Hvis en udstilling er fysisk, men ingen deler den digitalt eksisterer den så?

Signe Kassow
Det Digitale Museum
4 min readDec 3, 2014

--

Det er ligesom en film. Hvis en feature film ikke har sin egen hjemmeside, så dør universet ofte langsomt hen efter filmens løbeperiode i biografen, men hvis den er aktiv digitalt så kan fans få dens univers til at fortsætte i uendelighed på nettet. Så i dag, når en udstilling er fysisk, men ingen deler den digitalt, eksisterer den så? Jeg har et eksempel. Den anden dag gik jeg på Frederiksberg Bibliotek. Det gør jeg i snit en gang om ugen. Siden start oktober har jeg nok været der ca. 10 gange. Jeg har været der, både med en klar idé om hvilke bøger jeg skulle låne, og bare for at browse og blive inspireret. Så man kan vist godt sige, at jeg er på biblioteket ret tit.

Indskut værdag

Siden den 25 september, har Gudrun Hasle udstillet Indskut værdag på Frederiksberg Bibliotek. Det var dog først den 10. gang jeg var der, siden lanceringen, at jeg opdagede og forstod hendes udstilling. Hasles udstilling er en installation af skilte der er stavet forkert og sat ved siden af de normale biblioteksskilte. Hasle er nemlig ordblind og vil gøre opmærksom på mødet med handicaps i det offentlige rum. Biblioteket var tidligere et utilgængeligt rum for hende.

Installationen er rigtig fin, og den har da også fået mig til at stoppe op og tænke at noget enten var helt galt på biblioteket, eller at det måske var et projekt for nydanskere, eller børn der endnu ikke kunne skrive. Længere tænkte jeg ikke, og jeg glemte det igen da jeg kom hjem.

Udstillingens idé blev ikke kommunikeret klart til mig. Kommunikations-kanalen var en folder som lå på hylderne ved indgangen. Dér hvor der også ligger Cinematekets nyeste program og diverse foldere om vægttabskurser eller psykologer i nærområdet. Det kræver derfor en del, af en travl person som mig, hvis jeg skal finde udstillingsfolderen og læse om installationen. Den 10. gang så jeg dog folderen og tog den med hjem.

Forsiden på folderen om Indskut værdag
Bagsiden på folderen om Indskut værdag

Manglende link

Da jeg læste den gik der noget op for mig. Jeg ledte febrilsk efter et link, så jeg kunne dykke længere ned i udstillingen og læse mere om kunstneren. Som i kan se ovenfor, var det der dog ikke. Folderen var det eneste bevis for at udstillingen eksisterede. Jo der var selvfølgelig et link til Frederiksberg Bibliotek, fkb.dk, men det var jo ikke biblioteket jeg var interesseret i at vide mere om. Det skal siges, at jeg er et menneske der befinder mig utroligt meget på digitale platforme. Men samtidigt befinder jeg mig også meget på biblioteket. Derfor er det sådan én som mig som ville være perfekt til at bygge bro til andre digitale mennesker og Gudrun Hasles udstilling. Der er en god chance for at jeg ville kunne få nogle mennesker ned på Frederiksberg Hovedbibliotek, for at se Hasles udstilling, og hvem ved, måske endda også for at låne nogle bøger.

Jeg er også et nysgerrigt, stædigt menneske. Så selvom jeg ikke fandt et link, googlede jeg udstillingens navn. Jeg fandt derfor en god artikel i Information og på Kunsten.nu, men stadig intet link til selve udstillingen, og jeg går ud fra at den ikke skal forstås som en underside til Frederiksberg biblioteks søgemaskine. Så jeg tror, at der er et større digitalt krav til kunstnere i dag. Selvom begrebet, at noget er udelukkende digitalt, stadigvæk er forholdsvist nyt i Danmark, så er digitalt en indikator for, om noget eksisterer i virkeligheden. Ligesom i gamle dage hvor man skulle have en hjemmeside for at “eksistere” på markedet, skal man i dag have en digital tilstedeværelse/identitet for at eksistere. I hvert fald hvis man ikke vil gå glip af et stort publikum.

En gratis idé

Så Gudrun, hér er en gratis idé til hvordan du kunne have skabt en digital tilstedeværelse for din udstilling. Udstillingen er jo tekstbaseret og består af korte sætninger. Twitter er derfor det ideelle medie. Man kunne skabe en konto hvor disse sætninger bliver delt løbende på via en Indskut værdag Twitterprofil. Man kan se noget lignende på en Twitterkonto med +90k følgere. Den bygger på en simpel idé om at oversætte hollandske ordsprog direkte til engelsk, og derved viser det kulturelle aspekt af sprog.

--

--

Signe Kassow
Det Digitale Museum

I’m an enthusiastic and ambitious copywriter and communications specialist. I’ve built and reinforced international brands through authentic storytelling.