Home Office Aforizmaları

Erkan Güzelküçük
Devbase
Published in
4 min readApr 15, 2020

Home Office serüveninin bir deneyimleme, araştırma ve analiz etme sürecinden ibaret olması gerektiği düşüncesindeyim. Çok trend bir konu üzerine yazdığımın farkındayım fakat bu yazıyı cazibeli yapan şey Alışkanlık.

Günlük ofis çalışması rutininden bir anda HomeOffice’e geçiş, beraberinde getirmiş olduğu bazı dezavantajlar nedeniyle işlerin plansız bir şekilde ilerlemesi ve motivasyon kaybına yol açabiliyor. Bu Dünya genelinde deneyimlenmiş bir süreçtir.

Ofis ortamında çalışmak bir disiplin içerisinde hareket edilmeyi gerektirir. Bu disiplinleri sıralamak gerekirse;

  • Uyanma
  • Hazırlanma
  • Kahvaltı
  • Sabah Servisi
  • Sabah Toplantısı
  • Öğle Yemeği
  • Akşam Servisi
  • Akşam Yemeği
  • Uyuma

Bu liste değişkenlik gösterebilir fakat çok fazla esneme durumu söz konusu değil. HomeOffice bu listeye nasıl yansıyor hadi beraber bakalım :)

Uyanma

Sabah uyanma saati genellikle hazırlanma, kahvaltı, servisin gelme saati ve ya trafik durumuna göre değişkenlik gösterebilir, fakat HomeOffice olmanız bu süreci yeniden düzenleme insiyatifi veriyor size. Genellikle yapılan ilk hata ofise gitmeyeceğiniz için erken uyanmıyor olmanız olacaktır. Bunun bir hata olmasının sebebi, sonrasında olma ihtimali yüksek olan hataları beraberinde getirmek.

Bu fotoğraf Pim Chu’n Bangkok Art and Culture Centre, Bangkok, Thailand isimli paylaşımdan alınmıştır.

Çalışma saatinin 08:00'da başlaması ve sizin 07:45 ile 08:00 arasında uyanmanız motivasyonunuzun bir anda düşmesine sebebiyet verebilir. Ofise gidermiş gibi 1–2 saat öncesinden uyanmanız ve güne hazırlanmanız işinize odaklanmanızı büyük oranda etkileyecektir. Üstelik trafiğe girmeyeceğiniz için odaklanmanızı daha da artıracaktır.

Hazırlanma

Motivasyon hepimizin arzuladığı ve sürekli peşinde koştuğu bir kavram. Onu kazanmak için bazen bir çok şeyden vazgeçebiliyoruz. Kazandığımız zaman ise kaybetmek çok kolay olduğu için elde tutmanın yöntemlerini iyi bilmemiz ve uygulamamız gerekiyor.

Bu fotoğraf Allie Smith’in albümünden alınmıştır.

Ofise gidermiş gibi özenle seçtiğiniz kıyafetlerinizi giyerek bu süreci yönetebilirsiniz. Pijama takımınızla güne başladığınız zaman “Comfort Zone” alanına bir adım atmış oluyorsunuz. Comfort Zone, özellikle bilişim sektöründe çalışanlar için çok tehlikeli bir noktadır. Ne kadar uzak durulursa o kadar iyi. Çünkü sizi tembelliğe iter.

Kahvaltı

Bu adımı çoğumuz es geçiyoruz buna oldukça eminim :) Ben çoğu zaman 2–3 fincan filtre kahve içerek güne başlıyorum. Öğle vaktine kadar bir meyve ya da bir avuç fındık ile destekliyorum.

Bu fotoğraf Jonas Jacobsson’un Osaka, Japan isimli paylaşımından alınmıştır.

Bu konuda uyulması gereken çok ince detaylar bulunmuyor. Kişisel olarak tercihlere göre değişkenlik gösterebilir. Zamanlaması ve süresi konusunda bir kural uygulayabilirsiniz.

Sabah Toplantısı

Sabah toplantısı kısa süreli olmak kaydıyla tüm Dünya’da uygulanan ve olumlu sonuçlar alınan bir event’tır.

Bu fotoğraf Nicholas Sonnenberg’in paylaşımından alınmıştır.

AGILE Devrimi isimli yazımda da bahsettiğim önemli bir konu olan sabah toplantısı olmazsa olmaz bir kuraldır. HomeOffice için bu kural biraz daha özelleştirilerek daha kaliteli bir zaman dilimi haline dönüştürülebilir.

  • Dün ne yaptım?
  • Bugün ne ile uğraşacağım ve bugün ki hedefim ne?
  • Takıldıysam, neye takıldım?

Bu soruların yanıtını kısa kısa alarak toplantı tamamlanabilir. Burada ki amaç toplantıyı koordine eden kişinin bilgi sahibi olması değil. Ekip içerisinde ki şeffaflığı sağlamak ve sorunlara anında müdehale etmek.

Öğle Yemeği

Öğle yemeği evrensel olarak 12:00–14:00 arasında tercih edilen bir öğün olduğu için uygulaması en kolay olan event’tır. Çok sevdiğim yazarlardan birisi olan Henry Kissinger’ın çok sevdiğim bir sözünü paylaşmadan edemeyeceğim.

“Öğle yemeğini kaçırıyorsanız hayatınızı yeterince planlayamamışsınızdır.”

Henry Kissinger

Günün Değerlendirmesi

Bu adım opsiyoneldir. Ben uyguladığım için bu süreci de eklemek istiyorum. Günün Değerlendirmesi, takvimini neresinde olduğunuzu size gösterecektir ve bir sonraki günün sabah toplantısında size yardımcı olacaktır.

Bu fotoğraf Glenn Carstens-Peters’in paylaşımından alınmıştır.

To do List üzerinden yaptıklarınızı ve ya yapacaklarınızı izleyebileceğiniz kısa süreli bir değerlendirme bir çok konuda hız kazanmanızı sağlayacaktır.

Sonuç

Deneyimleyerek kazanacağımız bir çok yöntem bulunuyor. İçerisinde bulunduğumuz şartlar çalışmalarımızı artı ve ya eksi yönde seyrettirebilir. Fakat şaşmayacak bir şey var ise o da başarmak için bazı kuralları alışkanlık haline getirmemiz olacaktır.

“Sürekli yaptığımız şey neyse, biz o’yuz. O halde, mükemmellik bir eylem değil, bir alışkanlıktır”

Aristoteles

Aristoteles’in söylediği gibi mükemmellik bir eylem değil, bir alışkanlıktır. Alışkanlıklarımız bozulduğu anda adaptasyon ve motivasyonumuz yok olmaya başlıyor.

HomeOffice, doğru adımlarla süreçlendirildiğinde başarının kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Deneyimleme yeteneği, araştırma ve analiz etme konusunda büyük yol alınacak bu uygulamayı değerlendirmekten vazgeçmemenizi tavsiye ederim.

Son olarak evde ki çalışma ortamımı paylaşmak istiyorum.

--

--

Erkan Güzelküçük
Devbase

Software Architecture and Research Applications Development Team Leader at Koç University