#efterlysningDFI

Opsummering af en digital kampagne for Filmmuseet på Det Danske Filminstitut

Signe Kassow
Det Digitale Museum

--

I anledningen af åbningen af en udstilling om den danske dokumentarist Theodor Christensen på Cinemateket i foråret 2014 kørte jeg i samarbejde med Filmmuseet, efterlysningskampagnen #efterlysningDFIFacebook, Twitter og Pinterest. Kampagnen skulle skabe opmærksomhed om udstillingen og Filmmuseet, samt re-profilere Theodor Christensen som forløber for dansk dokumentarisme. Desuden skulle den få fat i en yngre målgruppe og vænne Filmmuseet til at bruge nye medier og kommunikationsteknikker.

Mystik om Theodor Christensen

Der forelå en mystik om Theodor Christensen — fra hans forsvundne film til den almindelige danskers uvidenhed om hans vigtige rolle som forgangsmand for dansk dokumentarisme. Denne mystik, kombineret med en række af Theodor Christensens indskannede legitimationsdokumenter, tilhørende Filmhusets Billed- & Plakatarkiv, lagde grundlaget for idéen om at køre en efterlysningskampagne.

Hashtagget #efterlysningDFI blev brugt på de sociale medier til at binde kampagnen sammen.

Filmenes instruktør efterlyses! Der er fribilletter og et års medlemskab til Cinemateket, samt plakater fra den hemmelige instruktørs film til dem, der gætter, hvem det er. Hvis du ved, hvem det er, så svar på facebook.com/filmmuseet eller twitter.com/filmmuseet med hashtagget #efterlysningDFI.

Strategi

#efterlysningDFI blev skudt igang på Theodor Christensens 100 års jubilæumsdag, d. 6 april 2014, og vinderne blev afslørede da Theodor Christensen udstillingen åbnede i Cinemateket d. 1 maj. I denne periode blev historiefortællende GIFs og slørede legitimationsdokumenter delt — som løbende ledetråde — på Filmmuseets sociale medier. Til sidst afslørede to ambassadører, som selv er anerkendte dokumentarister, hvorfor den efterlyste person var værd at kende til, og hvordan han har inspireret dem. Folk konkurrerede løbende om hvem der kunne gætte personen bag, og dem der gættede rigtigt kunne vinde fine præmier.

Step 1 — Historiefortællende GIFS fra TCs film

Dette er en efterlysning! (mere info følger..) #efterlysningDFI

Mange af Theodor Christensens film kan virke langsommelige sammenlignet med moderne film og medier. For at skabe et nyt billede af hans værker, blev enkelte filmklip udvalgt, og omdannet til GIFs der omfavner vores behov for hurtigt at få et indblik, uden at vi mister opmærksomheden, og som nemt kan deles på sociale medier.

Disse GIFs var lavet således at de —udover at være klip fra den efterlyste filminstruktørs film — også fortalte en historie om efterlysningskampagnen.

Manden bag disse film er efterlyst! Der vil være en præmie til den person som kan gætte hvem det er, så nu gælder det bare om at komme i gang #efterlysningDFI
Hvis du, som disse mennesker, tror du har svaret på vores efterlysning, så like vores Facebook side og del dit svar med hashtag: #efterlysningDFI så trækker vi lod blandt de rigtige svar. Vinderen vil blive afsløret d. 1 maj.

Step 2 — Slørede legitimationsdokumenter

Filmhusets Billed- & Plakatarkiv havde indscannet en række af Theodor Christensens gamle legitimationspapirer og det ironiske ved at sløre dokumenter, der normalt afslører folks identitet, med en sort bjælke, virkede som en stærk modsætning. Desuden gav de kampagnen et solidt visuelt fundament, der straks kunne deles og derved skabe opmærksomhed. De indskannede legitimationspapirer emmede af nostalgi og afslørede en svunden tid og sat sammen med nye medier var de perfekte til at skille sig ud og skabe en interesse for Theodor Christensen.

Den efterlyste instruktørs kørekort. #efterlysningDFI
Den efterlyste instruktørs søfartsbog. #efterlysningDFI
Den efterlyste instruktørs vandrekort. #efterlysningDFI

De slørede legitimationspapirer blev løbende delt på de sociale medier.

Step 3 — Ambassadører

“Jeg ved godt hvem det er fordi(…)”. De to ambassadører; Pernille Rose Grønkjær og Janus Metz, som selv er anerkendte danske dokumentarister, hjalp til sidst kampagnen med at dele en lille historie om hvorfor de godt vidste hvem den efterlyste person var, og hvordan han har haft en indvirkning på deres eget arbejde.

Pernille Rose Grønkjær

“Jeg ved godt hvem det er fordi han allerede dengang tog greb på filmfortællingen som løftede den fra belærende til inspirerende. Fordi han arbejdede med poesi og i momenter en underfundighed, der skabte interessante links fra vores lille Danmark ud til den store verden.”

Pernille Rose Grønkjær

Janus Metz

“Jeg ved godt, hvem det er fordi han var en pioner og en forgænger for dansk dokumentar. Særligt hans film om besættelsestiden har betydet noget for mig. Deres billeder af magt og modmagt har været inspirerende.”

Janus Metz

Step 4 — Lodtrækning og afslutning

Filmmuseet fik mange svar, på både Facebook og Twitter, og i alt deltog 51 personer i gætteriet. Til sidst trak vi lod blandt de rigtige svar og gav vinderne direkte besked d. 1 maj, sammen med lancering af udstillingen.

Effekt

#efterlysningDFI ledte til et radiointerview, en stærkere profil for Filmmuseet på det sociale medielandskab, og at samarbejdet på tværs af afdelinger i DFI blev styrket.

Facebook

Filmmuseets Facebook likes gik fra at være 504 d. 1 januar 2014 til 716 d. 19 maj 2014, og i dag har Filmmuseet 869 likes. Der har derfor været en stigning på +70%, siden kampagnen blev skudt igang d. 1 april 2014.

Udviklingen i Filmmuseets Facebook likes. pr. 11/24/2014

Twitter

Filmmuseets Twitter følgere gik fra at være 23 d. 4 april 2014 til 137 d. 19 maj, og i dag har Filmmuseet 227 følgere. Der har derfor været en stigning på +880%, siden kampagnen blev skudt igang d. 1 april 2014. Desuden havde Filmmuseet kun tweetet 1 gang d. 4 april, og har nu tweetet 142 gange.

Udviklingen i Filmmuseets Twitter følgere pr. 11/24/2014

Delinger

Christian Monggaard (med 10k+ followers) viste interesse for kampagnen flere gange, og tweetede bl.a. denne post:

Stærkere samarbejde hos DFI

Kampagnen samlede folk i Filmhuset fra flere forskellige afdelinger; kommunikation, filmcentralen og museum og arkiv.

Presse

Journalisten Britt @MigBritt fra P4 København opdagede Filmmuseet på Twitter og tog kontakt for at lave et radiointerview. Hør det her:

Eftertanker

#efterlysningDFI var blot en ydmyg start for Filmmuseet i sin profilering på det sociale medielandskab. Budgettet til kampagnen var minimalt, men interessen var stor, og folk der ikke kendte til Filmmuseet følger dem nu på Facebook og Twitter. Kampagnen viser hvordan en enkel idé, båret af et stærk visuelt fundament, kan skabe en humoristist og relevant kampagne på moderne digitale medier, med ganske få midler.

Set i bakspejlet kunne man godt have samarbejdet endnu mere med DFIs andre kommunikationskanaler, som f.eks. Cinemateket og derved have opnået en endnu større berøringsflade. Men heldigvis har #efterlysningDFI nu styrket samarbejdet mellem DFIs forskellige afdelinger og dette kan gøre en stor forskel hvis DFI igen skal køre en digital kampagne. #efterlysningDFI var en spontan digital kampagne der blev skabt på forholdsvis kort tid, og hvis man i fremtiden lægger planer for digitale kampagner for Filmmuseet og DFI, burde man få en større berøringsflade med pressen og derved sprede budskabet endnu bredere.

Der var udforudsete tekniske udfordringer, som f.eks. at Facebook ikke tillader at man poster GIFs direkte, og derved blev de historiefortællende GIFs ikke ligeså stærke, da de først skulle igennnem Pinterest. Filmmuseet havde stort set ikke brugt deres Twitterkonto forud for kampagnen og havde derfor næsten ingen følgere på dette medie. Kampagnen startede derfor ikke på Twitter, men nu hvor Filmmuseet har fået væsentligt flere følgere kunne man sagtens lave en kampagne udelukkende herigennem. Hashtagget #efterlysningDFI fungerer også som en fisk i vandet på Twitter.

Har du lyst til at vide mere om #efterlysningDFI og Filmmuseet, kan overblikket over samtlige ledetråde fås ved at søge på hashtagget #efterlysningDFI på facebook eller twitter — eller ved at besøge Filmmuseets pinterest-board, hvor det hele er samlet.

--

--

Signe Kassow
Det Digitale Museum

I’m an enthusiastic and ambitious copywriter and communications specialist. I’ve built and reinforced international brands through authentic storytelling.