Kunsten har fået #hashtags

Signe Kassow
Det Digitale Museum
4 min readNov 25, 2014

--

I starten af november var jeg — sammen med 14 andre kunstelskere — til et tweetup på Statens Museum for Kunst. Et tweetup er et møde organiseret på Twitter. Arrangementet hed HintMe, og er et digitalt formidlingseksperiment, udviklet i samarbejde mellem 9 danske kunstmuseer.

HintMe tweetups er møder ude på museerne, hvor vi går på opdagelse i værkerne, diskuterer vores oplevelser, og deler dem med hinanden.(kilde)

Det eneste vi fik at vide var, at vi skulle medbringe “en smartphone, nysgerrige øjne og have en Twitterkonto”. Vi mødtes i indgangen til SMK, ved siden af Elmgreen og Dragsets’ beton boligbyggeri, og Merete Sanderhoff — museumimspektør for digital museumspraksis på SMK — åbnede arrangementet med en introduktion og udleverede postkort med grundplan og placering af de aktive værker.

Idéen

HintMe bygger på en enkel idé om at tildele udvalgte kunstværker titler, i form af hashtags. Kortet viser hvilke kunstværker der har fået tildelt et hashtag, og hvor de befinder sig på museet. Hashtaggene samler kunstværkerne i en slags rød tråd og gør det nemt at kommentere på, stille spørgsmål om og diskutere dem med andre kunstinteresserede, samt med museets fagfolk på Twitter.

Man kan kommentere direkte fra sin Twitterprofil ved at bruge hashtagget #hintme sammen med et af kunstværkernes hashtag, som kan ses på postkortet. Hintme.dk trækker derefter indholdet fra Twitter via hashtaggene og samler det på siden, som kan ses nedenfor, hvorfra man også kan deltage i en dialog om kunstværkerne.

Hintme.dk

#salomonsdom

Se et eksempel på en diskussion om Peter Paul Rubens’ værk Salomons dom, fra ca. 1617 her.

Peter Paul Rubens’ værk Salomons dom, fra ca. 1617

Hvordan fungerer det?

Det fine med idéen er at alle — uanset baggrund — har mulighed for at kommentere på kunstværkerne via Twitter. Derved lægger projektet op til at brugerne bringer deres personlige eller professionelle referenceramme ind i diskussionen, og kunstværkerne kan derved blive sat i relation til samfundsmæssige debatter.

I HintMe er der plads til mange forskellige slags observationer og oplevelser af kunst, som ikke kun inkluderer museernes kunsthistoriske synsvinkler.(kilde)

Jeg lagde f.eks. op til en debat om nutidens kvindeideal via Jacob Jordaens’ værk, Susanna og de to ældste fra 1653.

Desuden giver HintMe en anledning til at gå helt tæt på værkerne og lægge mærke til detaljerne. Ved at opfordre brugerne til at tage billeder med deres smartphones, afmonterer HintMe også den gængse fordom om at det er strængt forbudt at tage billeder på et museum. Projektet taler også direkte til brugerne ved at bruge et forum som Twitter, hvor de allerede befinder sig. Dét kan være med til at åbne op for det moderne museums rolle, og skabe subjektive og deltagelsesbaserede oplevelser, og derigennem ændre opfattelsen af et museum som et objektivt, autoritært sted.

Hvad kunne være bedre?

SMK vurderer, at en af udfordringerne ved HintMe er at det på nuværende tidspunkt ikke er alle gæster, der nødvendigvis har lyst til at deltage aktivt i eksperimentet. De foreslår derfor at afholde specifikke HintMe arrangementer, hvor der kunne udvikles nogle tematiske ture, f.eks. ‘Menneskekroppen’ eller ‘Mode gennem tiden’, og på den måde se på kunsten med en anden tilgang.

Her kunne man dog være kritisk om hvorvidt dette blot vil give gæsterne endnu en “ramme” som de kan putte kunsten ind i. Derved opnår de måske ikke den unikke, individuelle oplevelse, hvor de får lov til at dele deres tanker om kunsten, formet med egne øjne. I forhold til at fokusere på brugerindragelsen, skriver SMK yderligere, at de planlægger at udvide med flere værker i takt med at platformen udvikles, og her foreslås at lade brugerne stemme på, hvilke værker de ønsker inkluderet.

Dette er interessant, da jeg tror at der skal fokuseres meget på brugernes individualitet, og lade dem udvikle eksperimentet. Brugerne vil bruge HintMe på forskellige måder alt efter hvem de er, og det vil derfor kunne ødelægge “legen” hvis museerne går ind og sætter en formel på hvordan man skal bruge værktøjet. I virkeligheden er museets fornemste rolle at være fascilitator for at gæsterne føler det tilladt at tage billeder og gøre museumrummet til deres eget, selvfølgelig med nogle forholdsregler.

En mulig udvidelse kunne derfor være en større integration med det fysiske rum, f.eks. ved at påføre disse hashtags synligt ved siden af kunstværkerne. Det kunne give samme effekt som #smkselfie spejlet, som brugerne straks interagerer med når de træder indenfor døren. Her er højtideligheden, og det sommetider uoverskuelige ved at gå ind på et kunstmuseum fjernet.

SMK er meget klare om at HintMe er et eksperiment og at arbejdet med HintMe er en iterativ proces, hvor tilbagemeldinger fra brugerne har stor indvirkning på, i hvilken retning projektet udvikler sig. Så jeg opfordrer alle med en interesse i kunst og digitale medier, at tage del i projektet og kommentere på hvordan det kunne udvikles.

Vil du deltage eller vide mere

Du kan læse mere om HintMe i antologien Sharing is Caring af Merete Sanderhoff, og du kan høre hende fortælle om projektet på P1:

Vil du bidrage med et hint, eller se hvilke hints, der allerede er blevet tilføjet til værkerne, kan du gøre det her.

--

--

Signe Kassow
Det Digitale Museum

I’m an enthusiastic and ambitious copywriter and communications specialist. I’ve built and reinforced international brands through authentic storytelling.