niet echt moeilijk te verklaren is want van zodra je Trop Petit op de platenspeler legt beginnen je benen al op zichzelf alle richtingen uit te gaan. De synths dwarrelen alle kanten uit en vooral de beats weten zich op de juiste plekken te nestelen. Same Song Never Again van hun eerste naamloze plaat werd ook herwerkt tot iets wat in zijn geheel nog meer kracht uitdraagt. Zo krijgen we ook nog nummers zoals I Am A Star en het iets of wat zwoele I Was A Fool. De hoes van het album is door Rembert De Smet zelf uitgedacht. Zo geeft hij in een interview aan dat hij met de cover verwarring wilde stichten.

“Welnu, dat haantje is afkomstig uit het Afrikaanse Togo. Het stond op een postkaartje dat ik daar tijdens een vakantie op de kop tikte. Zo’n blote kip kennen wij hier niet, maar in de tropische landen is dat de normaalste zaak van de wereld”

Zo vertelt hij ook in het interview “Welnu, dat haantje is afkomstig uit het Afrikaanse Togo. Het stond op een postkaartje dat ik daar tijdens een vakantie op de kop tikte. Zo’n blote kip kennen wij hier niet, maar in de tropische landen is dat de normaalste zaak van de wereld”. Na Trop Petit brachten de 2 Belgen nog het album Sweet And Sour in 1986 uit. Het album deed vrij weinig of niets en ze gooiden de handdoek in de ring. Nadien legde Rembert De Smet zich eerst toe op het maken van New Beat om zich nadien helemaal over te geven aan de Spaanse muziek met zijn band Está Loco. Jammer genoeg is Rembert De Smet ondertussen op 28 januari 2017 overleden aan de gevolgen van kanker.

Koop op Disco.gs

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Gunther Ramysen

Gunther Ramysen

More from Medium

What HawkSight Did in 2021 and Roadmap for 2022

Judge Malcolm Simmons Article in the Solicitors Journal

La cumbre de los dioses / The Summit of the Gods