Čo je dizajn šprint

Zuzana Pokrivčáková
Design Sprint
4 min readMay 5, 2018

--

Po zadaní výrazu “dizajn šprint” do Google.sk nenájdeš žiadny relevantný odkaz na článok, ktorý by v slovenskom jazyku vysvetľoval, čo dizajn šprint v skutočnosti je. Tento sexy pojem sa posledných pár rokov skloňuje v svete digitálnych produktov, dizajnu a startupov. Čítaj ďalej a zistíš prečo.

Dizajn šprint nie je vec ani metóda. Pojem dizajn šprint nesúvisí s interiérovým, grafickým, herným dizajnom ani šprintom na 100 m.

Je to tvorivý 5-dňový PROCES, ktorý je prísne ohraničený ČASOM, v akom sa majú jednotlivé kroky procesu napĺňať. Úlohy dizajn šprintu vychádzajú z metodológie Design Thinking.

Počas dizajn šprintu v tíme za krátky čas:

  • identifikujete problém (výzvu, pred ktorou vo firme stojíte),
  • navrhnete riešenia problému,
  • vyberiete jedno konkrétne riešenie, z ktorého vytvoríte prototyp (vzor riešenia, ktorý pôsobí skoro ako skutočný produkt),
  • prototyp otestujete s cieľovou skupinou zákazníkov vášho produktu.

Kedy je dizajn šprint zmysluplným krokom pre tvoju spoločnosť

Nepotrebuješ poznať a rozumieť metódam Design Thinking, nepotrebuješ mať prelúskanú knihu The Sprint Book a napriek tomu môžeš byť ten najrelevantnejší človek, ktorý by mal dizajn šprint absolvovať.

Či už máš malú rozbiehajúcu sa firmu, stredne veľké podnikanie alebo si jednotkou na trhu vo vybranom segmente, zrejme sa potýkaš s biznisovým problémom, ktorý:

  • nevieš presne definovať,
  • nepoznáš príčinu daného problému,
  • čím skôr vyriešiš, tým menej peňazí ťa to bude stáť
  • konkurencia dávno vyriešila, ale ty stále nevieš, ako sa k novej situácii postaviť.

…alebo je tých problémov dokonca viac a nevieš sa sústrediť na vyriešenie ani jedného z nich.

Pre lepšiu ilustráciu, čo s dizajn šprintom získaš, si môžeš preštudovať prípadové štúdie od tímov z celého sveta, ktoré dizajn šprint absolvovali. Okrem toho, ako dizajn šprint prebiehal, zistíš, ako im tento 5-dňový proces pomohol s vyriešením ich problémov a úskalí v podnikaní.

Dizajn šprint je skratka v Lean Startup prístupe vývoja produktov.

Čo získate z dizajn šprintu

Na začiatku dizajn šprintu si tím stanoví hlavnú šprintovú otázku, ktorá reprezentuje výzvu spoločnosti. Počas týždňa v tíme vytvárate riešenia a nápady, ktoré predstavujú odpoveď na šprintovú otázku. Finálne riešenie je zhmotnené do prototypu, ktorý slúži na záverečné testovanie, čiže overenie vašich hypotéz, či je finálne riešenie (reprezentované prototypom) naozaj “to správne” na rozlúsknutie výzvy spoločnosti.

Testovaný prototyp v dizajn šprinte predstavuje odpoveď na hlavnú šprintovú otázku.

Ak prototyp v testovaní obstojí, spoločnosť získa jasné zadanie pre ďalší rozvoj jej produktu alebo možno vývoj úplne nového produktu.

Ak prototyp v testovaní neobstojí, spoločnosť získa jasný signál, aký produkt nemá vyvíjať a tak ušetrí značné množstvo finančných nákladov a času pre rozvoj iných ciest, ktorými by sa mal produkt uberať. Zároveň z dizajn šprintu odchádza tím (a jeho spoločnosť) s množstvom nápadov, ktoré boli zaradené do kategórie “možno neskôr” a “rozpracovať nabudúce”. Z nápadov, ktoré vznikli počas dizajn šprintu, tak môže spoločnosť čerpať ešte dlho po samotnom ukončení šprintu.

Slovník pojmov

  • Design thinking obsahuje metódy a postupy, ktoré sú súčasťou stratégie dizajnérov počas procesu navrhovania produktu. Design thinking bol taktiež vyvinutý ako prístup k riešeniu problémov mimo profesionálneho dizajnu, prevažne v obchodnom a sociálnom kontexte.
  • Šprintová otázka je formulovaná “Ako by sme mohli ….?” Vďaka tejto formulácii pretransformujete PROBLÉM na VÝZVU. Šprintovú otázku si v rámci tímu stanovíte na začiatku týždňa a prototyp, ktorý testujete na konci týždňa, reprezentuje odpoveď na šprintovú otázku.
  • Prototyp (v zmysle dizajn šprintu) predstavuje vzorový model (môže ísť o fyzický alebo digitálny produkt), ktorý je navonok dostatočne uveriteľný a možný otestovať s používateľmi. Prototyp v dizajn šprinte obsahuje iba vybrané funkcionality, na ktoré potrebuješ získať spätnú väzbu od používateľov.
  • Facilitátor je osoba, ktorá ovláda dizajn šprint proces (tzv. špecialista na dizajn šprinty) a dokáže previesť tím celým procesom od pondelka do piatka, dbá o dodržiavanie časových limitov úloh a harmonogramu dizajn šprintu.
  • Jake Knapp je “otec” dizajn šprintu, ktorý tento proces vyvinul v rámci spoločnosti Google Ventures.
  • Sprint book je “biblia” dizajn šprintu, ktorá naštartovala celosvetový záujem a realizáciu dizajn šprintov. Jednoduché a príjemné čítanie, ktoré zvládnete za víkend. Obsahuje konkrétne príklady aj teoretické kroky ako dizajn šprint zrealizovať a čo ním získate.

P.S.: Ak sa chceš o dizajn šprinte dozvedieť viac podrobností a lepšie porozumieť tomuto procesu, prihlás sa na odber newslettra na webe www.designsprint.sk. Pravidelne ti budeme posielať update nových článkov o dizajn šprintoch a odporúčania pre vzdelávanie v oblasti dizajnu služieb a produktov.

Sme slovenská vzdelávacia platforma, ktorá sa zameriava výlučne na dizajn šprinty. Rečníme o šprintoch a facilitujeme dizajn šprinty.

--

--