Demofarm
Published in

Demofarm

There Is Nothing, het moment dat Absynthe Minded weer voluit gaat

Kratgraven Op Z’n Belgisch | 010/600

De 15-jarige Bert Ostyn leert gitaar spelen op de muziekacademie en zit samen met twee vrienden in zijn eerste groep Goldfish. Met Goldfish brengt hij de twee demo’s Welcome To The World Of Scatterbrain en Dying In The Ditch — Tales Of An Original Ditchhiker uit. De ervaringen die hij daarmee opdoet zijn de aanzet om zijn eigen nummers te gaan schrijven. In 1999 begint het echte werk wanneer hij de deur van het kleine dorp Vichte achter zich toetrekt en naar Gent verhuisd om daar te gaan studeren. Daar op zijn studentenkamer neemt hij zijn eerste demo’s op met behulp van een achtsporenrecorder. Zo neemt hij eerst de demo More Than This op. Voor zijn volgende demo Mushroom Holiday krijgt hij de kans om een aantal dingen in een studio te gaan opnemen.

Releasejaar - 2007
Producer - Jean-Marie Aerts
Platenlabel - Universal Music Belgium
Tracklist
---------
A1. - Plane Song
A2. - Ask Me Anything
A3. - I'll Be There
B1. - I Wanna Forget
B2. - Stuck In Reverse
B3. - It's All Around You
C1. - Nowhere To Go
C2. - There Is Nothing
C3. - Let's Be Radical
D1. - Your Backdoor
D2. - Attitude Grattitude
D3. - A Great Height
D4. - Silent Song

Hiervoor werkt hij voor het eerst samen met andere muzikanten. Een samenwerking die aan de oorsprong van de band Tao Tse Tse ligt waar Bert zelf deel van uitmaakt samen met drummer Simon Segers, bassist Bert Denayer en toetsenist Jan Duthoy. Tao Tse Tse bracht rock met invloeden uit de jazz, blues en funk. Nadien neemt Bert Ostyn onder de naam Absynthe Minded nog de demo Krankenhaus Hotel op. Krankenhaus Hotel neemt hij weer op in zijn slaapkamer met zijn Tascam achtsporenrecorder. Na die eerste demo’s brengt hij enkele muzikanten samen om met hen verder te gaan. Terwijl hij voor producer op het conservatorium van Gent aan het studeren is ontmoet hij de violinist Renaud Ghilbert die er jazz studeert. Bert en Renaud besluiten al snel om hun eigen groep op te richten.

Eerste EP’s & Demo’s & Affiche met daarop Tao Tse Tse

Bert nodigt pianist Jan Duthoy uit die met hem in Tao Tse Tse zit. En Renaud Ghilbert haalt er dan weer bassist Sergej Van Bouwel bij. In 2002 spelen ze letterlijk overal als Absynthe Minded Quartet en doen ze erg veel live-ervaring op. In 2002 brengen ze hun eerste demo Sweet Oblivion uit. Kort nadien volgt History Makes Science Fiction waarop Jakob Nachtergaele de band vervoegt en ze verder door het leven gaan als Absynthe Minded. Van History Makes Science Fiction brengen ze het nummer Pretty Horny Flow uit als single. Die single wordt opgepikt door Radio 1 waardoor de bal aan het rollen gaat. De groep wordt plotseling opgemerkt door het grote publiek. In 2004 brengen ze hun eerste album Acquired Taste uit en nemen ze deel aan Humo’s Rock Rally.

Acquired Taste was een geweldig debuut waarop ze jazz mooi combineerden met rock en daardoor een erg fris geluid lieten horen in het Belgisch muzieklandschap. Het titelnummer werd uitgebracht als single en is nu nog steeds een geweldige song. In het jaar dat ze hun eerste album uitbrachten deden ze ook mee aan Humo’s Rock Rally. Daar eindigden ze op de tweede plaats achter The Van Jets. Het jaar daarop werd hun tweede album New Day uitgebracht. Single My Heroics, Part One werd een van de bekendste nummers van Absynthe Minded. De groep kreeg er een enorme hoop fans bij, het nummer werd veel op de radio gedraaid en ze traden op vrij grote podiums op. Alles werd veel grootser qua geluid en dat beïnvloedde de opnames van hun volgende album There Is Nothing.

Ze trokken samen met producer Jean-Marie Aerts de studio in en kwamen naar buiten met een album waarop de jazz wat aan de kant was geschoven en ze volop de kaart trokken van de rock. Het album was steviger van opzet en alles werd wat compacter dan op de voorganger met zijn vele songs. Het budget is grootser geworden aangezien de groep het kleine label Keremos achter zich heeft gelaten en tekent bij Universal. Het album werd zowel op CD als op LP uitgebracht. Qua artwork is het echt een pareltje met vooral de mooie cover waarop een tekening staat van de Japanse kunstenaar Yoshimoto Nara. De sound is beter dan zijn voorgangers door het werk van Jean-Marie Aerts en met een nummer als It’s All Around You draait het weer rond dat gevoel van eenzaamheid, onschuld en de outsider te zijn dat veel van het werk van Ostyn kenmerkt.

Luister gerust ook eens naar zijn soloalbum dat ook een enorme aanrader is net zoals het latere en huidige werk van de groep waaronder hun laatste album The Riddle Of The Sphinx.

Koop op Discogs

Dit artikel is een van de delen van een heuse (onder)zoektocht in de wereld van de Belgische muziek. Deze zoektocht zijn we begonnen door een lijst samen te stellen met een honderdtal Belgische albums. Een zoektocht die ons leidt naar alle uithoeken en lagen van de Belgische muziek. De vereisten waaraan de uitgekozen releases moeten voldoen dat is dat het albums of verzamelalbums zijn, ze van voor 2010 dateren en dat ze moeten zijn (her)uitgebracht op vinyl. We begonnen met een selectie van 100 albums maar de selectie werd steeds moeilijker omdat we maar albums bleven vinden waarvan de geschiedenis moet verteld worden, de muzikale impact belangrijk is of het te lang onder de radar is gebleven. Uiteindelijk werd het een lijst van 600 albums waarvan dit artikel de 10de in de rij is.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Gunther Ramysen

Gunther Ramysen

More from Medium

Nigeria’s plastic hours- Time to get it right.

assignment #?: the ugly duckling.

Gendering the empowerment ecospace

Eat that Frog with a Pomodoro