Demofarm
Published in

Demofarm

Waarom Acid met Maniac een van de Belgische pioniers is van de speedmetal

Kratgraven Op Z’n Belgisch | 011/600

In het begin van de jaren ’80 doken er door de invloed van de zogenaamde New Wave Of British Heavy Metal Bands heel wat nieuwe bands op in België. Een van die vele bands is het uit Brugge afkomstige Acid. Hun roots liggen eigenlijk in de late jaren ’70 toen ze zich nog Precious Page noemden. Precious Page speelde toen nog wat hardrock maar in de vroege jaren ’80 zetten zangeres Kate aka Katrien De Lombaert, bassist en toenmalige roadie T-Bone aka Peter Decock en gitarist Demon aka Donald Devers een stap opzij. Ze gaan in de winter van 1980 verder met een nieuwe band samen met drummer Anvill aka Geert Ricquier omdat ze stevigere muziek wilden spelen. Tegen het midden van 1981 komt gitarist Dizzy Lizzy aka Dirk Simoen bij de groep en nemen ze de single Hell On Wheels/Hooked On Metal op.

Releasejaar - 1983
Producer - Filip 'Max' Vanloo & Luc Van den Bossche
Platenlabel - Giant Records
Tracklist
---------
A1. - Max Overload
A2. - Maniac
A3. - Black Car
A4. - America
B1. - Lucifera
B2. - No Time
B3. - Prince Of Hell And Fire
B4. - Bottoms Up

Die eerste single was direct raak. De opnames financieren ze zelf en de single wordt ook volledig in eigen beheer uitgebracht. De groep speelt talloze optredens en komt onder de aandacht van Luc Van Den Bossche. Luc Van Den Bossche was de eigenaar van de platenzaak Bilbo in Brugge waar ze dikwijls rondhingen. En hij zag zelf wel wat potentieel in de groep. Hij werd hun manager en ondertussen waren er ook contacten met Mausoleum Records van Alfie Falckenbach aan de gang. Hij bood hen een platencontract aan maar dan moesten ze wel de rechten op hun muziek verkopen. Dat was een brug te ver voor Acid en ze besloten maar om alles in eigen beheer te doen. In 1982 doken ze de studio in om hun eerste titelloze langspeler op te nemen die in januari 1983 werd uitgebracht.

Die eerste langspeler moest snel opgenomen worden omdat het budget maar beperkt was en dat is ook te horen aan de enorme drive die achter het album zit. Qua teksten wordt de groep dikwijls verkeerd gesitueerd. Het gaat niet zozeer over duivelse taferelen maar eerder over de vrijheid om rond te scheuren op de motor in alle vrijheid en de hele levensstijl die erbij lijkt te passen. Conceptueel kwam Acid dus eerder in de buurt van een band als Motörhead in plaats van Venom. Zo staat Acid mee aan de bakermat van de speedmetal zonder dat ze het zelf echt beseften of het zo bedoelden. Maar het huzarenstuk van de groep Maniac werd nog geen jaar later uitgebracht. Van Maniac zouden volgens de groep 19.000 stuks verkocht worden. Volgens enkele verhalen uit die tijd die we ergens lazen zou de platenzaak van manager Luc Van Den Bossche helemaal vol hebben gelegen met de releases van Acid.

Foto’s — Facebook Acid

Een hele slimme zet dus om de lokale en in eigen beheer uitgebrachte album volop in de spotlights te zetten in je eigen platenzaak. Met die tweede plaat Maniac kwam het showgehalte veel meer naar boven en krijgen we teksten zoals To the devil he’s sworn, On the day he was born/He’d create a pink noise to turn girls into boys/His superforces break down the halls/He destroys the concrete and demolishes walls. Op het album wordt het gegeven van de frontvrouw veel meer uitgespeeld en hangt het album meer aan elkaar van de clichés van het genre. Maar dan wel op een erg ruige manier waarin ook het grootse geluid wel in de smaak valt. Ook qua artwork past het ook perfect in het hele beeld omdat het dezelfde uitstraling heeft dan de nummers die er op verzameld staan.

Van het nummer Black Car werd er ook een videoclip gedraaid door samen te werken met enkele studenten die Acid hadden uitgekozen als hun eindwerk. Zelf hadden ze daar totaal het budget niet voor. Uit het album kwamen ook twee singles voort. Lucifera en de EP Black Car. De groep bracht in 1985 nog hun derde en laatste album Engine Beast uit. De reacties op Engine Beast waren minder dan de voorganger. Kort na die derde plaat begonnen er strubbelingen te ontstaan in de band. Ze wilden elk andere muzikale richtingen uit wat resulteerde in het vertrekken van enkele leden en uiteindelijk zou uitmonden in het einde van Acid. Katrien De Lombaert zou na Acid nog de rangen vervoegen van Babytalk. Een groep waarmee ze de single A Lifetime uitbracht. In 2020 werden de drie albums van Acid in een prachtige versie heruitgebracht door High Roller Records en zijn er nog grootse plannen voor reunieconcerten. Maar die plannen die mooi waren uitgedokterd zijn ondertussen omgetoverd in een regelrechte soap waarin enkele bandleden met hun project Acid tegenover frontvrouw Kate’s Acid staan. To be continued…

Koop op Discogs

Dit artikel is een van de delen van een heuse (onder)zoektocht in de wereld van de Belgische muziek. Deze zoektocht zijn we begonnen door een lijst samen te stellen met een honderdtal Belgische albums. Een zoektocht die ons leidt naar alle uithoeken en lagen van de Belgische muziek. De vereisten waaraan de uitgekozen releases moeten voldoen dat is dat het albums of verzamelalbums zijn, ze van voor 2010 dateren en dat ze moeten zijn (her)uitgebracht op vinyl. We begonnen met een selectie van 100 albums maar de selectie werd steeds moeilijker omdat we maar albums bleven vinden waarvan de geschiedenis moet verteld worden, de muzikale impact belangrijk is of het te lang onder de radar is gebleven. Uiteindelijk werd het een lijst van 600 albums waarvan dit artikel de 11de in de rij is.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Gunther Ramysen

Gunther Ramysen

More from Medium

Loira Limbal, SVP for Programs of Firelight Media, To Step Down at the End of 2021; National Search…

To Improve STEM Education, We Must Democratize It​

​The New York City Teaching Fellows program was explicitly custom-made for people who needed to work in metropolitan, underserved schools. At the hour of my acknowledgment into the program,

How Tour Operators Can Become More Sustainable in 2022

Week 8 & 9 — Genre and Film Theory